Generasjoner

Mye av det samme, og mye nytt. Det er tid for en slags årlig oppsummering med årboka for norske tegneserieskaperes indie-scene, Forresten.  

Det blir mange av de samme serieskaperne som dukker opp igjen og igjen, og ofte gjør de det samme hvert år. En viss variasjon forekommer likevel alltid, også i år, med nye gjester og gamle som vi ikke har sett på en stund. Denne vinterens Forresten er bind nr. 31 i rekka, og begynner – for så vidt litt originalt – med en forsideillustrasjon med snakkeboble, signert Sigbjørn Lilleeng. Denne er direkte inspirert av Lilleengs bidrag, «Vrang», en kort historie om sosiopati og egosentrisme – Lettvint og overtydelig, men visuelt spenstig.

Flytting # 15

Anders Kvammen er igjen selvbiografisk.  I «Flytting # 15» forteller han videre om den konstante oppoverbakken det er å finne og beholde bolig i Oslo. Han brukte dette som tema sist gang i Narves1bibliotekets antologi Mennesker Med Håp For Fremtiden i fjor. Mens den sistnevnte var mer en generell refleksjon over boligmarkedets utfordringer og politikk, er dette en svært personlig og åpenhjertig deling av bitre, personlige erfaringer. Ganske så selvmedlidende, men fortalt på slik måte at man virkelig føler med ham.

Rød Is

Stadig mer profilerte Ida Neverdahl leverer på nytt et bidrag, men mens de to foregående handlet om kvinners forhold til egen kropp, er «Rød Is» Neverdahl på sitt mest tøysete. Og mest lokalpatriotiske. Serien er en «påskekrim» på stavangerdialekt, opprinnelig laget for Stavanger Aftenblad med den lokale favorittgruppa Stavangerkameratene i en viktig birolle. Et utmerket eksempel på Neverdahls alltid oppfinnsomme, surrealistiske sjarm

Verdt å merke seg er bidragene fra et par mainstream-serieskapere – Eller rettere sagt, serieskapere som i alle fall har prøvd å bli mainstream: Ida Larmos «Varix» låner Ida Neverdahls kroppsmotiv, komplett med groteske manifestasjoner, i en historie om fedme, og lager sin egen vri på det.

Ferie

Silje Hogstad og Siv Nordsveen, hvis siste utgitte tegneserie var samarbeidsprosjektet «Ting Vi Trenger», har fått gjøre hver sin ting til Forresten 31. For første gang får Hogstad på trykk en serie hun både har tegnet og skrevet selv: «Ferie» er tegnet med kull og pastell på kraftpapir. Historien består bare av en håndfull korte episoder fra en familieferie, men er et visuelt interessant og estetisk vellykket forsøk fra en etablert kunstner med voksende serieskaperambisjoner. Siv Nordsveen på sin side, vender tilbake til sine naivistiske dyrefigurer (samt andre besjelete figurer som likner mer på ting); dette er noe som hun tidligere har vært inne på i den nå nedlagte stripeserien «Sara Sahara». I Tyson møter vi dyre-og tingfigurer på et animasjonskurs. Historien er handlingsmettet, og en av de lengste i antologien. Samtidig er historiens budskap om å finne sin egen kreative retning nøye og subtilt formidlet, og sluttresultatet er en av de mest originale og tankevekkende bidragene i boka.

Tyson

Også verdt å studere nærmere er «Mahabharata og den glemte atomkrigen» av Didrik Magnus-Andresen. Ikke bare fordi han snart er aktuell med tegneserieboka Ultima Thule, men også fordi historien har en direkte referanse til Ultima Thules univers. Dette er en spennende og virkningsfull måte å presentere den kommende tegneserieboka på, og skal vi tro denne novellen, blir Ultima Thule en slags konspirasjonsthriller med alternativ historieskriving.  Interessen min er forsterket.

Nissefugl Kjenner på Selvforakten

Martin Ernstsen er med som vanlig, men beholder evnen til variasjon. I den kyniske julefortellingen «Nissefugl Kjenner på Selvforakten» bringer han ikke bare tilbake en av sine eldre figurer, men eksperimenterer også med kontraster mellom rødt og svart. Endelig er det også verdt å trekke fram Karstein Volles refleksjoner over midtlivskrisen i «Den halvgamle serietegneren sjainer kåk!», en lett surrealistisk sak som likevel har den klareste og greieste meldingen i hele antologien (og også den mest sympatiske, ved siden av Siv Nordsveens): «Her er en pils. Slapp av.»

Forresten nummer 31
Av diverse. Redaktør: Erik Falk
ISBN 978-82-92226-69-8
130 sider
160 kr.
Jippi forlag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.