Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SVARTEBOKA SAMLET ( 6.06.16 )

Tre år har det tatt å samle denne uhistoriske, men til gjengjeld svært frodige beretningen om dikterpresten Petter Dass.

Av: Trond Sätre

Mens Ida Neverdahls første Gelé-bok er sluppet uten alt for mange trompeter og basuner, går de nordlandske serieskaperne John S. Jamtli og Vegard A. Skogmo inn for å gjøre Dass-boka til en virkelig begivenhet. Lanseringer er planlagt bokstavelig talt både i sør og nord, i øst (inkludert på OCX) og vest.

Jamtli og Skogmos nytolkning av Petter Dass som en hyperkompetent, beintøff antihelt begynte høsten 2013, med en tegneserieapp der abonnentene kunne kjøpe retten til å nedlaste nye episoder av serien for en symbolsk engangssum. Nå appen begynte å bli for stor, ble det i stedet fokus på bok, som skaperne alt i fjor hadde bestemt seg for å gi ut den 6.6. 2016 («djevelens bursdag»). Den banale symbolikken er grei nok, selv om samlingen som helhet har atskillig mer høst-og vinterstemning over seg. Blant annet inneholder den en slugger av et juleeventyr “Med fanden som skysskar”.

Jeg nevnte Gelé, men boka om Dass har mer til felles med den store Futen-boka fra Gyldendal i fjor. Ikke bare fordi det er snakk om en kvasi-myologisk superhelt fundert i norske sagn og eventyr, men også fordi boka har en lekker design – i dette tilfellet gjennomført death metal/neo-gotisk – og består både av både tidligere utgitt og helt nytt materiale.


Torbjørn Liens versjon av Peer Spelmann (f.v.) og Dass

Arbeidsfordelingen er at John S. Jamtli skriver manus og Vegard A. Skogmo skriver dialogen – det siste er ikke helt uviktig med tanke på kontrasten mellom Petter Dass’ høytidelige pre-riksmål og de forskjellige bifigurenes dialekter. Begge to tegner også, så arbeidsfordelingen er egentlig ganske jevn. Likevel må det innrømmes at Jamtli er desidert beste tegneren; streken hans har en intensitet, detaljrikdom og makaber fantasi som er vanskelig å overgå. At han har levert flest sider til denne boka, inkludert seriens magnum opus «Bloxberg», er ikke til å undre seg over. Videre er Jamtlis kone Thanee Rene håndtekster; også dette er en viktig detalj, ettersom variasjoner i tekstingen i stor grad reflekterer figurenes personlighet.


En hær av hekser og smådjevler? Barnemat for Petter Dass. Ill. John Jamtli

For min del kunne gjerne Jamtli ha tegnet alt, men jeg forstår at han synes det var velkomment (og sannsynligvis en lettelse) å få drahjelp fra kolleger. Og det er jo spennende å se ulike tegnere tolke Dass-universet på sine ulike vis. Dessuten har bidragsyterne i stor grad fått tegne historier som passer deres fortellerstil. Kim Holm gjør en fantastisk horror-versjon av Pesta og Bryggen i Bergen, mens Torbjørn Lien virkelig har lagt seg i selen for å tegne en ekstra detaljert Dass-historie. Rent grafisk er dette noe av det aller beste og mest spenstige jeg har sett fra Liens hånd. Rene har forresten også illustrert en historie, «Nidarosdomen». Hun tegner mindre animert og mer kvasi-realistisk, men det passer til historien hun har fått.


I det hele tatt slår svartebokpresten seg vei gjennom en lang liste med overnaturlige skapninger, inkludert to omganger mot nisser. Ill. Vegard Skogmo

På fortellersiden er boka ordnet kronologisk – Ikke etter når seriene ble laget, men etter når de skal ha skjedd i seriens eget univers. Jamtli og Skogmo har tatt seg store friheter for å kunne inkludere så mye som mulig av den norske sagnskatten; for eksempel begynner boka med slaget på Stiklestad (det gir mening i konteksten). Så veldig med utvikling er det vel ikke å spore i karakteristikken verken av Dass selv eller av de få tilbakevendende bifigurene, men hans «sidekick», Peer Spelmann får etter hvert litt mer av en personlighet. De fleste historiene er korte, actionfokuserte og har enkle poenger. Folkloristikk og superheltestetikk blandes med bombastisk gladvold i rause doser. Men Jamtli og Skogmo forstår seg også på mer episk historiefortelling, noe de beviser til full i den før nevnte «Bloxberg». Dette er kapittelet som setter kronen på verket, nøster opp trådene, og gir serien som helhet en verdig avslutning. Kan Dass gå videre herfra? Kanskje, men en lukker boka med følelsen av å ha lest en fullendt saga.

Dass
Av John S. Jamtli og Vegard A. Skogmo med Thanee Rene
Gjestetegnere: Pål Christian Andersen, Kristoffer Lindseth, Bård Lilleøien, Luis Guaranga, Øyvind Lauvdahl, Kim Holm, Torbjørn Lien, Mikael Noguchi og Geir Moen.
Forord av Rune Blix Hagen
ISBN 978-82-92796-41-2
275 sider
299 kr.
Minuskel forlag/Kick-Ass Comics

Les også:
Badass Dass
Mens vi venter på svarteboka

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)