Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KUNSTREISEN (14.05.16 )

Hva er MoMA? Anna Fiske og Palle Puddel gir deg svaret, hvis du er litt tålmodig.

Av: Trond Sätre

Etter å ha henvendt seg til et mer voksent publikum med «Gruppa» og «Vaskedamen», vender Anna Fiske tilbake til barneseriene med «Palle Puddel drar til New York». Palle Puddel er en figur som har fulgt Fiske helt siden hun tegnet barnebladet «Rabbel», og han var også hovedpersonen i hennes forrige tegneseriebok for barn, «Palle Puddel, et hundeliv» (2013).

Barnebøker om reiser er ganske vanlige, så derfor er det av betydning at Fiske har funnet et litt originalt uttrykk. Slike bøker har ellers en tendens til å fokusere på det lærerike, og derfor fore de unge leseren med fakta om byen/landet som bokas hovedpersoner besøker. «Palle Puddel drar til New York» er litt annerledes. Begrunnelsen for at Palle og hans venninne Mona Kanin i det hele tatt drar til New York, skjønner du, er ganske enkelt at Palle gjerne vil se MoMA. Tilsynelatende i et utslag av koketteri vil ikke Anna Fiske en gang fortelle oss hva MoMA står for, langt mindre hva slags institusjon det er. Ikke før hovedpersonene kommer dit. Da viser det seg at det faktisk er en god grunn til at boka konsekvent bruker forkortelsen «MoMA», en forkortelse som jo de fleste barn neppe forstår. Det er et enkelt grep, men en smart måte å (forhåpentligvis) lure barna på. For ordens skyld: MoMA står for Museum of Modern Art, en av verdens mest kjente kunstmuseer.

Nina deler for øvrig ikke Palles begeistring for moderne kunst. Dette er også et viktig poeng om ulikheter som boka vil ha fram.

Men det viktigste grepet som Fiske gjør for å skape originalitet, er måten hun skildrer reisen på. I størst mulig grad prøver hun å skildre den fra et barns perspektiv – selv om Palle og Nina liksom er voksne – og et barn er ikke nødvendigvis interessert i de samme tingene som voksne på reiser. Det er de små detaljene som gjerne opptar dem. Nina er like fascinert av flyplasskontrollen og gulrotkakene som av skyskraperne og folkelivet i New York. Palle, på sin side, uttrykker de bekymringene som barn kan ha, velbegrunnet eller ikke, når de er ute og reiser. Redningsvester på turbåten interesserer ham vel så mye som utsikten til Frihetsstatuen.

Fiskes ekspresjonistiske tegnestil, med en følelse av kontrollert kaos, egner seg godt til å gjenskape Manhattan på en unik måte. Hun tegner bygninger og parker som et barn ville tegne det.

Forsøket på å skape konflikt i historien er litt halvhjertet og fort glemt, men poenget er vel nettopp å gjenskape den typen trivielle konflikter som barn kan relatere seg til, både med hverandre og med voksne, på ferie. Det Fiske vil fortelle er hvordan reiser vanligvis arter seg for barn, uten for mye reelt drama, men med en ektefølt fascinasjon for de nære ting som ofte bare barn har. Dette kombinert med en lettfattelig, men heldigvis ikke overtydelig moral om at det går fint an å være venner selv om en ikke bestandig har alt til felles. Og da gjør det ikke så mye om boka ender med en «og alle var enige om at det hadde vært en fin tur»-konklusjon.

Palle Puddel drar til New York
Av Anna Fiske
ISBN 9788282550642
56 sider
240 Kr.
No Comprendo Press

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)