Hadeland Folkehøgskole blir den tredje skolen i Norge som tilbyr en tegneserielinje. Til høsten starter studiet «Manga og Webtoons».
Fra før av finnes «Tegneserier & Illustrasjon» på Buskerud Folkehøgskole i Øvre Eiker, og «Tegneserie & Manga» på Bjerkely Folkehøgskole i Åsnes.
Hadeland Folkehøgskole ligger i nabolaget til det norske tegneseriemuseet på Brandbu, og skolen har fra før av flere spesialiserte studier i orientalsk sport og kultur. «Manga og Webtoons»-linjen på Hadeland Folkehøgskole har 20 plasser.
Med «webtoons» menes et sør-koreansk nettserieformat der hver episode postes som en lang, vertikal stripe, ofte med musikk og animasjon mellom kapitlene. Den har i senere år har fått økende internasjonal utbredelse fordi den er tilpasset lesing på mobil og datamaskin.
Linjen er firedelt:
Tegning/karakterdesign: Undervisning i grunnleggende tegneferdigheter, karakterdesign, utvikle unike og spennende personligheter. Innledningsvis i skoleåret kommer det til å være fokus på dette.
Serieskapning: Undervisning i manga- og webtoon som medium, trekk ved ulike sjangre, idéskaping for historie, østasiatisk dramaturgi, manus og layout/storyboard/”name”, komposisjon og bruk av forskjellige typer ruter, snakke- og tenkebobler, onematepoetikon, formidling gjennom screentones/farger/effekter og digitale snarveier til effektiv tegneserieskapning.
Publisering: Innføring i forskjellige måter å livnære seg på som serieskaper gjennom sosiale medier, selvpublisering, utgivelse i forlag og publisering på nett.
Hovedoppgave: Mot slutten av året får elevene muligheten til å lage sin egen tegneserie der de får anvendt det de har lært. Tegneserien vil komme på trykk i en antologi (Buskerud Fhs. har utgitt en slik i flere år). Det vil også være en mulighet for å delta i internasjonale tegneseriekonkurranser som Tezuka awards, Line webtoons osv.
På programmet for manga- og webtoonslinjen står også en studietur til Japan i mars 2021.
Lærer på den nye linjen er Eden Melles, admin. av Facebookgruppa Norske Serieskapere. Av bakgrunn er hun utdannet spesialpedagog, men selvsagt også tegner i mangastil. Hun har blitt publisert to ganger i Bobla (156, 158), og i 2018 lagde hun en trolljeger-historie til en tegneserieworkshop i Finland.
Eden kom i kontakt med Hadeland Folkehøgskole via et Facebookinnlegg på en anime/manga-gruppe. Hun har utviklet linjen i et samarbeid med skolen, samt innspill fra erfarne serieskapere og redaktører i bransjen.
Målet med linjen er å fremme manga-inspirerte tegneserier i den norske tegneseriekulturen, siden det er mange barn og unge som leser manga i Norge.