Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VEIEN MELLOM TO HELVETER (27.07.15 )

Livshistorien til smugleren og motstandsmannen er et eventyr som er en tegneserie verdt. Og enda er den bare så vidt begynt.

Av: Trond Sätre

Særlig to ting gjør, etter min mening, «Gulosten – Et liv i Helvete» til et av årets desidert viktigste utgivelser. Det ene er at Christin Krohg-Sørensen, tross i sin begrensete erfaring fra tegneseriemediet, leverer en svært jevn og god strek som tyder på en lenge opparbeidet rutine. Enda mer imponerende er dette med tanke på at historien er 90 sider lang. Krohg-Sørensen gir særlig David B. og serien hans «Black Paths» æren for at han begynte å lage tegneserie. Og inspirasjonen er tydelig, bortsett fra at han unngår David Bs markante surrealisme.

Det andre er den solide historieforståelsen, og evnen til å gjøre historien levende. Johannes Sigfred «Johs» Andersen, alias «Gulosten» var en mann som lot seg prege av sin egen samtid på en veldig tydelig måte, og som måtte tilpasse seg at han levde i urolige tider. Med bakgrunn som journalist har Krohg-Sørensen gjort research til han ser den større historiske konteksten. Boka er derfor supplert med fotnoter som ikke er nødvendige å lese for å følge med i historien, men som er til nytte og til enda større leseglede. Sosio-og dialektbruken er også verdt en stjerne, og uhyre viktig for å skape en autentisk stemning. Igjen aner en at det må ligge mye research bak.

Undertittelen på den første boka (i tre planlagte bind) om Gulosten, «Et liv i Helvete», kan virke veldig tabloid, men gir bedre mening i konteksten. Riktignok er den vel dramatisk, men den er visstnok et autentisk sitat, og peker mot det som skal komme til å skje i de neste bindene. For i alle fall til å begynne med kan det virke som om Johs bare opplevde ett helvete, nemlig Bastøy (for ordens skyld, det var her han fikk tilnavnet Gulosten, visstnok fordi moren hans pleide å sende ham gulost). Perioden her kom til å prege ham resten av livet, selv om han gikk rett derfra til en sjømannstilværelse som ser ut til å ha passet han utmerket.

«Et liv i Helvete» er en historie om den lille manns kamp for å finne sin egen vei. For i første bind handler det mest om hvordan Johs stiller seg på siden av strømningene og prøver å unngå trøbbel. Oppholdet på Bastøy lærte ham å ikke ta dumme sjanser. Som sjømann observerer han første verdenskrig utenfra. Som arbeider observerer han fagbevegelsens framvekst sett utenfra. Han forsøker også å observere forbudstida utenfra, men her er det han blir dratt inn for alvor. Vi aner konturene av et større drama, men denne første boka kulminerer med et bestemt vendepunkt i livet hans, som er en naturlig plass å avslutte første del. Herfra kan Johs, for å parafrasere Trond-Viggo Torgersens formanende ord, ikke lenger vri seg unna, ikke være likeglad.

I årtier har historien om «Gulosten» vært lett tilgjengelig for alle som vil oppsøke den. Men Kristian Krohg-Sørensen har ikke bare gitt den fornyet oppmerksomhet, han har også til fulle utnyttet historiens alltid underliggende potensiale til å bli en ypperlig tegneserie. Som debutant i mediet utmerker han seg i et år med flere gode tegneseriebok-og albumdebutanter.

Gulosten – Et liv i Helvete
Av Kristian Krohg-Sørensen
ISBN 9788282550468
100 sider
Kr. 220
No Comprendo Press

divider
  1. I ROCKY nummer 5-2015 finnes et lengre interjvu med serieskaperen.

    Men hvor lett tilgjengelig er boka/albumet?


    Jostein Hansen    11. August 2015, 08:56    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)