Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FREMMED FUGL TEGNER (18.12.14 )

Jippi har ofte fanget opp utenlandske tegnere bosatt I Norge. Nå kommer de med den norsk-kinesiske debuten Et Annet Sted

Av: Trond Sätre

Kinesiske Xueting Yang, som i år gikk ut fra Kunsthøgskolen i Oslo, debuterer med denne åpenbart svært personlige tegneserieboka. Hun har visstnok arbeidet med den siden hun kom til Norge, noe som forklarer hvorfor utvikling og tilpasning er et gjennomgående tema. Et Annet Sted er simpelthen en fortelling om å befinne seg kulturelt mellom Kina og Norge. Eller rettere sagt, den er flere småfortellinger som til sammen utgjør et slags hele.

Hovedpersonen er en ung, kinesisk kvinne, etter alt å dømme Xuetings forfatter-avatar, og fantasivennen hennes Shi, en abstrakt klump med øyne. Historien begynner i et tradisjonelt, kinesisk gatemiljø, før en drake brått fører vår heltinne til en fremmed verden – vår – befolket av nysgjerrige piggsvin som betrakter nykomlingen med undring. Symbolikken er lettfattelig nok. Med Shis hjelp må jenta finne sin plass i «piggsvinenes» verden.

Et Annet Sted er en fascinerende og stemningsrik skildring av Norge sett med et fremmed utgangspunkt. Formspråket krever vel så mye kulturell tilpasning fra leseren som fra tegneren. Vestlig påvirkning sniker seg inn i Xuetings kunst, men tegnemessig er den orientalske stemningen dominerende. Utgangspunktet ser ut til å være shui-mo, tradisjonell kinesisk akvarellmaling: Enkle, men elegante penselsveip over åpne, hvite bakgrunner. Også tekstlig har boka dype, kinesiske røtter. Navnet «Shi» betyr ganske enkelt poesi, og med veldig få unntak kan de fleste tekstbitene i boka leses som dikt.

Leser du boka fra perm til perm er det lett å se en plan med den, en naturlig begynnelse og en naturlig slutt. Men er delene bedre enn helheten, for Et Annet Sted føles litt stakkato når den leses sammenhengende, og det ødelegger noe av den vare poetiske stemningen som jeg tror boka ønsker å formidle. Den kunne vært mer bearbeidet.

Budskapet om å finne sin plass på et fremmed sted er imidlertid universelt, og blir formidlet på en måte som også vestlige leserne kan forstå og langt på vei kjenne seg igjen i.

Et Annet Sted
av Xueting Yang
Etterord av Gro Dahle
ISBN 9788292226520
96 Sider
Kr. 180
Jippi

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)