Sommeren med TNT

Hjalmar-serien tar dyrkingen av 80-talls hardrock-referanser til sin logiske kulminasjon i årets sommerspesial.

Etter å ha påtatt seg utgivelsen av tre sommerspesialer overlot Egmont denne oppgaven til Strand Comics i år. Strand satser på en familieprofil, ikke bare ved at heftet fokuserer på striper med Hjalmar og familien, men også ved å inkludere Terje Nordbergs barneserie «Balder Berserk» som gjest. Inkludert er også en sommerquiz som for sikkerhets skyld har fått tittelen «familiequiz».

Så vi får en presentasjon av figurene i Hjalmar-serien (til glede for nye lesere?) og et helt kurant utvalg striper som får fram de ulike personlighetene og funksjonene. Men trekkplasteret og fanesaken er «Metalljakten», en sommerhistorie der Hjalmar og kompani møter gutta fra TNT, etter hvert også Eldar Vågan (det gir mening i konteksten). Serien er for det meste stykket opp i striper, muligens for å holde muligheten åpen for avispublisering. Så er da fokuset også mer på vitsene enn på historien, selv om historien ikke er bundet av dem. Uansett er det de små detaljene som gjør «Metalljakten» underholdende. In-jokes om TNT kommer tett som hagl, og selv om jeg ikke tar alle sammen, er det lett å la seg rive med. Serien vitser også ivrig med detaljer om forhold innad i bandet; et høydepunkt er Diesel Dahls kommentar om at «Tony [Harnell, vokalisten] har slutta i bandet tre gang’ i dag!»

Viggo (midten, første rute) er et metalhead først og sist, men han forventer også respekt for andre 80-talls rockehelter

Balder Berserk av Terje Nordberg er et interessant bekjentskap. Med sin underfundige humor er den ganske ulik Hjalmar. Stilen er veldig Tommy & Tiger’n både i tegnestil og premiss (hovedpersonen er en egenrådig liten vikinggutt med livlig fantasi). Så var det da også Nordberg som gjorde T&T kjent i Norge. Med det utgangspunktet har han likevel greid å gi Balder Berserk en egen atmosfære, veslevoksen, tankefull og minimalistisk. Så gjenstår det å se om ikke serien er for underfundig for vår hektiske medievirkelighet – Terje Nordberg er inne på noe av dette i introduksjonsartikkelen. Nå har vi i alle fall fått en grundig presentasjon.

Balder Berserk og hans beste venn

Hjalmar Sommerspesial 2017
Av Nils Axle Kanten + Terje Nordberg
52 sider
Kr. 59,90
Strand Comics/Bestselgerforlaget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.