Serie til TV: Riverdale

Det blir alvor for Archie – igjen. Den nye tv-serien Riverdale har ingen veldig god grunn til å handle om Archie og hans persongalleri, men den er en naturlig videreføring av utviklingen som tegneserien har vært gjennom i senere år. 

Archie Comics har en brokete historie innen film og tv. Ser vi bort fra tegnefilmene har det vært laget to tv-piloter og en tv-film, Archie: To Riverdale and Back Again (1990, utgitt på VHS i Norge under tittelen «Archie»). Legger vi til spinoff-titler ble det laget en film av Josie & The Pussycats (2001) og en tv-serie av Sabrina (1996-2003). Førstnevnte ble en dundrende fiasko; sistnevnte var i alle fall kommersielt vellykket. Men en tv-serie, eventuelt kinofilm, om Archie og hans nærmeste, med levende skuespillere, ble det aldri noe av, tross i flere forsøk. Før nå.

Og når Archie-franchisen omsider har kommet så langt, er tiden for komedie over. Riverdale søker ikke noen gylden middelvei; dette er seriøst tenåringsdrama, for sikkerhets skyld med et kriminalmysterium som ramme. Selvsagt kan den ha glimt i øyet, men i grove trekk skiller den seg ikke ut i mengden. Mens tv-seriene om Daredevil og Luke Cage ikke kunne fungert på samme måten dersom hovedpersonene var vanlige detektiver i stedet for superhelter, er premisset for Riverdale helt uavhengig av at det er nettopp disse 70 år gamle tegneseriefigurene som har hovedrollene.

Tilknytningen til tegneserien er likevel sterk – Manus er ved Roberto Aguirre-Sacasa, som i tillegg til å være kreativ leder for Archie Comics, også er forfatter av serien Afterlife With Archie (2013-). Sistnevnte er en helt uparodisk serie om Archies eventyr under zombieapokalypsen, så allerede da fikk vi et hint om retningen han ville føre Archie i.  Tendensen ble bekreftet av Archie-seriens «ansiktsløfting» i 2015, året etter at serien Archie: The Married Life (2010-2014) var fullført. Begge disse er eksempler på at det gikk an å gjøre Archie som et seriøst drama – og lykkes med det. Å gjøre tv-serien Riverdale til noe i stil med «Gossip Girl møter Twin Peaks» er derfor en avgjørelse som det ligger erfaring bak.

Og det er de klassiske figurene fra seriebladene vi møter i denne serien…mer eller mindre. Archie, Betty og Veronica (Doris) er nokså lett gjenkjennelige, og har hovedfokus i den første episoden, sammen med Cheryl Blossom, som har fått en framskutt plass av grunner som straks blir tydelige.  Jughead (Krona) har bare en liten opptreden i første episode, men er likevel klart definert i en slags kombinert mentor/gresk kor-rolle.

Jughead (Cole Sprouse, f.v.) finner Archie som vanlig på hamburgerbaren

Andre figurer er foreløpig litt vagere definert, trolig på grunn av tidspresset i første episode. Serien har for mange figurer til at alle kan vente en ordentlig introduksjon i første episode.  De voksne karakterene for det meste svært forskjellige fra sine inspirasjonskilder. Archies lærerinne Ms. Grundy, som er ca. 60 i tegneserien, er til og med blitt en trettiåring! Som vi raskt erfarer, er det også en veldig god, om enn noe kontroversiell, grunn til det.

Kevin Keller, den eneste figuren av nyere dato som er brukt i tv-serien, har også fått en framskutt plass, uten at han foreløpig bruker den til stort annet enn å minne publikum om at han er den homofile. Og nettopp dette er vel et av de få områdene der en tv-serie fortsatt har et fortrinn over Archie-tegneseriene: Den kan tillate seg å ha et mer åpent forhold til sex, noe den utnytter til gangs. Men serien tillater seg også å gjøre narr av sitt eget potensial for sensasjonalisme, for eksempel i en scene der Betty og Veronica kliner (det gir mening i konteksten).

Archie (K.J. Apa, f.v.) er igjen i ferd med å bli klemt mellom barken og veden – også kjent som Betty og Veronica

Første episode slutter med en cliffhanger som fungerer greit nok til at undertegnede kommer tilbake i alle fall for et par episoder til, også for å se om noen av de andre figurene blir tilgodesett med en viss utvikling.  Potensialet er der, og Aguirre-Sacasa har en velutviklet sans for drama som han kombinerer med kjærlighet til Riverdales verden.

Riverdale blir i Norge distribuert av Netflix, men produsert av The CW. Ny episode blir lagt ut hver fredag fra 27. januar.

Riverdale
Konsept og manus: Roberto Aguirre-Sacasa
12 episoder á 45 minutter

Skuespillere: K.J. Apa (Archie), Lili Reinhart (Betty), Camilla Mendes (Veronica/Doris), Cole Sprouse (Jughead/Krona), Madelaine Petsch (Cheryl Blossom), Casey Cott (Kevin Keller), Ross Butler (Reggie), Cody Kearsley (Moose/Elgern)

Basert på figurene fra Archie Comics

Les også:
Archie rekonstruert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *