Den beskjedne eksibisjonisten

– Pervers er den som liker noe seksuelt som du ikke liker. Alle er perverse for noen andre. Dette er en av grunntankene bak Erika Moens nettserie-suksess «Oh Joy Sex Toy». 

Av denne grunnen kaller hun også leserne sine for «kjære perverse» («dear perverts»): – Du henger ut leserne dine, sier noen. Nei, svarer hun, jeg feirer dem.

Erika, som er kvart norsk, var på Stockholm Internationella Seriefestival forrige helg for å snakke om sine erfaringer med å være nettbasert serieskaper med seksualopplysning som spesialfelt. I 18 år har hun tegnet serier, mens OJST har vært hennes heltidsbeskjeftigelse siden 2013. – Hvis det er relatert til sex på en aller annen måte, inkludert aseksualitet, kan jeg ha det med i serien, forteller hun.

Fraværet av sexlyst er også et seksuelt tema i Oh Joy, Sex Toy

Oh Joy, Sex Toy blir ofte ansett for Erikas verk alene, en oppfatning som hun gjør sitt ytterste for å endre på: – Jeg har ikke peiling på sosiale medier, innvender hun blant annet, mannen min tar seg av det.  Og hun vil ikke slutte å snakke om hvor viktig internett har vært for henne, at hun ikke hadde hatt en karriere som serietegner i det hele tatt om det ikke var for internett. Som webserieskaper oppdaget hun også at det var lettere å få bokkontrakt: – Forleggeren tenker at denne tegneren kommer med et ferdig publikum, og nok materiale til at det er bare å gi det ut.  Og godt er det for Erika liker ikke nettserier, enda så avhengig hun er av den formidlingen, men hun elsker bøker. Så langt er det utkommet tre OJST-samlinger i bokform.

Erika Moen på scenen i Stockholm

Erika er tegneren, og skriver serien sammen med ektemannen Matthew Nolan – ettersom de får en del sexleketøy til testing må han jo ta seg av dem som er beregnet på menn – og han står også for den digitale fargeleggingen i tillegg til det tekniske, som før nevnt. Begge er kreditert for både bøkene og nettstedet, selv om det tok litt tid før Matthew var villig til å sette navnet sitt på bøkene som en likeverdig partner.

Erika og Matthew vil gjerne gi ærlig forbrukerinformasjon, og må derfor iblant innrømme at et sexleketøy kan være skuffende.

Det er uunngåelig at Erika tegner seg selv og Matthew inn i serien, men selv beskriver hun seg som en «beskjeden eksibisjonist», og forklarer det slik: – Å eksponere seg selv har konsekvenser. Selv har jeg ingen problemer med å tegne min egen fitte, men intellektuelt vet jeg at det er problematisk, for folk er fæle. Det får konsekvenser. Derfor tegner hun ofte inn substitutter i stedet, og dermed får hun også større variasjon i utseende på sexfigurene sine. – Hva slags kroppsfasong har jeg ikke tegnet på en stund, tenker Erika gjerne når hun skal tegne en ny episode.  Figurene, som hun kaller for «masturbateers» (maturbate + musketeer), kan være amalgamer av diverse nakenbilder som hun har i arkivet, men hun vil aldri tegne en spesifikk person uten deres tillatelse. Men det er ikke noe problem, mange fans betaler gjerne for å bli avtegnet som en «masturbateer».

OJST vil altså dyrke sex, men ikke idealisere det: – Sex i porno og (mainstream)film blir alltid framstilt som perfekt, mener Erika, – men OJST vil heller gjøre sex mer menneskelig og tøysete.

«Anal Safety Snails» er en påminnelse om å gå langsomt fram med «rompegreier».

Som en seksuelt frigjort, kvinnelig serieskaper skulle en tro hun ville føle seg til pass i på Stockholmsfestivalen, midt i Sveriges feministisk orienterte tegneseriemiljø. Men selv har hun et noe ambivalent forhold til begrepet:  – Jeg tror på feminisme, men jeg vil ikke kalle meg feminist, for feminister er fæle mot meg, begynner hun, og legger til: – Men det er som å si at «jeg vil ikke kalle meg for menneske fordi mennesker er fæle».

Du ser ofte Erika og Matthew i pikante situasjoner serien, men ikke så ofte nakne.

Hva er da hennes identitet? Hvem er den virkelige Erika Moen, er et spørsmål hun ofte får. Og svaret på det deler hun sjelden på nettet. Bare utvalgte biter blir presentert der. F.eks. kommer det sjelden fram der at hun er bipolar, og at hun har hatt et mentalt sammenbrudd. Eller at hun lider av irritabel tarm. Skjønt på foredraget sist søndag delte hun gjerne en av sine «beste» diaréhistorier med publikum; muligens en standard metode hun bruker for å skape høy stemning blant publikum. Det fungerte.

Oh Joy, Sex Toy blir oppdatert hver tirsdag.

1 tanke om “Den beskjedne eksibisjonisten

  1. Siterer:
    «Pervers er den som liker noe seksuelt som du ikke liker. Alle er perverse for noen andre. Dette er en av grunntankene bak Erika Moens nettserie-suksess».

    Erikas salgsteknikk er rettet inn mot lystenes laster som rir en utover det menneskelige rammeverk.

    …Alle skal få, «for noen liker å misbruke og noen liker å bli misbrukt.» – Sweet Dreams, av Eurythmics .

    Frihet til å misbruke er nå normen, så hvordan skal man greie å stå seg imot en slik Paradise Hotel,»frihet» utenfor TV3’s regi…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.