Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ROCKY NETTOPP NÅ - NR 99 ( 8.06.16 )

Rocky personlig står på stedet hvil i det nyeste nummeret. Bladet hans har derimot store planer.

Av: Trond Sätre

I nr. 4/2016 besøker Rocky og Magne en venninne. Eller kanskje det er Magnes hus? Detaljene er litt uklare. Venninnen har jeg ikke sett på en stund, noe som Rocky gjør et nesten metatekstuelt poeng ut av i en av stripene (se nedenunder). Vi befinner oss stort sett bare i hagen og i skogholtet omkring. Praten går i ett, omtrent som vanlig, først med enda løsere og mer diffuse poenger enn vanlig. Men stripesekvensen tar seg opp, og etter hvert blir vi servert noen ganske så treffsikre punchlines.

Men det er ikke de vanlige Rocky-stripene som gjør dette heftet til et must, men heller gjesteopptredenen av Halfdan Pisket. Som de mer observante nok har fått med seg er Pisket en av gjestene på årets OCX. Faren hans kom fra Tyrkia til Danmark som politisk flyktning, men ble hasjlanger. Utdraget er hentet fra «Dansker» tredje boka i en trilogi om farens bakgrunn som flyktning og kriminell asylsøker fram mot målet om å bli dansk statsborger. Beretningen, med flashbacks, som vi får innblikk i er ærlig, direkte og usentimental. Særlig skildringene av overgrep i hjemlandet er uhyggelige i sin grafiske gjengivelse. Piskets tegnestil, med klare kontraster mellom svart og hvitt, minner litt om David B. men har mer fokus på realisme. Han gjør imidlertid også bruk av symbolikk; i det aktuelle avsnittet bruker han f.eks. røntgenbilder som en stemningsskapende effekt. Konklusjonen er at Halfdan Pisket er en serieskaper som er verdt å få med seg under OCX, ikke minst for å lytte til historien hans.

Nr. 4/2016 har ikke noe tydelig uttalt tema, men fristaden Christiania i København, et miljø som Halfdan Piskets far var tilknyttet i mange år, er tilgodesett med en underholdende, kulturhistorisk artikkel av Dag Gravem. Nødvendigvis går det også med litt plass til å presentere Bestselgerforlagets store juni-nyhet, «Rockypedia» med de komplette første årgangene (1998-1999). Den store nyheten i bladet er ellers kunngjøringen av Rocky jubileumsstipend – jubileet er nr. 100 av bladet, som kommer i august 2016 – for kvinnelige serieskapere. Stipendet er opprettet av redaksjonen og Strand Comics, og kandidatene vil bli presentert i Rocky fra nå av og ut året.

Stipendet retter seg særlig mot kvinnelige serieskapere fra Norge og Sverige, og jeg har mistanke om at sistnevnte kommer til å være dominerende blant kandidatene. Men forhåpentligvis vil også noen norske hevde seg.

Uansett så kan jeg ikke gi mine anbefalinger til den første kandidaten ut, «Jentene på Haugen» av Frida Malmgren. Enda en av disse hippe, urbane svenske stripeseriene om selvstendige unge kvinner, men denne er skuffelse. Sammenliknet f.eks. med den saftige streken i «Zelda» og den finurlige dialogen i «Lille Berlin» er tegningene kjedelige, dialogen tørr og poengene svake. Riktignok er det også et teknisk, redaksjonelt problem som serien selv ikke kan lastes for – «Haugen» er en dialogtung serie som blir trykket i et forminsket og lite lesevennlig format. Men uansett så tror jeg heller jeg venter og ser på neste kandidat. Og på Halfdan Pisket denne helga.

Rocky nr. 4/2016
Av Martin Kellerman, med gjesteinnslag av Halfdan Pisket og Frida Malmgren
68 sider
Kr. 69,90
Bestselgerforlaget/Strand Comics

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)