Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

PUBERTET OG ANGST ( 7.06.16 )

Anders N. Kvammen imponerer med sin første tegneseriebok. «Ungdomsskolen» er en godt utført og realistisk oppvekstskildring med noen doser humor.

Av: Kristian Hellesund

Aksels tre år på Løkkebråten skole er utgangspunktet for Anders N. Kvammens debutbok «Ungdomsskolen». Kvammen har utgitt tegneserier tidligere, og blant annet har han hatt tegneserier publisert i antologiene «Forresten» og «Smuss». Flere av bidragene har vært selvbiografiske, og da Kvammen gjestet tegneseriefestivalen Draft i Bergen tidligere denne måneden kunne han fortelle at også «Ungdomsskolen» inneholder en rekke selvbiografiske trekk.

«Ungdomsskolen» er en realistisk fremstilling av livet på en ungdomsskole i Oslo. Samtidig blander Kvammen inn elementer fra familielivet, slik at fortellingen også er et hendelsesforløp i og utenfor hovedstaden. Familiemedlemmer bosatt utenfor blir en viktig del av fortellingen, og vi følger Aksel i situasjoner på skolen, i familen, på reise og i Nord-Norge.

Tegnestilen til Anders N. Kvammen er bevisst og fremstår som tilsynelatende enkel og i amerikansk underground-stil. Kvammen fremhever det han synes er viktig mens det generelle inntrykket er en mer ikonografisk fremstilling. Kvammen er en dyktig tegner, men han velger et uttrykk der effekten blir viktigere enn selve uttrykket. Samtidig gir helhetsinntrykket et innblikk i en serieskaper som er flink til å fortelle.

Tegneserieboken har fokus på Aksel, men Kvammen vet å bruke et spennende og interessant persongalleri. Uten å avsløre for mye fra handlingen, blir fettere og kusiner viktige i fortellingen, og Kvammen spiller heldigvis på en utvidet familie med de mulighetene og følgene som ligger der. Samtidig bruker han samspillet i en ungdomsgruppe på godt og vondt, og innimellom får leserne enkelte såre opplevelser. Det betyr at handlingen aldri blir kjedelig, og leserne føler en tilknytning til hendelsene i boken.

Anders N. Kvammen har levert en av årets mest interessante tegneseriebøker så langt. Det er egentlig uvesentlig om den er selvbiografisk eller ei, for «Ungdomsskolen» er en flott fortelling om mennesker som mange kan kjenne seg igjen i. Kvammen setter inn mange detaljer som nittitallsungdommen tar gang på gang, og dette gir et ekstra realistisk preg for tegneserieboken. «Ungdomsskolen» er et svennestykke for Kvammen, og han består med glans!

«Ungdomsskolen»
Av: Anders N. Kvammen
ISBN 978-82-8255-055-0
132 sider
240 kroner
No Comprendo Press

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 31. mai 2016.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)