Hundre år etter

Kristian Krohg-Sørensen har tatt for seg den russiske revolusjonen i sin nyeste bok. Den slags blir det gode sakprosategneserier av.

Historiske tegneserier er blitt varemerket til Kristian Krohg-Sørensen. Han debuterte med en tegneseriebok om smugleren og motstandsmannen «Gulosten». Siden har han laget tegneserier om blant annet historien til trikken og T-banen i Oslo.

Det nyeste prosjektet til Krohg-Sørensen er nok det så langt mest ambisiøse. Han har laget tegneseriebok om den russiske revolusjonen hundre år etter. Temaet er både godt og interessant, og nordmenns kunnskaper om revolusjonen og hendelsene rundt er nok ikke det de en gang var.

Mangt har vært skrevet og sagt om revolusjonen, og den største utfordringen for Kristian Krohg-Sørensen må helt klart ha vært stoffutvalget. Med et begrenset antall sider til rådighet, har Krohg-Sørensen vært nødt til å fatte seg i korthet samtidig som viktige hendelser og sammenhenger må presenteres og prioriteres.

Krohg-Sørensen har valgt å gi stoffet en femdeling. Først blir det kapitler som fokuserer på henholdsvis februar 1917, tsar Nikolai, Vladimir Lenin, november 1917 samt en epilog. Vi får en konsentrert bit med russlandshistorie der både årsaker og virkninger blir ivaretatt, og historikeren Krohg-Sørensen bruker også god plass bak i boken til fotnoter, kommentarer, oversettelser av skilt og plakater og en egen litteraturliste.

Etter hvert som Kristian Krohg-Sørensen har etablert seg som serieskaper, er stilen hans blitt et viktig uttrykk. Han viderefører en tilsynelatende enkel strek med delvis karikerte ansikter og en spennende bruk av svarte flater. Bygninger og bylandskap blir stilige i streken hans, men i denne boken har han fått en ekstra utfordring: Ansiktene til flere av de viktigste karakterene er blitt ikoniske i verdenshistorien, og det krever ekstra arbeid av Krohg-Sørensen for å la dem gli inn i hans stil. Det mestrer han godt, og boken har fått et flott og distinkt, personlig uttrykk.

Boken lider til en viss grad av at det er store mengder informasjon som skal inn på få sider. Fortellerteknisk fungerer det likevel bra, selv om enkeltsider tynges ned av mye tekst. Likevel har Krohg-Sørensen gjort en utmerket jobb, for fortellingen glir lett samtidig som den inneholder mye og god faktainformasjon.

«Den russiske revolusjonen» er et spennende stykke arbeid fra Kristian Krohg-Sørensen. Den egner seg veldig godt som en introduksjon til en viktig periode i russisk historie som i tillegg fikk store konsekvenser for verdenshistorien. Med sine historiske tegneserier er Krohg-Sørensen i ferd med å skape et viktig rom både for seg selv og andre norske serieskapere. Vi trenger flere gode sakprosategneserier i Norge, og denne er med på å skape en mal for disse. Anbefalt!

«Den russiske revolusjonen»

Av: Kristian Krohg-Sørensen

ISBN 978-82-8342-044-9

68 sider

299 kroner

Forlaget Manifest

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 26. oktober 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.