Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ARCHIE REKONSTRUERT ( 9.07.15 )

Kan Archie bli ny på ordentlig, eller blir det nok en gimmick?

Av: Trond Sätre

Stakkars, stakkars lille, store Riverdale – Hvor mange skal få lov til å forsøke seg å bygge deg på ny? (for å parafrasere DeLillos)

Archie kan virke som et klassisk eksempel på en evig trygg og traust tegneserie, der den for alltid er sitter fast på en videregående skole i den erkeamerikanske småbyen Riverdale. Men i virkeligheten at det er få serier som har blitt utsatt for mer eksperimentering. Opp gjennom årene har Archie vært talsmann for konservativ kristendom, han har jaget zombier (på ramme alvor, ikke som parodi), han har møtt Punisher og Predator. I The Married Life ble han voksen og giftet seg med både Betty og Veronica i separate tidslinjer, før han tok en kule for sin homofile politikervenn.

Fra og med denne månedens Archie # 1 satser forleggerne på et synlig stilskifte. Fra nå av skal figurene bli tegnet i en mer realistisk stil, og historiene skal være mer karakterdrevne og basert mindre på slapstick og klisjeer. Sant og si er det ikke første gangen at Archie-heftene blir tegnet i en mer realistisk stil; første gangen det ble forsøkt i 2008. Og seriøs historiefortelling har de også prøvd seg på, i den før nevnte The Married Life. Forskjellen er at denne gangen er det ikke snakk om sideprosjekter; dette er ”mainstream”, den nye linjen. For å vise at de mener alvor har forlaget startet heftet Archie fra nummer 1 igjen, noe de ikke har gjort på 75 år. De har også ansatt prestisjefylte serieskapere som Mark Waid (Flash, Daredevil) til å skrive heftet, og Fiona Staples (Saga) til å tegne.

Vol. 2 er en reboot: I denne nye tidslinjen har Archie og Betty vært kjærester så lenge noen kan huske, og Veronica (Doris) er ikke en gang med i bildet ennå. Men på grunn av den mystiske «leppestifthendelsen» (detaljene er ikke klare) har de slått opp, og hele skolen snakker om det. Archie og Betty var hele skolens favorittpar; hvis ikke de kan holde sammen, hvilket håp finnes det for resten av oss, spør alle. Den eneste som nekter å bidra til sladderen er Jughead (Krona).

Waid og Saples leverer det som blir forventet av dem. Slapsticken er byttet ut med en mer intelligent romantisk komedie med intriger som ikke er i nærheten av å bli løst i løpet av første nummer. Waid har fått frihet til å ta seg tid med både historiefortelling og karakterskildring; det er slutt på komiske misforståelser som kan avklares på 3-4 sider, og på figurer hvis personlighet kan oppsummeres på én side (eller én setning). Den eneste vi har tid til å bli skikkelig kjent med i løpet av første nummer er Archie selv; Betty er for tilbakeholden, og Jughead er for lunefull. Men vi forstår at Jughead har en dybde ved seg, en uutgrunnelighet som han vanligvis manglet i sine tidligere inkarnasjoner. Dette er altså bare første skrittet på en lang reise for å gjenoppbygge det universet som er småbyen Riverdale. Hovedpersonenes sårbarhet og frustrasjon er nydelig illustrert av Staples, hvis strek er lett å kjenne igjen fra Saga. Her er den noe glattere, men det skyldes nok hovedsakelig det mer jordnære miljøet hun illustrerer.

Basert på rene kvalitetsvurderinger leverer Archie 2015 i alle ledd. Men det er andre aspekter ved satsingen som også etter hvert kommer til å bli diskutert. Som hvor Archie Comics tror framtiden deres ligger nå som de har lansert dette heftet. Satser de fullt ut på den nye stilen, eller vil de etter et par år gå tilbake til å fokusere på den ”klassiske” Archie? Utfordringen ligger ikke så mye i den nye tegnestilen som den ligger i den nye og mer langsomme tempoet. Risikerer de å miste de yngre leserne som heftene har pleid å være avhengige av, og vil en fornyet interessen hos eldre lesere veie opp for det?

Archie # 1 Vol. 2
Skrevet av Mark Waid og tegnet av Fiona Staples
33 sider
€ 3,59 (digital kopi)
Archie Comics

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)