Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

USIKKERHET OG MODNING (26.06.15 )

«Ms. Marvel» er et funn av en superhelttegneserie. I samleboken «Generation Why» fortsetter historien om Kamala Khan.

Av: Kristian Hellesund

Den pakistansk-amerikanske ungdommen Kamala Khan har sitt hjerte i byen Jersey City i delstaten New Jersey. Det er her hun er vokst opp, og det er her hun har sine venner og nærmeste familie. Men Kamala har en stor hemmelighet. Etter å ha fått superkrefter bruker hun også tid som superhelten Ms. Marvel. Det er ikke lett, der hun slites mellom foreldrenes forventninger, vennenes planer og egne lyster og plutselige pliktoppgaver. Og det å være superhelt er bare en del av det hele.

Manusforfatter G. Willow Wilson har en god følelse for å få frem tenåringsangst, gode melodramatiske sekvenser og lesverdige historier. Hun baserer det hele i troverdige karakterer og en forankring i et miljø i krysningspunktet mellom en fjernsynssitcom og noe til tider eksotisk. Samtidig er det det universelle ved det å være ungdom Wilson egentlig forteller om i tegneserien.

«Ms. Marvel: Generation Why» har flere viktige historietråder. Først og fremst kjemper Ms. Marvel videre mot den mystiske skurken Inventor, som var involvert i kidnappingen av en av Kamalas bekjente. Dernest er det Kamalas vei videre som superhelt. Hun trenger en mentor, og tilfeldighetene fører til at superhelten Wolverine fra X-Men får denne rollen. I tillegg får vi se Kamalas vekst som person gjennom møter med en imam i den lokale moskéen og gjennom egne erfaringer når superkreftene svikter. På toppen av det hele får hun seg hund. Det dreier seg om den kjempestore Lockjaw, som egentlig er en del av persongalleriet Inhumans i forlaget Marvels superheltunivers.

Tegnerrollen er i denne boken delt mellom Adrian Alphona og Jacob Wyatt. Alphona har vist en effektfull stil der det realistiske og det mer karikaturaktige møtes. Han tegner på en stilig måte, der ansiktsuttrykk blir spesielt viktige. Samtidig er han en kløpper på å drive handling videre med spennende sidelay-out. Wyatt er også en dyktig tegner, og han har sin styrke i oversiktsbilder og actionsekvenser.

«Ms. Marvel» er noe av det friskeste tilskuddet en rigid og klisjépreget superheltgenre har fått de siste årene. Tegneserien er både nyskapende og lesverdig med sine annerledes settinger og gode personskildringer. Wilson vet å fokusere mer på mennesket Kamala enn superhelten Ms. Marvel, og resultatet er en utmerket tegneserie om en amerikansk ungdom som tilfeldigvis også er superhelt

«Ms. Marvel: Generation Why»
Av: G. Willow Wilson, Adrian Alphona og Jacob Wyatt
ISBN 978-0-7851-9022-6
160 sider
15,99 dollar

Anmeldelsen er tidligere trykt i Lyderhorn 19. juni 2015.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)