Lovende oppstart

Blokk forlag er ute med sin første antologi. «Byrjing» lover godt for fortsettelsen.

Anja Dahle Øverbye har allerede satt store spor etter seg her til lands med «Hundedagar», som vant prisen Årets tegneserie i fjor. Nå er Dahle Øverbye involvert i et nytt prosjekt, og hun har slått seg sammen med Ingrid Brubaker for å starte forlagsvirksomhet.

Den første utgivelsen fra Blokk forlag var fanzinen «Hemostase», men nå er forlaget ute med antologien «Byrjing». «Byrjing» er her til lands i slekt med Jippi forlags antologi «Forresten», som også satser på mer kunstneriske tegneserier og ulike eksperimenter innen den niende kunstart.

Det er en variert samling bidragsytere fra inn- og utland til «Byrjing», og boken inneholder bidrag på både norsk, dansk og engelsk. I «Den første jobben» er Anders N. Kvammen tilbake med karakteren Aksel fra den prisbelønte tegneserieboken «Ungdomsskolen». Her serverer Kvammen en herlig og godt fortalt tegneserienovelle om da Aksel begynte å levere ut reklame. Dialogene er gode, og Kvammens tegnestil fungerer veldig godt også her.

Martin Ernstsen har tatt utgangspunkt i Knut Hamsun i «Noget småtteri». Hamsun er blitt en liten, sjarmerende tegneseriefigur med stort hode, og Ernstsen bruker utdrag fra Hamsuns delvis selvbiografiske utgivelse «På gjengrodde stier» som en artig fortelling om en underfundig, gammel mann. Tegneserienovellen er herlig lesning, og Ernstsen er inne på et konsept som absolutt har noe for seg! Tilsynelatende selvbiografisk er også Jenny Jordahls bidrag «Den nye kaffetrakteren», som tar for seg en kvinnes nye situasjon etter et samlivsbrudd. Jordahl har en tilsynelatende enkel strek, men den er effektiv og passer veldig godt til historien.

Mari Ahokoivu fra Finland er et spennende navn. Hun har laget en annerledes vampyrfortelling med rufsete penneførsel, men den er både underfundig og herlig tegnet. Kai Nødland serverer en blyanttegnet science fiction-fortelling, som i likhet med et par av de andre bidragene bringer tankene mot tegnestilen til Anja Dahle Øverbye. Nødland velger å servere sin historie uten ord, og den står seg godt selv om den krever flere gjennomlesninger.

Det eksperimentelle er også tatt vare på i «Byrjing». Kay Arne Kirkebø serverer en samling arkitektoniske tegninger som gir assosiasjoner til bergenske Kim Ng Tvedts tegneserier. Sunniva Sunde Krogseth har med «Vinter, vinter, vår» laget en spennende helhet av lyrikk, enkelttegninger og små sekvenser, mens Ina Marie Winther Åshaug står for naturtablåer kombinert med en svensk bokside i «Åtte scener».

«Byrjing» forteller at Blokk forlag har mye å fare med, og som gjennomarbeidet antologi gir utgivelsen et meget godt førsteinntrykk av forlaget.

 

«Byrjing»

Redaktører: Anja Dahle Øverbye og Ingrid Brubaker

ISBN 978-82-93583-00-4

130 sider

220 kroner

Blokk forlag

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 15. juni 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *