Frilanser i startgropa

Selv om den tredje boka i «7»-serien befinner seg  i et slags produksjonslimbo, holder serietegner Regine Toften Holst seg opptatt. Men aller helst vil hun tegne dyrefigurer – analogt.

Den siste tegneserien du fikk på trykk var «Brødsmular» i antologien ÜberRevolusjon. Hva kan du fortelle om den?

Det er hovedhistorien i antologien, og ble skrevet av Are Edvardsen. Jeg vet ikke hvor mye jeg har å si om den, annet enn at det var artig å være med. Are spurte meg om jeg kunne tenke meg å tegne hovedhistorien. Jeg svarte at ja, men den måtte han skrive manus. Den eneste ideen jeg hadde til serien var at jeg ville ha med fuglefigurer, som var det jeg svarte da Are spurte hva jeg kunne tenke meg å tegne. Gjør noe med fuglefolk, sa jeg.

«Brødsmular»

Du har tegnet en historie for Uberpress før, «Lemenkongen» i antologien ÜberTerror. Har du planer om å fortsette samarbeidet med ÜberPress, og har du noen egne ider til historier?

Det kommer litt an på hvor mye tid jeg får framover. I utgangspunktet har jeg ikke planer om å være med videre, med mindre det viser seg å være et tema jeg har lyst til å bidra på. Også «Lemenkongen» kom i stand fordi Are spurte meg om jeg hadde lyst til å bidra. Da teama jeg opp med en kompis fra studiene i Volda, Anders Sekanina fordi jeg var ikke interessert i å skrive manus selv.

«Lemenkongen»

Å bruke fuglefigurer i «Brødsmular», og på Instagram har du lagt ut en del tegninger av dyrefigurer. Menneskefigurer eller dyrefigurer – har du noen preferanser?

Dyrefigurer, helt klart. De er mye morsommere å tegne. Mer spesifikt så synes jeg menneskeører er veldig kjedelige å tegne. Ikke det at jeg vil påstå at det er kjedelig å tegne mennesker, for det kommer an på hva man gjør med det, men jeg liker definitivt å tegne dyrerører, pels, snuter og sånt.

Fabeldyret Dorphine av Regine Holst, digitalt malt

I Volda studerte du animasjon. Hva føler du at du har fått ut av det?

Tegneerfaring, mest. Og erfaring med å lede prosjekt, kanskje. Men mest har jeg bare fått tid og rom til å bearbeide tekniske ferdigheter.

Var det den bakgrunnen som inspirerte deg til å legge ut tegnevideoer på YouTube?

Nei…det var noe jeg begynte med for å gjøre tegningen av «7» litt mer interessant. Det var vel i april i fjor at jeg fikk ideen om å filme prosessen mens jeg hold på med «7». Jeg liker jo å se på slike skissevideoer selv.

Hva slags tegneteknikk bruker du mest, analogt eller digitalt?

Det går mest i digitalt, men jeg har alltid hatt lyst til å jobbe mer analogt. med tusj og papir. Det høres kanskje banalt ut, men jeg har lyst til å ha kule originaler, det er noe veldig tilfredsstillende med å ha en original. Og hvis den er svær, så er det ekstra kult. Å google opp en Sprint-original eller noe i stor innskanning bare for å se på blekkarbeidet er en «guilty pleasure». Jeg elsker å se på analoge originaler, og har lyst til å lage dem selv. Men jeg har ikke så god plass der jeg jobber, så det går mest i digitalt.

7 Bok 2: Monstermanetene

På Bergtatt-festivalen i mai fortalt du at du ikke hadde begynt på bok tredje boka «7»- serien fordi du ennå ikke hadde fått manus. Hva er situasjonen nå?

Intet nytt! Har ikke fått noe manus, og har ikke hørt noe. Jeg venter fortsatt. I mellomtida gjøre jeg andre prosjekter for utgiveren, Cappelen Damm.

Du kommer fra Honningsvåg, men bor i Bergen. Hva fikk deg hit?

Tegneseriemiljøet. Det skjer veldig mye hyggelig i Bergen. Jeg vet ikke hvordan det er sammenliknet med Oslo, men av de stedene jeg har vært så er det veldig stort sosialt miljø rundt både tegning og mye annet som jeg driver med, og som er veldig inkluderende her. Pluss at byen har rykte på seg for å ha godt innesittervær. Selv om Bergen har skuffet med i år når det gjelder akkurat det – Jeg har vært nødt til å gå ut i sola mer enn en gang! Og så har jeg noe familie her også.

Regine på Torgallmenningen i Bergen, iført sin karakteristiske rosa lue

Har du inntrykk av at det er noe tegneseriemiljø i Finnmark, eller i Nord-Norge generelt?

Jeg vil ikke si miljø. Jeg har ikke inntrykk av at det finnes i det hele tatt. Selv om jeg vet at du har jo flere serietegnere som holder til i f.eks. Tromsø.

Regine lagde to nettserier, «The Crappies» (ovenfor) og «Meg og Fattern», som hun måtte gi opp fordi animasjonsstudiene tok for mye tid.

Mens «7» ennå er uavklart, hva holder du på med av tegneserier ellers illustrasjonsarbeid for tiden?

Jeg ønsker å gå i gang med mitt eget tegneserieprosjekt, ved siden av rene illustrasjonsoppdrag. Jeg prøver å skrive ferdig en liten greie som forhåpentligvis er ferdig på manussiden innen utgangen av 2018 – For det var målet mitt ved nyåret. Jeg får litt drahjelp, som jeg trenger. Det er viktig å få oppfølging, for det er ikke alle som har denne selvstendige driven. I alle fall for min del er det vanskelig å sjonglere mellom frilansoppdrag og mer personlig arbeid som også inngår i karrieren.

Jeg kan si så mye som at det er snakk om en tegneserie med dyrefolk. Mer utover det tør jeg egentlig ikke røpe.

«Meg og Fattern»

Utenom tegneserier så har jeg brukt oktober på å illustrere en barnebok; jeg vet ikke når den kommer ut, men i alle fall er den snart ferdig. Cappelen Damm har holdt kontakten med meg og spurt meg om jeg vil være med på flere ting. Jeg har ikke alltid hatt kapasiteten, for jeg har alltid nok å gjøre. Annet enn det har jeg også gjort tegnevideoer som frilansoppdrag, på bestilling fra et reklamebyrå. Men jeg sliter med å ta meg riktig betalt; som fersk frilanser er det vanskelig å vite hvor mye du skal ta. Så jeg går fortsatt rundt og er sterkt underbetalt, men lærer etter hvert.

Så håper jeg det blir tegneserie på nyåret – Enten min egen eller «7». «7» får komme når det kommer, i mellomtiden får jeg gjøre det beste ut av situasjonen, og utnytte tida til å gjøre det jeg virkelig brenner for.

 

Øverst: Selvportrett av Regine fra Raptusfestivalen 2017

 

 

 

1 tanke om “Frilanser i startgropa

  1. Kul jente som er sinnsykt dyktig. Nå skal jeg ut i byens gater og stalke ei jente med rosa lue for å fortelle henne hvor flink hun er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *