Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

OLAS FRYKTELIGE FORTID (28.06.15 )

Midt i sine tristeste skoledager viste Ola Olsen Lysgaard seg å være en svært habil humorist.

Av: Trond Sätre

Ola Olsen Lysgaard er en serieskaper som fortsatt prøver seg fram. Etter fjorårets stumme fantasyserie “Haugson” jobber han nå med et nytt prosjekt, og i mellomtida utgir forleggeren Überpress de to humorseriene hans fra skoledagene. Nærmere bestemt skoleåret 2009/2010.

Strengt tatt er det to ganske ulike konsepter som blir presentert i samlingen med den fiffige tittelen «Olalys», selv om de har den verbale humoren til felles. Selve tegningene er enkle, med få detaljer.

«Super Nok» ble laget høsten 2009. I boka beskriver Ola den som «en serie om to gode venner som bare pratet med hverandre, men i en mer spennende setting». Men serien er litt mer spesifikk enn som så. Konseptet er hentet fra superheltserier, men er en pastisjpreget humorserie om superhelt-sjangeren mer enn en humorserie som bare tilfeldigvis handler om superhelter. Hovedpersonene (og de eneste figurene) er Vidundergutt, en middelmådig superhelt, som hver gang slåss mot robotene til Dr. Jente, en middelmådig superskurk. Egentlig er de (strengt platoniske) bestevenner, og fiendskapet er bare en formalitet. Derfor prøver ingen av dem å bli mer effektive, og de bruker mest tid på å prate. Skjønt Dr. Jente er nok den av de to som får inn flest stikk; som kjent trenger superheltene skurker mer enn omvendt, og det vet hun. Vitsene er smarte, selv om de kan bli litt vel interne for andre enn superheltfans. Så gikk da serien også en periode i bladet M, der vitser om sjangerens særheter passet perfekt.

Etter et halvt år var Ola gått lei, og fant opp stripeserien «Mørketid» i stedet. Den gikk en periode i Dagbladet. «Mørketid» er en mer generell serie (den har har ingen faste figurer), og tittelen referer både til perioden da den ble laget (vinteren 2010) og til den dystre stemningen. I motsetning «Super Nok» med sine lyse bakgrunner og lette streker, er Mørketid full av skygger og dempete farger. Ikke at serien egentlig er dominert av direkte svart humor, men den er utpreget kynisk og full av tristesser. Poengene treffer godt, og selv de antiklimatiske stripene er veldig effektivt levert (særlig dem, faktisk). Ut fra Olas kommentarer å dømme kan det ha vært hans egen livstrøtthet som gjorde ham i stand til å levere så mange saftige, satiriske poeng som han gjør i Mørketid. Smerte skaper kunst, eller noe sånt.

Serien – og samlingen – slutter med en stripe om verdens undergang, som selvsagt er den helt logiske måten å avrunde «Mørketid» på. Og det var slutten på Ola Olsen Lysgaards karriere som humortegner, i alle fall enn så lenge. Men morsomt var det, og det er hovedsaken

Olalys: Mørketid & Super Nok
Av Ola Olsen Lysgaard
ISBN 9788293254133
96 sider
150 kr.
Überpress

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)