Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NYILLUSTRERTE KLASSIKERE: PROSESSEN (14.07.10 )

David Mairowitz samarbeider nok en gang med en erfaren tegner om å formidle Kafka i tegneserieform.


Av: Trond Sätre

Norske serieforlag kommer for tiden med flere tegneserieversjoner av litterære klassikere. Tidligere har vi vært inne på de såkalte Action Klassikerne fra Fortellerforlaget. Minuskel forlags nysatsing har samme utgangspunktet, men henveder seg nok til et annet publikum. Disse bøkene er rettet mot voksne, og er tegnet av velrenommerte, europeiske serieskapere.

Minuskel har planer om å utigi Mørkets Hjerte, Forbrytelse og Straff og Che Guevaras biografi i løpet av høsten, men starter med Prosessen av Franz Kafka. Boka er illustrert av Chantal Montellier, og manus er tilrettelagt av David Zane Mairowitz, som også skrev Kafka For Begynnere med illustrasjoner av Robert Crumb. Crumb får for øvrig en takk i denne boka, muligens på grunn av samarbeidet med Mairowitz, men kanskje også på grunn av den stilen som Prosessen er tegnet i. Montellier, med sin estetisk fotografiske stil tegner ikke påfallende likt Crumb, men hennes tolkning av Kafka har noe skittent-realistisk og samtidig burlesk over seg som kan minne om Crumb. Tegningene har dessuten en retrofølelse som passer bra til historiens miljø og tid.


En morgen blir kontoristen Josef K. arrestert for en uspesifisert forbrytelse som han ikke kan huske å ha begått. Dette er det eneste de fleste vet om Kafkas Prosessen, men det er for så vidt en god grunn til det. Historien er tvetydig og forvirrende, og består av en serie enkeltstående episoder og betraktninger. Roman kan tolkes i flere retninger, selv om det mest populære er å se på den som en allegori over byråkrati og tungrodd, statlig styring. Historien er så tekst-og dialogbasert at en skulle ikke tro den var særlig velegnet for en tegnserieadaptasjon. Og rett nok ser noen av figurene statiske ut, men både Mairowitz og Montellier er kreative når det gjelder å finne uttrykk som gjør serieversjonen unik. Surrealistiske uttrykk glir jevnlig og elegant inn i en ellers overveiende realistisk tegnet serie, Serien kan dessuten vise til stor variasjon i komposisjon av ruter og sider, og til og med i komposisjon av font og snakkebobler. Selve detaljrikdommen i Montelliers tegninger er også verdt en studie. I det hele tatt er dette en spennende formidling av Kafkas tankegods.

Prosessen
978-82-92796-08-5
132 sider
228 kroner
Minuskel Forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)