Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NYE IDEER PÅ VEI (21.12.14 )

Da vi nærmer oss slutten på året passer det bra å gå gjennom det som, etter formatskiftet, er blitt en slags årbok for norske tegneserieskapere (og utenlandske serieskapere bosatt i Norge), nemlig Forresten.

Av: Trond Sätre

Som Forresten 27 er Forresten 28 en pen og passe tjukk antologi med en blanding av etablerte serieskapere, serieskapere som har vært med før, men fortsatt prøver å etablere seg, og ganske nye talenter. Tolv navn går igjen i begge utgavene, så det er muligheter for mye gjenkjennelse fra i fjor, men også rom for noen overraskelser.

Og det begynner allerede i åpningen, med «Scapo!» av Berliac, som knapt kunne vært mer forskjellig fra samme manns bidrag i fjor. «Scapo!» er en action-mangahistorie i popkunstform. En interessant ide som er veldig godt utført, og ikke hva jeg hadde ventet fra den kanten.


Berliac

Martin Ernstsen spiller videre på det fjell-og hulebaserte fantasy-motivet fra «Kodok’s Run» og fjorårets «Synkronisert», men med et helt annet utgangspunkt: «Axeman & Asgeir» er en makaber-humoristisk barbarfabel med et tydelig budskap om utbytting. Anders Nilsens «Hullet» er småmorsom og tøysete i forhold til fjorårets mer poetiske «Middag og en lur». Frøydis Sollid Simonsen byr igjen på en underfundig hverdagsfortelling med en historie uten tittel, men også med «I Origo», der hun prøver å sette naturvitenskapelige fakta i kontekst.

Rui Teneiro har to tegneserier med i år: «Filosofem», som bruker motiver fra norsk folketro, og «Kratt og Tistel», som en dyrefabel på insektsnivå. Begge er ordløse, og ingen av dem engasjerer like mye som fjorårets «Thelytoky»

En bidragsyter som jeg følger med økende interesse er Tim. I forrige utgave fikk vi vite nesten ingen ting om ham, i år får vi vite mer, men ennå ikke hva som er det fulle navnet hans. «Tim» har en svært karakteristisk stil: Han tegner interiør som minner om Chris Ware, og figurer som i kontrast er svært enkle, men likevel uttrykksfulle. Og han bruker mye svada og nonsens. I årets historie, «Tony’s Story» utmerker han seg ellers med sine alternative måter å kombinere tekst og ruter på.


“Tim”

Andreas Iversen (Generasjon Lost) bidrar med «Skam og Anger», en enkel og meningsfull historie om den vanskelige ungdomsseksualiteten. Ikke overraskende, med tanken på bakgrunnen som stripetegner, er historien hans den «streiteste», både i tegning og fortelling. I «Prisen» bruker Kristian Hammersland nok en gang sin påfallende realistiske strek i en historie lagt til en marerittaktig, surrealistisk verden. Jens K. Styves «Sverigetur» mangler noe klart poeng, men er artig fortalt, og utmerker seg med en dynamisk, stilisert strek.


Jens K. Styve

Utrettelige Øystein Runde har laget en satirisk liten stubbe der han kopler azterkernes fall til Fabian Stangs vinterolympiske søknad. Den blir overtydelig, som iblant er tilfelle med Rundes satire, men streken er herlig.

Jeg anmeldte nylig Xueting Yangs debutbok, og til denne antologien bidrar hun også med en bildefortelling, «Bjørnen». Her viser hun seg fra sin sterkeste side som seriekunstner, ved å gi oss ekspresjonistiske svart-hvitt motiver som hun kopler til en kort tekst med streke, meningsfulle ord.


Xueting Yang

Ronny Haugeland bidrar med en Downs Duck-historie i år også, og igjen er det et oppfinnsomt og treffsikkert poeng. Haugeland blir i forfatterregisteret beskrevet som tapt for tegneserie-Norge, men han vender tilbake med en ny serie i Dagens Næringsliv, allerede denne julaften.

Sett under ett er Forresten 28 noe mer ujevnt enn forrige utgave. Det er litt for mange halvhjertede eller søkte ideer i forhold til i fjor. Noen serieskapere gjør en dårligere jobb enn tidligere, noen gjør en bedre. Det jevner seg litt ut, men ikke helt.

Forresten 28
av diverse
ISBN 978-82-92226-53-7
130 sider
Kr. 130
Jippi

divider
 1. Hva skjer med avleggeren Forresten presenterer?

  På minetegneserier.no er serien listet med 32 utgivelser, mens nummereringen løper fram til nr. 35…?


  Jostein Hansen    10. March 2015, 12:49    #
 2. Forresten presenterer var kun sporadisk oppdatert på minetegneserier.no og da jeg skulle registrere de ca 15-20 heftene som manglet, så oppdaget jeg at 3 av dem var registrert under egne titler.

  Jeg foreslo å flytte disse til Forresten presenterer, men ble nedstemt da disse tre utgivelsene ikke var merket med Forresten presenterer i bladet.

  De tre som derfor mangler er disse:

  18 Bøllefrø 2
  19 Hygiene 2
  20 Torsken Bel Air


  Chris R    10. March 2015, 13:30    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)