Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

JULEHEFTER 2014: EN SMAK AV DISNEY (23.12.14 )

Syv Disney-julehefter er i bladhyllene denne julen. Her ser Kristian Hellesund på noen av dem.

Av: Kristian Hellesund

«Donald Duck: God gammel årgang»
En blanding av gags, slapstickhumor, underfundigheter og tause handlingssekvenser er brorparten av årets julehefte med «Donald Duck: God gammel årgang». Vi er tilbake på førtitallet, og det er først og fremst søndagssidene til Al Taliaferro som står i sentrum. Taliaferro var en mester på å bygge opp en kort historie med gode, humoristiske virkemidler. Det ser vi en rekke gode eksempler på her, og det er mye å trekke på smilebåndet av. En flott utgivelse med klassisk Donald Duck i storslag.

«Walt Disneys julehefte»
Variasjonen er stor i dette juleheftet, der flere av Walt Disneys tegnefilmkarakterer får fokus. Først ut er Donald Duck, som får en vinterkonflikt med Ole, Dole og Doffen i en artig historie av Daan Jippes og Freddy Milton. Deretter blir det møter med Langbein, Pinocchio, Tingeling og heksen fra Snehvit før det hele rundes av med en herlig, klassisk søndagsside med Mikke Mus fra 1934. Her er det humor og action om en annen, og det er flott å se karakterer som er lite brukt i tegneseriene. I alt er dette et godt julehefte, som passer best for barn i småskolealder.

«Donald: Helt på vidda»
Årets norske Donald Duck-julehefte er noe annerledes enn fjorårets. Denne gangen foregår handlingen i moderne tider, og Donald Duck og nevøene tar turen til Finnmark for å løse et mysterium. Det fører dem i kontakt med samer og lokale hakkespetter, og det hele er blitt en herlig blanding av krimintrige, humor og lokalpatriotisme. Knut Nærum, Tormod Løkling og Arild Midthun har gjort en utmerket jobb, og Midthuns flotte tegninger er både grunnmuren og prikken over i’en for juleheftet. Det er ingen tvil om at «Donald: Helt på vidda» er et av årets beste julehefter. Anbefalt!

«Carl Barks’ jul»
Vanligvis er juleheftene med Carl Barks’ jule- og vinterhistorier blant de beste. I år er det en mer broket samling historier fra serieskapermesteren. Best er historien ”Skøyteløpet” fra 1945, der Donald og nevøene konkurrerer på isen til lesernes fornøyelse. Den underfundige historien ”En kamel er den beste julegaven” fra 1954 har en del herlige øyeblikk og overraskende vrier. I alt er dette en fin samling Donald-historier som viser Carl Barks’ bredde som serieskaper. Men vi mangler det store, tunge Barks-øyeblikket, men samtidig er det begrenset hvor mange ganger for eksempel en klassiker som ”Jul i Pengelens” kan komme i ny utgave i et slikt julehefte.

Anmeldelsene er tidligere trykt i Lyderhorn 19. desember 2014.

divider
  1. Det ble skrevet mange steder at “Helt på vidda” var utsolgt i nord, og at det nærmest var utsolgt over alt. Jeg tok en runde og sjekket da alt oppstyret startet. Og fant mange relativt store bunker “over alt” i de butikkene jeg så i Østfold. Jeg tok også en ny runde i dag, 3. juledag. Alle skriveriene om populært salg har tydeligvis ført til ekstra salg, for nå var det nesten ingen hefter igjen av “Helt på vidda”. Men mye igjen av de fleste andre titlene.


    Øyvind B    27. December 2014, 23:44    #
  2. Ser ut til at “Helt på vidda” er utsolgt “over alt” også i Trondheim, med unntak av enekelte bohandler, som Norli på Byåsen, der det finnes en liten håndfull hefter igjen. Det kan komme av at de norske Donald-entusiastene har “glemt” at en del av juleheftene også finnes i bokhandler (uten bc-kode)…


    Jostein Hansen    29. December 2014, 17:13    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)