Amundsen på vingene

Bjørn Ousland følger Roald Amundsen til døden med sin nyeste polarbiografi Oppover – Roald Amundsens spektakulære luftferder

Bjørn Ousland var en respektert mann i norsk tegneseriemiljø, men det store gjennombruddet kom aldri, enten han jobbet med barneserier, striper eller Pyton. Så i stedet har han endt med å leve lenge og formodentlig godt nok på å bruke tegneseriens estetikk og format i publikasjoner som ikke blir solgt inn som tegneserier – dvs. bildebøker.

Muligens inspirert av sin bror polfareren skapte Bjørn Ousland seg en nisje med pedagogiske tegneseriebøker om våre polarhelter. I 2014 fikk han til og med Kulturdepartementets spesialpris for bokserien. Og polarhistorien vår er rik, men ikke uendelig. Etter å ha tatt for seg Nansen mot Nordpolen, Nansen over Grønland, Amundsen mot Sydpolen og Amundsen gjennom Nordvestpassasjen, hva gjenstår? Ousland så mot himmelen og fant ut hvordan han kunne gjøre fortellingene sine om Roald Amundsen til en trilogi. I sine siste leveår, nærmere bestemt 1923-1928, satset Amundsen, som den kroniske eventyrer han var, på ekspedisjoner med de nye, luftbårne fartøyene.

Amundsens første forsøk på å fly over Nordpolen slo feil

Skipet Maud spilte for øvrig en rolle i en av disse, så med tilbakeføringen av skipet i august har boka en dagsaktuell referanse.

Som alle bøkene i serien er Oppover gjennomført pedagogisk, noe som betyr at visse begrensinger er lagt på tegneserieformatet. Alt er forklart, med mye bakgrunnsinformasjon, og alt som bildene viser må være henvist til i teksten og dialogene. På den annen side utfyller og utvider tegningene i høyeste grad teksten med stor visuell variasjon, dramatiserte scener, humor, og fargesterke hel-og dobbeltsider. Ousland gjør historien levende.

Med støtte fra Mussolini dro Amundsen og den italienske ingeniøren Umberto Nobile til Nordpolen i håp om å oppdage nytt land

Litt tørrere enn de tidligere bøkene i serien er Oppover likevel. Bare N25-ekspedisjonen blir skildret med det intense øyeblikksdramaet som vi kjenner fra tidligere. Mer plass er satt av til kontekst og bakgrunn. Ikke uten grunn –  F.eks. at Mussolini var med på å sponse Amundsens luftballongferd for å utforske Arktis, har unektelig en litt pikant klang i ettertid. Og derfra er jo veien kort til å trekke inn storpolitiske strømninger i samtiden.

Og fordi boka trekker fram noen av de senere og mindre kjente historiene, har den også fordelen av originalitet. Historiene om Amundsens luftfartseventyr er kommer utvilsomt i skyggen av de virkelig store bragdene han gjennomførte til lands og til vanns og på isen med.  Noe så banalt som at Ousland gir oss helheten er i seg selv et lite pluss.

N25-ekspedisjonen var en prøvelse for Amundsen

Det er bittersøte fortellinger som Ousland har gjenskapt, noe som gir han anledning til å formidle mye personlig drama i skildringen av en mann som trassig prøver seg på nye eventyr tross i motgang og nederlag.

Gjennom tre bøker/tegneseriealbum har Ousland på mange måter gjort Amundsen til sin egen figur, en karakter som han selv har utstyrt med sterke følelser, og som vekker både beundring, sympati og uro hos leserne. Bildet vi sitter igjen med er helhetlig og nyansert. Leserne har lært ham å kjenne som et menneske med svake og sterke sider, men bildet av den store eventyreren forblir klippefast.

 

Oppover – Roald Amundsens Spektakulære Luftferder
Av Bjørn Ousland
80 sider
299 kr.
Cappelen Damm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *