Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

JULEHEFTER 2013: VARG VEUMS JUL (22.12.13 )

Av: Kristian Hellesund

Gunnar Staalesens bergensdetektiv Varg Veum har tatt veien inn i juleheftenes verden. Det er et velkomment tilskudd, for det er lite krim å spore der. De siste årene har Knut Gribb hatt eget julehefte, men det fikk ikke fornyet tillit i år.

Varg Veum har vært ute som tegneserie tidligere. Sammen med den britiske tegneren Mike Collins laget Staalesen albumserien «7 Fjell», som ble avsluttet i fjor. Veien videre går gjennom juleheftene, der en Varg Veum-tegneserie endelig presenteres i farger.

Historien i «Deilig er jorden» er basert på en novelle fra åttitallet. Som følge av manglende oppdrag, må privatdetektiven påta seg en jobb som julenisse på et varehus. Selvsagt dumper Veum borti en krimgåte på arbeidsplassen, og dermed er scenen satt for en oppklaring der både spenning og humor er viktige elementer.

«Deilig er jorden» er den beste Varg Veum-tegneserien så langt, og den er en god thriller i kortformat. Mike Collins har fått noe pepper for den skisseaktige stilen han brukte i «7 Fjell», men her er stilen mer forseggjort og med flott fargelegging fra Ruth Redmond. Varg Veum skal ha gjort seg fortjent til fast plass i juleheftebunken med denne utgivelsen.

Varg Veum: «Deilig er jorden»
Av: Gunnar Staalesen og Mike Collins
36 sider
59,90 kroner
Egmont Kids Media Nordic

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 10. desember 2013 og i Lyderhorn 13. desember 2013.

divider
 1. Albumserien med Varg Veum har fått mye pepper, spesielt fra Bergens egne anmeldere, men jeg har aldri riktig fått tak i begrunnelsen for at serien ikke har lyktes helt. Kristian nevner tegnestilen, andre nevner at den er for komplisert (noe vil mene at det er et pluss, siden intriger i serier ofte kan bli for enkle).

  Uansett hva man måtte mene om historiene, seriens moral og oppbygging, synes jeg seriens skapere og bakmenn (Arild & co) fortjener ros for at albumene ble så grundig gjennomførte, og at en så kompleks serie i det hele tatt ble fullført, selv om tidskjemaet ble en del forkjøvet. (Det finnes nok av eksempler på serier som aldri er blitt fullført.)

  En annen sak er hvor albumene kan skaffes, distribusjonen for de to siste bindene virker noe mangelfull.


  Jostein Hansen    22. December 2013, 12:06    #
 2. Serien fikk egentlig ikke så mye pepper (bortsett fra BT’ Wehus, men det er en annen historie) – problemet er vel heller at serien ble ignorert fra media og anmeldere. Da er det ikke enkelt å få verken omtale eller salg.

  Bortsett fra aller første album, som helt korrekt fikk mye – også i Osloaviser (!) omtale, ble resten av serien nokså lite påaktet.

  Det første forlaget gikk nedenom etter Bok 2, og ett års pause mens ting ble reorganisert hjalp selvfølgelig ikke noe særlig.

  Neste forlag kastet inn håndkleet etter tre utgivelser – selv om de hadde egen distribusjon som skulle bringe dette frem til bokhandlere. Denne gang var det sistnevntes motvilje til tegneseriebøker som slo inn, samt at egen PR/innsalg fra forlaget ble noe nedprioritert, i alle fall vedr. Bok 4 og 5.

  De siste to bøkene ble trykket i samme stil og format som de forrige 5 av et lokalt Bergensforlag uten distribusjon. Opplaget var også lite, så dette var mer som en honnør til forfatteren. Bok 6 og 7 bør dermed påregnes å bli samleobjekter, selv om dette på ingen måte var tilsiktet.

  Hvis Serienetts ledere ønsker en “behind the scenes” artikkel om dette prosjektet skal jeg ta på meg den jobben! Selve serien er et nybrottsarbeid innen norske tegneserier og må av den grunn også betraktes med historisk interesse.


  Arild W.    22. December 2013, 14:05    #
 3. “Behind the scenes” artikkel? Ja!!


  Haakon W. Isachsen    23. December 2013, 09:10    #
 4. Tiltredes!


  Kristian Hellesund    24. December 2013, 23:26    #
 5. Hva skjedde i kulissene til bokserien om Varg Veum, vi venter spent på utdypning når Arild har samlet trådene…?


  Jostein Hansen    24. March 2014, 17:19    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)