Uspektakulær kjærlighet

«Ti kniver i hjertet» rommer mer enn bare skeiv kjærlighet. Nora Dåsnes’ debuttegneserie sier mye om overgangen fra barn til ungdom generelt.

12 år gamle Tuva har akkurat begynt i 7.klasse. Hun spiller klarinett, liker å tegne og henge med sine to beste venninner. Men over sommeren har ting begynt å forandre seg. Venninnene Linnèa og Bao bare krangler, og Tuva havner i midten. Linnéa har fått seg kjæreste og vil heller snakke om sminke med de mer «modne» jentene mens Bao vil bygge hytte og leke i skogen. Tuva kunne godt tenkt seg å bli forelsket. Men hvem er egentlig Tuvas type?

Da det går opp for Tuva hvem hun har falt for, synes hun ikke selv det er noe problem å bli forelsket i en jente, men som hun sier selv “Jeg må liksom endre litt på alle dagdrømmene mine..” og akkurat dette er noe av det aller beste med «Ti kniver i hjertet».  Den skeive kjærligheten er beskrevet som helt normalt og er totalt uspektakulært.

«Ti kniver i hjertet» av debutant Nora Dåsnes er en herlig tegneserie i dagbokform som følger Tuva gjennom et halvt år. Vi får ta del i oppturer og nedturer, intriger, vennskap og ikke minst den første kjærligheten. Boka kombinerer imitert dagbok med tegneserie, med Tuvas egne tanker og observasjoner skrevet i typisk dagbokspråk med løkkeskrift og små tegninger.  Tegneseriene på sin side skildrer situasjonene utenfra.

Kombinasjon fungerer svært godt.  Skrivefeil, utklussinger og skisser gir dagboken liv, og vi får virkelig ta del i personligheten til Tuva samtidig som observasjoner av situasjonene utenfra inviterer til bredere refleksjon.

Vi finner også mange detaljer i tillegg til illustrasjonene i boka. Musikk, for eksempel spiller en stor rolle, ikke bare fordi Tuva går i korps men også fordi hun og de andre karakterene hører og snakker mye om det. Boka har dessuten flere spillelister og musikkhenvisninger, der leserne inviteres til å ta del «soundtracket».

Tuva er en helt gjennomsnittlig 12-åring i skjæringspunktet mellom barn og ungdom. Denne tegneserien handler derfor også om så mye mer enn den første kjærligheten. Ønsket om å bli mer moden, gruppepress og om å finne deg selv oppi det hele, står sentralt. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i hvordan det er når det blir drama i vennegjengen, det intense ønsket om overnattingsbursdag og den enorme skuffelsen når ting ikke gikk som du hadde planlagt, og den første kjærligheten, både på godt og vondt.  Tuva en karakter du virkelig blir glad i.

Les den selv, gi den til ungene eller ta en prat om den i klasserommet. Her er det mange muligheter. Dette er en tegneserie jeg virkelig skulle ønske fantes da jeg var barn.

Ti kniver i hjertet
av Nora Dåsnes
250 sider
299 kr.
AschehougLes også:
Intervju med Nora Dåsnes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *