Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MOSKVA I MAI ( 1.09.13 )

KomMissia er Russlands største tegneseriefestival. I år hadde festivalen fokus på norske tegneserier.

Av: Kristian Hellesund

Norske tegneserier er på fremmarsj utenlands. Det er det ingen tvil om. Det siste året har vist at norske serieskapere har hatt viktige roller på forskjellige tegneseriefestivaler, og det er lansert ulike tegneserieutgivelser utenlands der nordmenn har vært involvert.


Fra KomMissias utstilling av russiske tegneserier.

Da Raptus-general Arild Wærness fikk utfordringen om å være kurator for en utstilling av norske tegneserier i Moskva, ble jeg samtidig utfordret av Wærness. Siden norske tegneserier fikk fokus i Moskva under tegneseriefestivalen KomMissia, kunne jeg holde en forelesning om norske tegneserier utgitt på fremmede språk? Jeg tok imot den utfordringen, og den første helgen i mai kunne jeg innta den russiske hovedstaden.


Torbjørn Lien og Øystein Runde tegner og signerer i Moskva.

KomMissia er en stor festival, og de siste årene har det vært mange som har tatt turen dit. I en pressemelding fra 2009 heter det at gjennomsnittlig festivalbesøk har vært på rundt 20.000 besøkende. I 2013 var fokuset todelt. Først og fremst ønsket KomMissia å vise frem norske tegneserier. I tillegg hadde festivalen invitert den belgiske serieskaperen Benoit Sokal, som her til lands er best kjent for tegneserien Canardo. Sokal har de siste årene arbeidet med dataspill, og han har stått for den grafiske utformingen av spillserien Syberia, som er veldig populært i Russland.


Stor interesse for de norske serieskaperne i Moskva.

2013 var et annerledes år for KomMissia. For anledningen ble festivalen gjennomført i lokalene til Det statlige russiske bibliotek for unge voksne. Biblioteket styres av Aleksander Kunin, som er den eneste som driver et bibliotek der det også finnes tegneserier i Russland. Biblioteket hadde både forelesningssal, utstillingsområder og vrimleareal. Der kunne man, tradisjonen tro på tegneseriefestivaler, anskaffe seg ulike lokale tegneserieutgivelser. Og det var mye å se på, og gang på gang lot jeg meg irritere over at jeg ikke kan lese russisk.


Et knippe russiske tegneserieutgivelser.

Mange russiske tegneserieutgivelser holder en høy, kunstnerisk standard, men siden jeg ikke får noe ut av tekstene kan jeg ikke uttale meg om dem som tegneserier. Dessverre! Det kan være interessant å nevne forlaget Bubble, som satser på russiske superhelttegneserier. Forlaget bruker russisk mytologi som grunnlag for tegneseriene sine, og satsingen er spesielt innrettet mot ungdommer. Dessverre er noen av tegneseriene preget av stive tegninger og grell fargelegging, men det kunne vært spennende å se noe lignende her til lands.


Øystein Runde intervjues av russisk fjernsyn.

KomMissia hadde fem norske gjester på festivalprogrammet. Først ut var Øystein Runde. Runde engasjerte publikum med en energisk og humoristisk presentasjon der Bjartmann, ”De fire store” og ”Olav Sleggja” fikk størst fokus. Det mest fascinerende med Rundes presentasjon var da han snakket om kostholdet han måtte følge på grunn av inntektene som serieskaper. Mens havregrøt er en rimelig og mettende rett, forstod ikke russerne Rundes poeng med å spise brokkoli. Brokkoli er nemlig en dyr grønnsak i russiske dagligvarebutikker.


Torbjørn Lien snakker om Kollektivet og andre tegneserier han har jobbet med foran et russisk publikum.

Torbjørn Lien fikk en del oppmerksomhet rundt de lesbiske karakterene i Kollektivet. Det var klart at dette var en tegneserie som ikke kunne publiseres i Russland slik Lien lager den. Samtidig var mange av publikummerne interesserte i Liens skildringer av blackmetalbandet Blacktööth. Etter presentasjonen sin satte serieskaperen selv seg ned og solgte Kollektivet-album til de fremmøtte. Interessant nok var det mange som var interessert i å kjøpe norske tegneseriealbum – med tekster på norsk!


Fra programposten til Ida Neverdahl.

Ida Neverdahl skaffet seg en ny fanskare i Moskva etter sin presentasjon. Neverdahls sjarmerende måte å snakke om egne tegneserier på, ble godt tatt imot av et tegneserieinteressert publikum. I tillegg hadde hun en fordel siden enkelte av tegneseriene hennes er tilgjengelig på internett i engelsk språkdrakt. I tillegg hadde Arild Wærness en programpost om norsk tegneseriehistorie, og jeg holdt min forelesning om norske tegneserier i utlandet. To russiske fjernsynsstasjoner grep for øvrig tak i de norske gjestene, og Torbjørn Lien, Arild Wærness, Øystein Runde og Ida Neverdahl ble alle presentert på riksdekkende TV.


Russiske studenter ser nærmere på den norske utstillingen under KomMissia.

En egen utstilling med norske tegneserier var det også på festivalen. I tillegg til de norske festivalgjestene var blant andre Steffen Kverneland, Arild Midthun, Håkon Aasnes, Lene Ask, Ingalill Roesberg, Kim Holm og Tor Erling Naas representert. Det var også en utstilling av russiske tegneserier, og selvsagt var hovedgjesten Benoit Sokal representert med både Canardo og Syberia.


Mer fra utstillingen av russiske tegneserier.

KomMissia var en kompakt og interessant tegneseriefestival. Selv har jeg gode minner fra noen få dager i en storby jeg burde brukt mange flere dager på. Ønsket mitt er å være tilbake på en senere festival. Russiske tegneserier gir mersmak, og KomMissia er en festival jeg føler ikke fikk nok tid av meg.


En samling av festivalgjester, arrangører og besøkende under KomMissia 2013.

Les mer om KomMissia på tegneseriefestivalens nettsider:
http://kommissia.ru

Les festivalprogrammet for KomMissia 2013:
http://kommissia.ru/ru/fest-programm

Les om de norske festivalgjestene i bloggen til det russiske Senter for tegneserier og visuell kultur:
http://blog.rgub.ru/izotext/2013/04/norvezhskij-desant-na-kommissii-2013/

Se et innslag om KomMissia og de norske gjestene fra russisk fjernsyn på YouTube:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=A0_Hy_tdddc

Se et annet innslag om norske serieskapere og KomMissia fra TV-kanalen Teen’s Voice:
http://teensvoice.ru/archive/224.html

Les om KomMissia i bloggen til Torbjørn Lien:
http://kollektivet.no/back-to-the-ussr-del-1-nei-jeg-snakker-ikke-om-britisk-popmusikk-fra-1968/

Se nærmere på russiske superhelttegneserier fra forlaget Bubble:
http://bubble.ru/

divider
  1. Takk for et flott og veldig interessant referat:-) Storartet at norske tegneserier vies plass på utenlandske festivaler.


    Bodil Revhaug    2. September 2013, 00:52    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)