Ved nittitallets ende

Tredje bind av «Drabant» er en flott avslutning på  Øyvind Holen og Mikael Noguchis prosjekt.

Gjennom to tegneseriebøker har vi fått følge kameratene Fredrik og Victor i et liv med hiphop, graffiti og rus gjennom nittitallets Oslo. «Drabant»-bøkene har vært velgjorte, gode fortellinger med troverdighet og nerve, og listen ligger høyt før tredje og siste bind.

Vi møter Fredrik og Victor på et senere punkt i livet. Året er 2000, og det har vært store endringer siden forrige bok. Fredrik er blitt samboer og har fått seg jobb som spilldesigner, mens Victor er tilbake i sitt gamle borettslag som vaktmestervikar. Forholdet med Jenny er for lengst over, og deres felles barn Olav bor hos ham ved jevne mellomrom. Begges tidligere romantiske interesse Camilla har hatt store rusproblemer og en mislykket karriere som sanger, og når boken starter er hun innlagt på en rusklinikk.

Ulike omstendigheter fører til at Fredrik, Victor og Camilla nok en gang henger sammen. Det er da gamle vaner og interesser kolliderer, og de to kameratene er nok en gang klare for nye opplevelser i graffitiens verden. Med seg på ferden får de noen svenske kolleger, men det er ikke en lett oppgave. Oslo kommune har innført nulltoleranse for tagging og graffiti, og graffitijegerne Sørheim og Nilsen gjør det de kan for å følge opp denne politikken.

Nok en gang viser Mikael Noguchi at han er en glimrende tegner og historieforteller. Det er en flott flyt i tegneserieboken, og Noguchis blanding av mangainspirerte tegninger og en realistisk tilnærming er lekker. Plottet til Øyvind Holen er både underholdende og spennende, og det er vanskelig å legge boken fra seg. Holen har en god teft for replikker, og dialogene virker veldig troverdige.

Gjennom tre bøker har Holen og Noguchi bygget opp et lite univers det har vært artig å bli kjent med. «Drabant»-bøkene står seg godt, og tredje bind er en flott og god avslutning på prosjektet. Tør vi håpe på nye tegneserier fra radarparet?

 

«Drabant vol. 3»
Av: Øyvind Holen og Mikael Noguchi
ISBN 978-82-02-43990-3
108 sider
279 kroner
Cappelen Damm

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 23. august 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *