Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

JAKTEN PÅ DEN FEMTE APEN ( 7.07.15 )

Spoiler for Apefjes, bind tre: Historien slutter ikke her.

Av: Trond Sätre

Apefjes er altså ingen trilogi. Tor Erling Naas (også kjent som Tor Ærlig) har mer han vil fortelle, selv om dette tredje bindet i trilogien, «Flammetenner», prøver å besvare ganske mange spørsmål om Martins bakgrunn. Eller Miro, som har vist seg å være det egentlige navnet til vår helt. Nettet snører seg rundt Martin; han er avslørt som Apefjes, han har ikke oppholdstillatelse og moren hans er forsvunnet. Ingen ting kan bli som før.

«Flammetenner» er en god del lenger enn de forrige bindene i serien (drøyt 300 sider mot 230-240 på de foregående), mest fordi Naas har ganske mye informasjon om Martins bakgrunn som han ønsker å presse inn i historien. Trolig, uten at jeg har telt etter, er det flere sider med prosatekst i forhold til tegneseriesidene denne gangen. Teksten gir som sagt svar på ganske mye, om Martins apeaktige «superkrefter», om faren hans, og om den mystiske femte sjimpansearten. Vekslingen mellom tegneserie og prosatekst fungerer best når skille er naturlig, og i denne boka går skillet helst mellom nåtid og fortid (riktignok får serieskaperne ikke konsekvent til denne rollen; akkurat som i de foregående bindene finnes det dialogscener som hadde fungert bedre i tegnet form)

Men enda så mye Naas avslører i denne boka, ender den likevel med en cliffhanger, akkurat som de to foregående. Jeg lurer på om de virkelig tror dette er nødvendig for å holde på unge leseres oppmerksomhet? Tross alt har det vært pauser på snaut to år mellom hvert bind så langt. Naas og Lilleeng kunne med fordel behandle Apefjes som en filmserie heller enn en tv-serie. Etter tre bind tror jeg en midlertidig konklusjon hadde vært mer tilfredsstillende.

Når så mye er sagt, besvarer «Flanmetenner» flere spørsmål enn den stiller. Den gir større tilfredsstillelse enn de foregående bindene, og det er uansett vanskelig å peke på et veldig greit sted å avslutte boka. Når det gjelder Lilleeng har han forbedret streken sin, særlig hva den menneskelige fysikken angår. Ansiktene er mindre stive, og tenåringene i boka (inkludert Martin) er ikke lenger «gnomaktige». I notatene sine bakerst i boka innrømmer Lilleeng at dette er bevisst, fordi han synes Martin så for ung ut i de to første bøkene. Skikkelsen er lettere å ta alvorlig slik han ser ut nå.

Martins univers blir større, noe som også gjør det tredje bindet til mer engasjerende lesning enn de foregående. Fortsatt er Apefjes en serie som holder superheltsjangeren litt høflig og forsiktig på avstand, men den leker seg med sjangerens konvensjoner. Martin blir nødt til å innrømme sin hemmelige identitet, men nekter å fortelle politiet sannheten om hvordan han kan tagge på umulige steder, for de kommer neppe til å tro ham. Og i likhet med mange superhelter oppdager Martin at overivrige fans er mer en plage enn en støtte – Selv om den uønskete fanklubben «Apeflokken» også skal vise seg å spille en viss rolle i historien. I det hele tatt er det ingen detaljer i denne historien som er overflødige eller bare for moro skyld. Alt har en betydning. Både forfatter og tegner har modnet ettersom historien skrider fram, og det lover bra for fortsettelsen.

Apefjes 3 – Flammetenner
Skrevet av Tor Erling Naas og tegnet av Sigbjørn Lilleeng
ISBN 9788202426217
312 sider
Kr. 279
Cappelen Damm

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)