Coveravsløring: Skare

Serienett gir deg den aller første kikken på omslaget til den kommende serien «Skare».

«Skare» er en del av Strand Forlags «Vi kan mer enn bare striper»-satsing sammen med den tredje Sabotør-boka (kommer til høsten) og «Survilo» (ute nå). Serien er laget av Aleksander Kirkwood Brown og Thomas Falla Eriksen som henholdsvis forfatter og tegner. Kombinasjonen av Kirkwood Brown med den mer eksperimentelle Falla Eriksen kan virke kontrastfull, men gi mening når en tenker på fascinasjonen som begge serieskapere har for sjangertegneserier og pastisjer.

Undertegnede vet ingen ting om «Skare» på forhånd, annet enn det jeg kan gjette meg til ut fra kjennskapen til de involverte, så dette er i størst mulig grad en «blind» analyse av coveret:

Min umiddelbare magefølelse sier «dystopisk action». Selvsagt kan det være lagt til vår sivilisasjon, men noe med stemningen, fokuset på isødet, bringer tankene på noe postapokalyptisk. Kanskje det er den saboterte masten. Og «snøormen» (jamfør sandormen i «Dune) i bakgrunnen antyder uansett at «Skare» foregår seg i en verden ikke helt lik vår.

De tydeligste assosiasjonene går både på «arktisk Dune» og «arktisk Mad Max». Sistnevnte bilde kommer fra snøskuterne i bakgrunnen og førerne deres, som tydelig er utstyrt til kamp, ikke til lystturer i snøen. På toppen av alt er personen i midten av bildet – sannsynligvis den viktigste protagonisten – en ung og målrettet kvinnelig bueskytter. Derfra er det lett å assosiere hennes med Katniss i «Hunger Games». Utseendet og omgivelsene hennes kan til og med være inspirert av til Katara og Korra fra vannstammene i «Avatar»-tegnefilmene.

Bueskytteren er for øvrig iført et antrekk som virker å være laget mer for mobilitet enn for beskyttelse mot kulda, som ikke ser ut til å plage henne. Hun gir inntrykk av å være hardfør.

Uansett er det nok av mulige pastisjer å finne på dette omslaget. Men hvis vi nå skal prøve å oppsummere hvilken historie som omslaget kan prøve å fortelle uavhengig av populærkulturelle referanser, ser «Skare» ut til å bli en science fiction-thriller lagt til isødet, med en ung heltinne som kanskje står, kanskje alene, mot overmakter i form av både bander og monstre.   

Skare er definert som et snødekke der snøen er hard på overflaten, gjerne med et tynt lag av is, men med løs snø under. Navnet passer dermed godt til seriens antatte arktiske tema. Å gå på skareføre innebærer også ofte litt mer risiko enn mange andre snøfører, så her kan det være flere nyanser i betydningen av seriens navn. Bli heller ikke overrasket om dette viser seg å være hovedpersonens navn.

«Skare» utkommer i september.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *