Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

PING-PONG FØR MUREN FALLER (20.02.16 )

I den ambisiøse tegneserieromanen «Kinderland» ser serieskaperen Mawil tilbake på DDRs siste dager.

Av: Trond Sätre

Markus Witzel, alias Mawil, har siden begynnelsen av 2000-tallet tilhørt den voksende flokken av serieskapere som er kjente for å bruke selvbiografiske trekk i seriene sine. Denne tendensen toppet seg, for Mawils egen del, med Kinderland.

Vi befinner oss i 1989, året da muren falt, og fortellingen er inspirert av forfatterens egen oppvekst i Øst-Berlin. Han var 13 år i 1989; det samme er tegneseriens hovedperson, Mirco Watzke. Som seg hør og bør for en tenåring slites han mellom forpliktelser og krav på den ene siden, og på den andre siden trangen til å gjøre opprør og finne seg sjæl. Sistnevnte får han utløp for gjennom bordtennis, der han utmerker seg (i motsetning til de ordinære gymtimene, der han er ei kløne). Og gjennom bordtennisen smir han et vennskap med den større og tøffere gutten i parallellklassen, Torsten Maslowski.


Mircos kristelige oppdragelse skinner gjennom

Kinderland er et fascinerende stykke memoarlitteratur fra DDRs siste dager, skildret uten tung politisk slagside, men likevel full av talende og politisk ladde detaljer. F.eks. er Mirco korgutt i en lokal kirke, og hele familien hans er religiøs, uten at noen ser ut til å ha et problem med det. Sentralt i historien er også Pionerbevegelsen, en krysning mellom speiderbevegelsen og en kommunistisk Hitlerjugend. På papiret er Pionerbevegelsen sentralt i østtysk grunnskole og ungdomsarbeid, men denne konformistiske og ensrettende institusjonen er tydelig falmende i det historien begynner. Selv den lokale pionerlederen og overbeviste DDR-kommunisten, Fru Kranz, ser ut til ha mistet troen på at systemet kan overleve. Torsten er likevel den eneste av ungdommene som holder seg utenfor bevegelsen, derav omslagsillustrasjonen.


“Stasi har ører overalt” var fortsatt et høyst levende begrep i Øst-Tyskland sommeren 1989

Bordtennis blir likevel det mest sentrale symbolet på bruddet med konformiteten, og ønsket om å finne sin egen vei. For Mircos er det hans eneste mulighet til å være kul. Han behandler derfor spillet med blodig alvor, og Torsten tar så visst ikke noe lettere på det. På dette punktet kan Kinderland nesten sammenliknes med en sportsmanga, i nerven og intensiteten som Mawil skildrer spillet med.


Blodig…

Boka er en murstein, ingen tvil om det, men den er overraskende lettlest, takket være Mawils gjennomgående visuelle framstillingsevne, og det muntlige språket. Streken hans bærer preg av et veldig rask og fokusert tegnearbeid der hver eneste bevegelse og overgang virker grundig gjennomtenkt. Berlinerdialekten i «Kinderland» såpass tett opp til standard skrifttysk at det er lett å følge historien, selv med bare måtelig god skoletysk.


…blodig alvor!

Ikke desto mindre er det en forholdsvis lang leseøkt. For den som vil begynne med noe lettere, anbefales det å først lese tegneseriene ”Wir Können ja Freunde Blieben”, ”Die Band” eller ”Action Sorgenkind”. Alle disse titlene har også bekvemmeligheten av å være oversatt til engelsk.

Kinderland
Av Mawil
€ 29
300 sider
Reprodukt

divider
  1. Jeg vil også varmt anbefale Mawils “The Singles Collection”. En praktbok!


    Magne    21. February 2016, 12:17    #
  2. Mawil er en fantastisk serieskaper, som vi dessverre ikke har fått se i norsk språkdrakt så langt. Kinderland kan anbefales på det aller varmeste!


    Kristian Hellesund    26. February 2016, 10:05    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)