Den første og siste Captain Marvel

Hvem er Captain Marvel? Lenge var svaret på dette spørsmålet: Mange. Mange har hatt navnet Captain Marvel. Men felles for de to viktigste superheltene som har båret dette navnet, er at begge er filmaktuelle.

Captain Marvel (Marvel/Disney) kommer på norsk kinoer i dag 6. mars, ganske kort tid før Shazam! (DC/Warner). Kinogjengere som blir kjent med den sistnevnte superhelten på kino, vet kanskje ikke at han var den første Captain Marvel, og den superhelten som hadde navnet lengst.

I desember 1939 dukket en ny superhelt for første gang opp i tegneseriebladet «Whiz Comics» fra forlaget Fawcett. Han liknet på Superman, men hadde en helt annen bakgrunnshistorie: En trollmann utpeker den foreldreløse tolvåringen Billy Batson til å beskytte verden som superhelten Captain Marvel. For å bli til denne superhelten må Billy si trylleordet «SHAZAM!», som er anagram av antikke guder og helter han får egenskapene sine fra: S for Salomos visdom, H for Herkules’ styrke, A for Akilles’ mot, Z for Zevs’ kraft (noe som blant annet betyr at han kan kontrollere lyn), A for Atlas’ utholdenhet og M for Merkurs hurtighet (noe som blant annet betyr at han kan fly).

Captain Marvel gikk tidlig til filmen

Konseptet var like enkelt som det var kløktig: Ved å gjøre ung gutt til superheltens alter ego, kunne leserne, som stort sett var unge gutter, i større grad identifisere seg med ham. Og det ga resultater. Under krigen var «Captain Marvel Adventures» USAs mest solgte tegneserieblad, og utkonkurrerte også originalen – Superman. Dette fikk DC Comics til å stevne Fawcett for plagiat allerede i 1941. Da de tidlige «cease and desist» ikke ga resultater, gikk likheten mellom de to superheltene gikk til retten i 1948, og saken var løpende i mange år, helt til Fawcett ga etter simpelthen på grunn av det sviktende salget.  Å forsvare Captain Marvels rett til å eksistere, lønnet seg ikke lenger. Hele tegneserieavdelingen til Fawcett ble lagt ned i 1954.

Kampropet «Split!» gjorde ingen ting for å forbedre den andre Captain Marvels omdømme.

PÅ 70-tallet overtok DC Comics lisensen til figuren, men kunne ikke lenger bruket navnet «Captain Marvel» i overskriften fordi forlaget Marvel (som het Timely den gangen da figuren ble skapt) hadde tatt eierskap på navnet i 1967. DC kunne fortsatt bruke navnet i tegneserien, men måtte endre tittelen på serien til «Shazam!». Marvel på sin side var juridisk forpliktet til å utgi et blad med tittelen Captain Marvel minst annethvert år dersom de ville beholde bruksretten på navnet.

I et kuriøst sidespor var det den obskure utgiveren M. F. Enterprises som først kom på ideen om å gjenbruke navnet Captain Marvel, da de ga det til en av deres superhelter i 1966. MFEs Captain Marvel hadde mange superkrefter, men huskes bare for den mest bisarre av dem – Evnen til å kople fra og spre lemmene sine, som en plastfigur. Han varte mindre enn et år.

Mar-Vell, ikke den originale, men den tredje Captain Marvel

Marvels første Captain Marvel hadde det sivile navnet Mar-Vell, og var en utenomjordisk spion fra Kree som hoppet av og vendte seg imot sine arbeidsgivere for å beskytte jorda. Etter Mar-Vell fulgte flere andre Captain Marvels:

Monica Rambeau er nok den Captain Marvel som mangeårige norske Marvel-fans husker best – Om enn bare fordi hun var medlem av Avengers under den første Secret Wars-serien (Hemmelig Krig på norsk) som ble trykket i sin helhet i bladet Edderkoppen 1987-1988. Monica kan forvandle kroppen sin til ren energi, og er for øvrig den eneste av Marvels Captain Marvels som ikke har noen direkte forbindelse til Kree. Skjønt filmen gir henne en ganske klar tilknytting til den nåværende Captain Marvel.

Genis-Vell og Phyla-Vell var Mar-Vells barn (henholdsvis sønn og datter), som hadde navnet etter tur, og var hovedpersonene i nye Captain Marvel-blader på 90-og 00-tallet. Khn’nr var en Skrull-spion som ble overbevist om at han var den opprinnelige Mar-Vell. Noh-Varr var en ung Kree-offiser som etter hvert ble medlem av mange Avengers-team.

Shazam! fikk tre år som eget blad i Norge. Figurens navn var da fortsatt Captain Marvel.

I mellomtida brukte DC Comics Captain Marvel av og på. I 1973 lanserte de for første gang et hefte med tittelen «Shazam!».  Historiene var nye, men DC fikk figurens aller første tegner, C. C. Beck, til å lage dem. Denne gangen ble serien til og med plukket opp av et norsk forlag, Williams, som ga ut en norsk versjon fra 1974 til 1976. På 80-tallet kjøpte DC alle rettene til figuren, og innlemmet Captain Marvel i sitt eget superheltunivers som en del av Crisis on Infinite Earths.

Carol Danvers’ mange identiteter. «Captain Marvel» nederst.

I 2011 kapitulerte DC, ved å oppgi navnet «Captain Marvel» og kunngjorde at fra nå av skulle figuren bare hete Shazam! (med utropstegn). Og Marvel – forlaget og filmstudioet – reagerte raskt. I 2012 bestemte de seg for å gjøre slutt på forvirringen en gang for alle, ved å gi navnet til sin en av sine viktigste, kvinnelige superhelter, Carol Danvers. Carol hadde hatt mange superheltnavn opp gjennom tidene, hvorav det mest kjente var Ms. Marvel. Og bakgrunnen hennes var knyttet til Mar-Vell. Tilsynelatende det perfekte påskudd 

For Fawcett/DCs del er dette den tredje runden der Captain Marvel, alias Shazam!, blir til realfilm. Han var den aller første superhelten noensinne som fikk den æren, da det ble laget en serie Captain Marvel-matinéproduksjoner fra 1941 og utover. Fra 1974 til 1977 hadde han en tv-serie. For Marvels del er det første gangen at Captain Marvel, alias Carol Danvers, opptrer i realfilm. 

I DC Comics’ nyeste inkarnasjon av figuren får Shazam! lynkreftene sine fra trollmannen Mamargan, ikke Zevs. Foreløpig er det uvisst om filmen kommer til å være tilsvarende oppdatert.

Verken Captain Marvel eller Shazam! hører til blant de bestselgende superheltene i moderne tid, men er likevel viktige for sine respektive forlag – Carol Danvers fordi hun var deres første uavhengige, kvinnelige superhelt, og Billy Batson på grunn av hans historisk-ikoniske status.   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *