Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ÅTTI ÅR MED DONALD DUCK ( 6.07.15 )

Donald Duck er en kjent og kjær karakter her hjemme. Men visste du at anden i år kan feire åtti år som tegneseriefigur i Norge?

Møt anden Teodor! Dette er den første tegningen av Donald Duck på trykk i en tegneserie i Norge. (Faksimile: A-Magasinet, 6. juli 1935)

Av: Kristian Hellesund

9. juni blir markert av donaldister verden over som fødselsdagen til Donald Duck. Det var på denne dagen i 1934 at Walt Disneys tegnefilm «Den kloke lille høna» hadde premiere i USA. Anden hadde en birolle i filmen, der han sammen med en gris fremstår som lat og lite sympatisk når de ikke hjelper hønen med ulike plikter i og omkring huset hennes.


En lat gris og en lat and var blant hovedpersonene i den første tegneseriehistorien med Donald Duck i Norge. (Faksimile: A-Magasinet, 28. september 1935)

Walt Disney hadde også begitt seg inn i tegneserienes verden, og Mikke Mus ekspanderte fra tegnefilmer til tegneserieruter i 1930. Til Norge kom Mikke Mus samme år, da A-Magasinet begynte å trykke tegneserien. Etter hvert kom også Donald til tegneserieverdenen. «Den kloke lille høna» var en del av Disneys tegneseriefilmserie «Silly Symphony», som holdt det gående fra 1929 til 1939. «Silly Symphony» ble etter hvert også en avistegneserie i søndagssideformat fra 1932, der Al Taliaferro tok seg av tegningene. Taliaferro var en amerikansk serieskaper tilknyttet Disney-studioet. Han startet opp med å tekste Mikke Mus-stripene til Floyd Gottfredson i 1931 før han startet med «Silly Symphony». Aftenposten plukket etter hvert opp denne tegneserien, og 6. juli 1935 hadde den sin debut på norsk i avisens ukebilag, A-Magasinet.


Petter Gris, Tuppemor og Teodor i aksjon. (Faksimile: A-Magasinet, 20. juli 1935)

Allerede i den første søndagssiden møter vi karakterene fra «Den kloke lille høna». Dermed fikk Donald Duck sin norske debut som tegneseriefigur, og vi kan i år derfor markere hans åttiårsjubileum innen den niende kunstart her til lands. Donald selv fikk ikke beholde sitt opprinnelige navn i tegneserien. Her fremstod han som Teodor. Sannsynligvis er det oversetter Victor Schlytter som gjorde dette valget. Hønen fikk navnet Tuppemor, mens grisen ble hetende Petter Gris. Schlytter selv var journalist og forfatter, og han hadde også laget tegneserie tidligere. Sammen med tegneren William Guttormsen stod han bak «Tommelise og Tommeliten», som gikk i A-Magasinet fra 1932 til 1934. Senere ble Victor Schlytter sjefredaktør i Allers fra 1953 til 1974.


Oversetter Victor Schlytter fikk omtrent like mye kreditering som Walt Disney selv ved publiseringen av «Silly Symphony» i A-Magasinet. Legg merke til at avisen kalte Disney for Walter.

«Silly Symphony» gikk som tegneserie i A-Magasinet frem til 7. desember 1935. Det var bare den første historien som profilerte Donald Duck og karakterene fra «Den kloke lille høna». Historien gikk frem til 5. oktober 1935. Siden overtok skilpadden Tobias og kaninen Morten stafettpinnen i en detektivhistorie.

Det ble selvsagt ikke slutt på Donald Duck i Norge selv om «Silly Symphony» sluttet i A-Magasinet. En ny Donald-tegneseriestripe ble startet opp i USA i 1938 med Al Taliaferro som tegner, og den kom etter hvert til Norge i blant annet Aftenposten. Men aller best kjent her hjemme er selvsagt publiseringen av Donald-tegneserier i tegneserieheftet «Donald Duck & Co», som har gått uavbrutt siden desember 1948. Men navnet Teodor forsvant, og før anden fikk eget tegneseriehefte her i Norge het karakteren Andriksen i Aftenposten.

Dette er en redigert utgave av en artikkel trykt i Lyderhorn 12. juni 2015.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)