Fremmedgjøring og oppfatninger

Laura Kenins imponerer i soloheftet «Alien Beings», som har fokus på tema som familieliv og samlivsbrudd.

Av: Kristian Hellesund

Det latviske forlaget kuš! står bak en rekke spennende utgivelser i det alternative tegneseriesegmentet. Forlagets bærebjelke er antologien «š!», som i disse dager er ute med utgivelse nummer 25. «š!» samler serieskapere fra hele verden, og antologien er i engelsk språkdrakt. Ofte er utgivelsene tematiske, og den nyeste utgivelsen tar for seg tegneserier i japansk mangastil laget utenfor Japan.

I tillegg har kuš! en rekke ulike soloutgivelser med mange dyktige serieskapere. I mange tilfeller snakker vi om mer eksperimentelle utgivelser, men kuš! utgir også tegneserier som er lettere tilgjengelige. Felles for forlagets utgivelser er en satsing på det såkalte minicomics-formatet, A6. Det gjør at tegneseriene til kuš! er lett synlige, selv om utgivelsene er små av størrelse.

Et av de mest interessante soloutgivelsene fra kuš! i år er «Alien Beings» av Laura Kenins. Den kanadiske serieskaperen har sine røtter i Latvia, og hun har hatt flere tegneserier utgitt gjennom kuš! «Alien Beings» er en oppvekstskildring, der et samlivsbrudd står i sentrum. Hovedpersonen er en jente i tidlig pubertetsalder. Under en kjøretur med faren, moren og broren, ser familien noen underlige lys. Sannsynligvis var det en ufo de så, og hendelsen preger familien i ettertid. Datteren i huset opplever at dette er starten på foreldrenes seperasjon, og hun går gjennom flere faser der hun bearbeider dette. Blant annet lager hun i stand et tilfeldig møte mellom foreldrene fordi hun tror at det vil føre dem sammen.

Kenins har laget en gripende fortelling der jentens følelsesliv står i sentrum. Hun prøver å bearbeide samlivsbruddet, og det er ikke enkelt for henne. Selv om venner og foreldrene prøver å hjelpe henne –  blant annet ved å skaffe henne litteratur om skilsmisser – har hun det tungt.  Det emosjonelle sliter på henne, og det er vanskelig for henne å finne ord om situasjonene.

«Alien Beings» preges av gode monologer og dialoger. Laura Kenins er dyktig på replikker, og spesielt datterens språk virker realistisk og ekte. Historien inneholder mange troverdige og gode tankerekker fra en jente som på mange måter egentlig ikke forstår situasjonen hun er kommet i og konsekvensene av den.

Laura Kenins har valgt en naïvistisk tegnestil til «Alien Being». Hun har tegnet historien med fargeblyanter, og det underbygger det barnlige i mange av replikkene. Tegneserien får et ekstra lag på denne måten, der tegnestilen og teksten sammen gir et inntrykk av noe som kunne vært en selvbiografisk tegneserie laget av en jente i 12-13-årsalderen.

«Alien Beings» er en flott introduksjon til Laura Kenins, som dessverre ikke har hatt tegneserier utgitt i Norge så langt. Samtidig er dette en god tegneserie, som tar opp viktige tema som familieliv og samlivsbrudd.

 

«Alien Beings»

Av: Laura Kenins

ISBN 978-9934-518-41-

32 sider

6 dollar

kuš! (www.komikss.lv)

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 20. september 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.