Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SUPERROMANTIKK ( 9.12.15 )

Superhelttegneserien «Ms. Marvel» ruller videre i USA. I den nyeste samlingen, «Crushed», blir Kamala Khan forelsket.

Av: Kristian Hellesund

Så langt har ikke tegneserien «Ms. Marvel» dukket opp i norsk språkdrakt. Det er synd, for manusforfatter G. Willow Wilson og hennes samarbeidspartnere lager en utmerket superhelttegneserie med fokus på oppveksttema. Så langt er det gitt ut tre samlebøker i USA, og «Crushed» er den nyeste av dem.

Det er valentinsdag i Jersey City. Skolen til Kamala Khan skal ha en stor dansetilstelning for å markere dagen. Hormonene blomstrer blant ungdommene, og det gjelder også den pakistansk-amerikanske jenten, som ved siden av hverdagslivet opererer som superhelten Ms. Marvel.

Det er klare forventninger til Kamala Khan fra både familie og miljø. Som muslim skal hun oppføre seg tekkelig og i tråd med reglene i islam. Det betyr at det ikke skal flørtes med gutter, og aktiv deltakelse på skoledansen er uaktuelt. Men like fullt stiller hun der siden hun har fått et anonymt kjærlighetsbrev. Sammen med henne er venninnen Nakia, som bruker hijab i sosiale settinger. Det blir verken dans eller romantikk på skoledansen for Kamala. I stedet dukker Loki opp, og det hele ender med at Ms. Marvel og Loki slåss. Opp i alt dette er stakkars Bruno, som er ulykkelig forelsket i Kamala – og som Kamala selv for lengst har avskrevet som potensiell kjæreste siden han ikke er muslim.

Dermed er tonen satt for hovedhistorien i boken. Sønnen til en bekjent av familien blir introdusert til Kamala. Han kan være en potensiell ektemann, men Kamala er skeptisk. Hun husker Kamran som en femåring som plukket seg i nesen.

Utgangspunktet er dermed ikke det beste, men det viser seg at Kamran og Kamala har mange av de samme interessene. Dermed finner de tonen. Kamala blir forelsket, og Kamran ser ut som den definitive kjærligheten for henne. I tillegg viser det seg at han også har en viktig hemmelighet. Kamran har superkrefter.

Settingen er dermed der for en vandring i forelskelsens lys for Kamala. Selv om boken har sine karakteristiske superheltoppgjør, er det fortellingen om den muslimske jenten og hennes personlige utfordringer som står i sentrum. G. Willow Wilson tegner et troverdig bilde av en ungdom som dras mellom flere kulturer og verdisyn, samtidig som hun også skal være en del av det amerikanske samfunnet. Replikker og settinger er troverdige, og det er først og fremst som oppvekstskildring «Ms. Marvel» fungerer best.

Adrian Alphona imponerte som tegner i de første «Ms. Marvel»-historiene. I «Crushed» er det Elmo Bondok og Takeshi Miyazawa som har overtatt tegneransvaret. Bondok er sterk på lay-out og actionscener, men stilen hans er til tider litt skisseaktig. Miyazawas tegninger fungerer bedre, selv om han har et karikaturaktig preg over ansikter. Best er han på actionsekvenser og oversiktsbilder. Alphona savnes som «Ms. Marvel»-tegner, men både Bondok og Miyazawa gjør en god jobb.

«Ms. Marvel» er en strålende superhelttegneserie. Kan ikke noen få den ut på norsk snart?

«Ms. Marvel: Crushed»
Av: G. Willow Wilson, Elmo Bondok og Takeshi Miyazawa
ISBN 978-0-7851-9227-5
160 sider
15,99 dollar

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 1. desember 2015.

divider
 1. Det er helt uforståelig at Alphona ble fjernet/trakk seg som tegner. Hadde han fortsatt hadde denne serien vært #1 på en ønskeliste fra min side.

  Slik den er nå har den for høy “manga-karakter” for en gammel fjøsnisse som meg. Men teksten til GWW er enestående.

  En norsk redaktør utbasunerte at “denne serien aldri ville bli utgitt av dem i Norge”. Spørsmålet man da kan stille seg, og som man aldri vil få besvart – er… hvorfor ikke?

  Hvis ikke denne serien kan utgis nå, i Norge, hva skal til for å utgi noe nytt i det hele tatt? Noe som ikke er Disney/Ducks, eller plastppakket? Noe som tar potensielle lesere på alvor? Noe som betyr noe mer enn “hæ hæ!”?


  arild    10. December 2015, 01:34    #
 2. Som alle andre seriar i Marveluniverset har den for mykje ballast, berre i kraft av å vere ein del av Marveluniverset. Sjølv om den prøver, og i stor grad lukkast, i å stå på eigen bein.


  Trond Sätre    10. December 2015, 09:36    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)