Jamtli går i krigen

Etter å ha fullført den store DASS-boka er John S. Jamtli godt i gang med en røverhistorie fra krigens dager, «Sabotør». Serienett har snakket med ham om nåværende og framtidige prosjekter. 

Cappelen Damm har påtatt seg å utgi Jamtlis nye prosjekt, et 100 siders tegneseriealbum som i følge serieskaperen selv blir ekstremt inspirert av fransk-belgisk stil. Pamfletten som forlaget lanserte til OCX i år, tyder også på dette. I nevnte pamflett er det videre lett å se at andre verdenskrig er tema.  – Vi følger tre karer som roter seg inn i ei sabotørgruppe som heter Osvald-gruppen, forteller Jamtli. – Denne gruppa var kjent for å rane banker for å finansiere motstandskampen.  De var ikke en godkjent militærorganisasjon, de jobbet utenfor det, og de var styrt av en kommunist som het Asbjørn Sunde, en infamøs «Rambo-skikkelse» fra krigen som gjorde over hundre oppdrag mot tyskerne. Jeg har kalt det før en røverhistorie.

Betyr det at dette blir mye skrøner, spør jeg. – Nei, jeg ville ikke si at det er skrøner på samme måte som i «Dass», svarer serieskaperen, men det er mange ting fra andre verdenskrig som jeg har hatt lyst til å lage tegneserie av. Så i stedet for å sitte og lage tegneserier på hvert tema i 20 år, valgte han å sy flere historier og hendelser sammen til en. Vi følger en fiktiv karakter som går gjennom flere, ekte hendelser.  Denne karakteren er fra Helgeland, så igjen har Jamtli funnet en hovedperson fra hjemtraktene. Serien har fått pre-produksjonsstøtte, og i april i fjor reiste han rundt til de plassene i Norge som er med i tegneserien.

Serieskaperen på årets OCX

Målet er å ha «Sabotør» lanseringsklar til OCX 2018, med forbehold om at den kan bli ferdig først senere samme år. – Jeg er realistisk, jeg er frilanser, forklarer Jamtli. – Hvis pengene tar slutt må jeg ordne med noen oppdrag.

Dass var som kjent et samarbeidsprosjekt med Vegard A. Skogmo og gjestespill fra diverse norske serietegnere. «Sabotør», derimot, skriver og tegner Jamtli helt alene. Betyr det at han er ferdig med Dass? – Nei, svarer han, jeg har flere ideer, men ikke noe som står på prioriteringslista. Men hvis jeg gjør noe mer med Dass, kommer jeg sannsynligvis til å gjøre det alene. Så mange folk var involvert i Dass at det ikke helt føltes som hans eget verk. Han har et par historier til om Dass, men de vil han fortelle akkurat på den måten han har lyst til.  Det blir nok sannsynligvis en mer fransk-belgisk stil over det også, i så fall. Og i farger, for han har lyst til å få med midnattssola denne gangen. Et skikkelig Helgelands-reisebrev, altså.

Mens «Sabotør» har en utgiver, leter Jamtli fortsatt etter noen som kan publisere «Norges Ninjakommandør» et 32 siders hefte han har lyst til å få ut til Raptus i år. Han prøver å finne støtte, men det er ikke så enkelt, for Kulturrådet vil at et tegneserieprosjekt skal ha minst 48 sider. Men serien er laget, og på OCX kunne man se en prototype av heftet på serieskaperens egen stand (se foto). Serien er en prequel til filmen «Kommandør Treholt & Ninjatroppen» fra 2010, men heftet er ment å være en homage til 80-talls og tidlig 90-talls actiontegneserier i stil med G.I. Joe. Kanskje vil han lage flere nummer av «Ninjakommandør» senere, men han venter og ser på responsen.

Oppdatering: Jamtli har nå fått bekreftet av kulturrådet at grensen ikke er 48 sider og at han derfor kan søke på støtte til «Norges Ninjakommandør».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.