FANTOMET NETTOPP NÅ (14.07.15 )
Julinummeret er et lite «hvileskjær», dessverre. Men bør anskaffes likevel, for Thorgal (ikke minst) og del 2 av «Gloria Scott».
Forrige nummer (7/15) var en riktig kvalitetsbombe som sannsynligvis vil rage høyt på årsoversikten. Oppfølgeren er nå i salg, og vi registrerer en liten nedgang, selv om vi ikke kan kalle heftet dårlig heller.
Forsiden er riktig bra, svenskprodusert, og fortsetter trenden med malte forsider, som etter min mening gir et helt annet trøkk enn tradisjonelle «tegnede» illustrasjoner. Karakter 5!
Vi nevner denne gang at lederen er riktig så informativ, med en fyldig presentasjon av Pinkertons detektivbyrå. I tillegg knyttes det fabulerende tråder mellom Fantomets verden og byråets oppstart; det er jo alltid interessant… Karakter 5!
Hovedhistorien er del to av «Mysteriet Gloria Scott», av Reimerthi/Leppänen, ikke så bra som første del, dessverre, ettersom dette blir en slags mellometappe. Ikke så mye som skjer her, men fortellingen er jo en del av et lengre verk. Synd at vi må vente lenger enn neste nummer for fortsettelsen/slutten (?). Karakter 4.
Så kommer endelig mer Kriss fra Valnor, med albumet «Allianser». Denne gang er begeistringen min mer behersket, det er en grei fortelling, jovisst, men tittelen spiller på selve handlingen, som er en endeløs tautrekning mellom fyrster og sjefer. Midt i konfliktene finner vi den nye dronning Kriss (når gamlekongen er drept finnes det alltid rom for en ny herskerinne). Og ikke minst får vi vite identiteten til den mystiske «Helbrederkongen» som vi har møtt tidligere i serien. Oi! Jeg skal heller ikke røpe slutten, den må du lese sjøl :-) Bortsett fra noen høydepunkter syns jeg historien ellers er for stillestående. Karakter 5.
Et par sider med «Fantomets Kuriositeter» er det plass til, denne gangen «Det store skattkammeret». Karakter 3.
Siden jeg er i det all-inclusive hjørnet, skal jeg denne gang også evaluere leserbrevsidene. De er dominert av to innlegg; Sjefens rundreise i USA (mer slikt, Sjef!) og Askjellsruds evaluering av de to første heftene i 2015 (som du strengt tatt ikke trenger å lese ettersom du allerede har lest mine, eller?:-) ) Karakter: 4.
Heftet avsluttes med en riktig god historie av Reimerthi og Bade: «Hodeskallebandens Kupp». Egentlig helt innlysende, skurker som er ringmerket etter Fantomets neve bør slå seg sammen som en «Hodeskallebande». Denne gang skal Fantomets Lille Skattkammer ranes, en riktig fornøyelig historie. Karakter 5
Bra hefte, og det er vanskelig å måle seg mot smått legendariske #7
Snittkarakter 4,4!
Fantomet 8/2015
100 sider
kr. 65.-
Egmont Publishing
EVENTYRET BEGYNNER <- Eldre | Nyere -> SERIE TIL FILM: ANT-MAN
Flott, saklig, informativ og interessant anmeldelse, Arild! Likevel – la meg slå et slag for bladets nye forsidekreatør, Henrik Sahlström som er en toppkunstner i verdensklassen innen tegneserieområdet.
Han omtaler seg selv helst som illustratør og kreativ utformer, og har en rekke oppdrag verden over, og Egmont er faktisk er heldig som har fått han til å lage Fantometforsider!
Han har blokken full og således ikke tid til å en Fantomethistorie, hvis nå den ikke er, som han nylig fortalte meg: “ i hans stil som ligger i gaten “Ondskapens slott” – “Striden på Malta”“
— Bjoulv 14. July 2015, 23:10 #
Er sjølsagt enig i vurderingen av forsideillustratøren. Energi og kunstnerisk stil gjør forsidene mye bedre enn mange tidligere, som ofte var “tegnede”.
— *arild* 15. July 2015, 14:57 #
Bra å høre at Sahlstrøm er etterspurt, det er fullt fortjent! Hadde elsket om han en gang tok seg tid til et helt eventyr. Ellers mener jeg å huske å ha lest at den svenske sjefsredaktøren Mikal kanskje fryktet at Sahlstrøms stil bryter for mye med det leserne vil være vant til, men positiv respons her og andre steder taler ham kanskje i mot der (kommentaren var skrevet på et svensk serieforum, som har en lang og interessant Fantomen-tråd).
— Paul Andreas 15. July 2015, 17:23 #
Bra du var i det all inclusive hjørnet, Arild!
Husk at leserbrevene er for de som ikke vet hva internett er, og noen ganger er det best å ha det på papir, i tilfelle teknisk feil. Det minner meg på at jeg må ta skjermbilde av alle anmeldelsene på Serienett og skrive ut.
Pinkerton-historien lider nok litt under av at det er en lengre historie og hver del må være trøkka inn på 22 sider.
Så hva sies om en forside av Henrik Jonsson til en historie tegnet av Henrik Sahlström?
— Thomas Askjellerud 15. July 2015, 22:13 #
Det sies at Will Eisner laget en fullverdig spenningsserie på kun 7 sider…
Noen ganger handler det om hvor godt man evner å utnytte hver enkelt side.
Nå er det blitt flere ruter per side, med mer tekst, noe som er et godt grep for å kompensere redusert sideantall.
Så gjelder det å fylle plassen med noe vettugt… Kanskje færre sider skjerper og inspirerer til å skape mer innhold og bedre serier?
— Jostein Hansen 17. July 2015, 20:05 #
Ett av grepene til Eisner i “The Spirit” var at han ofte lot mye av handlingen skje i lesernes egne hoder, uten å nødvendigvis forklare alt i detaljer. Men som med Carl Barks klassiske kort-historier, er det ikke en lett oppgave å følge etter slike mestere i historiefortelling.
Ta f.eks. det nye “The Spirit” fra Dynamite, der hele første nummeret på 22 sider er kun introduksjon av persongalleriet og at hovedpersonen er forsvunnet.
Jeg ser ikke at flere ruter og mer tekst er en fordel, det er hvrodan tekst og bilder sammen brukes til historiefortelling som er interessant. Generelt sett burde det være mindre tekst som var idealet i en action-serie…
— Frank Flæsland 18. July 2015, 03:34 #
Man skulle tro at bakgrunnen for denne historien ikke var relevant i dag, men bare se på grauthuene i South Carolina…
— Thomas Askjellerud 21. July 2015, 20:31 #
Ja, Thomas, og nå er jo også Trump kommet spillebordet, det borger for at Fantomet har arbeid i årevis framover!
— Bjoulv 21. July 2015, 21:52 #