Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SLEIVDAL – VEIEN VIDERE (13.05.16 )

Sleivdal IL kommer i disse dager ut med sin første praktbok. Serienett har snakket med Øyvind Sveen om boka og om serieskaperne Sveen & Emberlands forestående «Norgesturné»

Av: Trond Sätre


F.v. Øyvind Sveen og Ivan Emberland. Samarbeidet mellom disse to og deres norske redaksjon har gått utmerket, selv om Ivan er bosatt i Brasil og Øyvind bor i Vietnam, som for øvrig er hvor dette bildet er tatt.

«Tabellen er lang!» er navnet på Sleivdals jubileumsbok, den første Sleivdal-publikasjonen som blir tilgjengelig i vanlig handel (med unntak av et svensk julehefte). Den evig tapende bygdefotballklubben som, tross i sin tilsynelatende ubetydelighet, stadig havner i sentrum for fotballens verdensbegivenheter, har vært fast inventar i BOING-klubben siden 1995…og helt til nå nylig. Vi har snakket med den ene av Sleivdals skapere, Øyvind Sveen.

Utgivelsesdatoen er 3. juni 2016 i følge et vedlegg på Facebook, men på forlaget Kolofons hjemmesider kan en få inntrykk av at boka alt er klar?

Ja, 3. juni var den opprinnelige planen, men uten at vi helt var klar over det, gikk boka ut fra Forlagssentralen i mai. Så da måtte vi hastemarkedsføre litt…

Er det sjanse for at Sveen & Emberland kommer til Norge for å markedsføre boka, for eksempel under OCX?

Vi snakket med OCX for et par måneder siden. De var fullbooket med gjester, men Serieteket vil ha oss med på Seriefest i november. Så da satser vi på det! Vi kommer likevel til å være på plass i salgsteltet, både fredagen og lørdagen, under årets festival. Vi må jo hjem en tur for å fronte Sleivdal, så begge reiser nordover om et par uker.

Av andre arrangementer i forbindelse med Sleivdal-boka, kan vi jo nevne lansering med bokbad på Eldorado Bokhandel i Torggata i Oslo fredag 3. juni kl. 18. Ivan besøker også The International Comedy Box Festival i Stavanger uken før, og holder hus i festivalbussen på torget både fredag og lørdag den 27. – 28. mai. Begge arrangementene skal annonseres brukbart både på Twitter, Facebook og hjemmesiden vår

Ellers håper vi jo å møte litt presse her og der, kanskje dukke opp i en fotballpodcast eller to, og stille opp for alle som skulle finne på å intervjue oss :) Vi har også en workshop på kulturfestivalen i hjembygda vår Rælingen, og litt sånt plukk.

I alle år har dere hatt Stabenfeldt i ryggen når det gjelder Sleivdal. Så hvorfor har denne boka en annen utgiver?

Stabenfeldt ble kjøpt opp av svensker for et par-tre år siden. De ødela hele BOING på rekordkort tid, og skiftet også ut det klassiske BOING-navnet med det generiske KICKERZ. Bladets nye regime ville, blant mye annet rart, også skrelle vekk alle tegneseriene, og i tur og orden forsvant de – sammen med bladets sjel, spør du meg. Og det gjør du jo. Sleivdal ble siste serie som fikk fyken, i desember 2015. Dermed fikk vi tilbake rettighetene til eget arkiv, og måtte jo gjøre noe fornuftig med dette. Akkurat det synes jeg vi har klart nå.

Som bakgrunnsstoff har jeg skrevet et lengre essay om Sleivdal-seriens historie, og der står det mye mer om prosessen vi havnet oppi…


Sleivdal har også en lang publiseringshistorie i Sverige og Finland. I Sverige ble seriene stort sett bare tilbudt abonnementer, som i Norge, men Egmont kom med et svensk julehefte i 2011. Dette er den eneste Sleivdal-publikasjonen som har vært solgt i kiosk før “Tabellen er lang!”

Blir denne boka tilgjengelig i bokhandelen, eller bare på nettet?

Boka skal være tilgjengelig overalt via Forlagssentralen, også i fysiske butikker – iallfall de som velger å ta den inn. Den ligger ute i alle nettbokhandlene allerede, som Ark, Haugen bok, Tanum og Bokkilden, m.m.

Hvor mye nytt materiale har boka?

«Tabellen er lang!» er nok først og fremst et retro-stylet triumfdykk nedi arkivet, men noe materiale er selvfølgelig nytt! Blant annet åpningshistorien og epilogen, som binder verket sammen. Endel av stripene er dessuten upubliserte. Og alt tegneseriestoffet har våstunge fotnoter og sludderaktige kommentarer strødd over seg – kall det gjerne innblikk… I tillegg har vi jo det nevnte essayet på 8 sider om historikken og skaperprosessen bak Sleivdal, pluss komplett bibliografiliste, forfatterbio og litt sånt. Alt i alt vil jeg konkludere med at selv den som har lest rubbel og bit av Sleivdals fire tusen sider på trykk vil finne massevis av gull her. For de som mangler et større kjennskap til serien, er boka kløktig bygd opp sånn at galleri og univers introduseres sakte men sikkert gjennom en stripesekvens på 36 sider rett etter åpningshistorien. Boka byr ellers på en lang rekke av det vi mener er blant de sterkere episodene, pluss et helt album (Nr. 37: «Jakten på mesterpokalen»), og et par helt ferske episoder fra vinterens gjestespill i fotballbladet Josimar.


En serierute som på mange måter er Sleivdal i et nøtteskall. Fra “Jakten på mesterpokalen”, en historie som den nye boka gjengir i sin helhet.

Hva tror dere om veien videre, og Sleivdals framtid?

Si det. Vi er invitert i et par spennende møter i Norge i juni, det er iallfall sikkert, og håper jo å sparke i gang en ny vår for Sleivdal. Målet i første omgang er å sikre at det blir julehefteutgivelse allerede i år, og helst faste episoder ett eller annet sted innen den tid. Og slår denne boka an, mangler vi definitivt ikke nye idéer eller arkivmateriale for en kvikk oppfølger. Leserne finnes der ute, det vet vi jo etter 20 år med massive tilhengerskarer i BOING; utfordringen er å få alle disse til å vite om utgivelsen vår. Vi mangler markedsføringsbudsjett, for å si det forsiktig. Vet Serienetts lesere om måter å spre ordet på, så takker vi ikke nei til innspill!

divider
  1. Hvis noen i de hardeste hjørnene av samlermiljøet er interesserte, så fås det limited edition-utgaver med bl.a. originalsider på kjøpet her:
    http://www.sveen-emberland.com/#/new-gallery-84/


    Øyvind Sveen    15. May 2016, 07:56    #
  2. Sleivdal har også vært trykt i aviser som stripeserie, blant annet i Bergensavisen (BA) i en periode.

    Ellers er det hyggelig å høre at de to, som har vært blant Norges mest produktive serietegnere, ikke har tenkt å legge blyanten på hyllen.


    Frank Flæsland    16. May 2016, 21:45    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)