Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANTOMET NETTOPP NÅ – UTEN FOTBALLINNSLAG (19.06.16 )

I EM-tider – når man kan savne en Ånd som går som tar seg av pøbler og banditter på og utenfor diverse franske stadioner – kan det være bra å lene seg tilbake med et nytt (og bra!) nummer av et av landets få gjenværende action-tegneserieblad.

Av: Arild Wærness

Forsiden er svært dramatisk, med Sjefen som bydende peker på deg: «Still opp! Join the Revolution!» foran en vegg av flammer som – ved nærmere øyensyn – viser seg å være brennende hodeskaller. Effektivt og flott!

Toppbjelken forteller at det kommer to rykende ferske Fantomet-fortellinger i bladet. Jeg ville heller ha fortalt at her finner man faktisk avslutningen på den årelange fortellingen «Nat Turners Ånd».

Man har så brukt den svenske tittelen «REVOLT» som er nokså malplassert på norsk – jeg ville heller ha brukt det gode norske uttrykket «OPPRØR».

• Pirk og synsing, men uansett… Karakter på forsiden? 5.

Lederen bringer en kort og konsis presentasjon av den finske serietegneren Kari Leppänen, som for meg står som en av hovedarkitektene bak 80-tallets modernisering av bladet. Og dermed også en av dem som gjorde bladet kjempepopulært i Norge. (OBS! Jeg vurderer tekstinnslagene strengere, ettersom det aller viktigste i bladet er tegneserie-fortellingene. Likevel applauderer jeg redaksjonen, som gjennom utallige år bringer saftige historiske anekdoter og saksopplysninger i bladet).

• Solid og «to the point» – Karakter: 4

Så er vi endelig kommet til avslutningen på det lange eventyret «Nat Turners Ånd», her kommer del 5, som faktisk er den reelle slutten. Det har vært en lang og konfliktfylt reise, både for Fantomet i USA rundt 1860, og for leseren, som har tråklet seg igjennom en komplisert, lang og litt forvirrende historie. Det er mørkt og dystert, slik ekte drama er, og mye av handlingen foregår om natten. Oppskriften er velkjent: maktsyke menn planlegger illgjerninger for å sikre seg og sine venners rikdom, fremtid og makt. Denne gangen gjelder det å avverge en mulig borgerkrig i USA for å sikre Sørstatene (Konføderasjonen) sin fortsatte posisjon, basert på slaveri.

Fantomet blir tilfeldigvis (som vanlig) involvert, og når sannheten går opp for ham, kjemper han innbitt og i stor livsfare for å stoppe planene. I fire bolker har vi fulgt vår mann og hans to kvinnelige kampfeller; Voodoodronningen Marie Laveau og den unge (og tøffe, men uerfarne) Pinkerton-agenten Amanda Bee. I denne (foreløpige) avslutningen koker trykkokeren over, og det er snakk om timer og sekunder før alt går rett til helvete. Dermed redder Fantomet situasjonen, for, som vi vet, så kom den amerikanske borgerkrigen, og Sørstatene tapte brutalt.

Forfatter Clas Reimerthi kan sin historie, og han har mange ganger tidligere satt inn Fantomet som en spydspiss i viktige, historiske øyeblikk. En rolle som passer helten svært godt, slik han opererer som et spøkelse, en ånd, i skyggene av historiens korridorer og bakrom, kjent av de færreste.

Historikeren og professoren Øystein Sørensen er en av Norges fremste teoretikere vedrørende «kontrafaktisk historie», og har til og med skrevet en meget bra bok om emnet:

Historien om det som ikke skjedde på bokelskere.no

Den tar for seg «hva om»-historiske scenarier, som f.eks. om aksemaktene hadde vunnet krigen (en fremstilling vi kan lese i Philip K. Dicks flotte roman som også er blitt framifrå TV-serie; «The Man in The High Castle»). Reimerthi bruker en annen innfallsvinkel: hvis ikke Fantomets forfedre hadde grepet inn når det virkelig gjaldt (slik han har gjort ved mange anledninger gjennom forfedrenes eventyr) – ja da ville vi fått en annen virkelighet. Om den amerikanske borgerkrigen ikke hadde funnet sted ville verden sett helt annerledes ut i dag. Heldigvis kan vi takke Fantomets forfar for at Sørstatene til slutt ble slått (selv om det kostet uendelig mange uskyldige soldaters liv).

Historien er glimrende illustrert av Leppänen, med et tettere driv og tydeligere forløp enn en del av de fire foregående.

• Vi jubler for at det gikk bra til slutt, og sier: Karakter: 6.

Over til neste avsnitt i den (uendelige) historien om Thorgal og hans familie. Vi får et helt album i bladet, slik vi er vant til – hurra! – og denne gangen historien om hans datter Ylva, på flukt i villmarken og jaget av en kvinnelig varulv (eller en ulv som er blitt til en kvinne). Rar og forstyrrende lesning, der hunnulven ikke kan dy seg for en hyrdestund med skogsmannen Skald (som har gitt navn til historien). Den lille halen hennes er nok bare som krydder å regne .

Ylva er et spennende bekjentskap, og Thorgals blod fosser sannelig sterkt i disse ungene. Historiene deres (og min favoritt; Kriss) er om mulig enda bedre lesning enn hovedpersonens lagnadstunge strid for å bli forent med sin kjære Aricia.

Tegningene må nevnes spesielt; russeren Zurzhenkos villmark og natur er på ypperste europeiske nivå, og den gangen Egmont (kanskje) gir oss en albumserie i rett format på rett papir står jeg først i køen med abonnementsbestillingen i hånden. Sterkt og dramatisk – en saga for bokhyllene og evigheten.

• For øyeblikket må vi bare takke redaksjonen i Fantomet for at vi en gang i året (omtrent) får en ny historie i denne eventyrlige sagaen, som vanligvis av meg – får karakter 6.

• Så må vi nevne Fantometklubben – med et par riktig gode leserbrev som oppsummerer mye av det som har vært bra med bladet det siste året. Karakter 4.

Så får vi, som bonus, den egentlige avslutningen av «Nat Turners Ånd», altså del 6. Ettersom jeg mener at historien ble avsluttet med del 5 vil jeg heller kalle denne for del 5b. Fantomet rydder opp i de overlevende konspiratørenes rekker, der han til slutt kan sette strek og si «Done deal! Ferdig med det pakket!»

Før det får vi servert enda et sinnsvakt komplott, som VIRKELIG ville ha endret verdenshistorien! – faktisk ganske smart påkommet. Å involvere en gal sumpbeboer for å sikre komplottet er bare krydder. Men jeg føler at historien mer eller mindre var ferdig fortalt med del 5(a), og syns dette ble et slags ekstranummer i en (allerede for lang?) historie.

• Derfor – karakter 5.

Bladet slutter med to redaksjonelle innslag; historisk fakta om personen som inspirerte Reimerthi til å skrive inn sump-tullingen; Keiser Norton I av San Fransisco og USA.

• Fornøyelig historisk anekdote som får karakter 5.

Innslaget «Fantomets Univers» med presentasjoner av diverse personer fra Fantomets Krøniker synes jeg blir mest sidefyll. At man her forteller historien om det første Fantomet (Oi! Har aldri hørt om ham før!) gjør det ikke bedre. Men Henrik Sahlstrøm tegner en formidabel figur av vedkommende «Fantomet #1».

• Karakter: 3.

Summa summarum – veldig vanskelig å trekke noe i et jevnt godt blad, et av de bedre i en lang rekke svært gode utgivelser (er det derfor det selger bedre enn før, tro?) : 5+4+6+6+4+5+5+3 = 38/8 : 4,8. Bravo!

Fantomet 7/2016
100 sider
67 kr.
Egmont Publishing

divider
  1. Du er en meget saklig og grundig anmelder, Arild. Selvfølgelig er jeg ikke enig med alle dine synspunkt, men vil det jo være. Seriøs og nøyaktig, med vidd, er ditt varemerke, Arild.


    Bjoulv    20. June 2016, 00:07    #
  2. SITUASJONSRAPPORT:

    Virker lovende på salget etter å ha vært innom fire butikker!

    Butikk 1: Første gangen de har Fantomet i år. 5 eksemplarer, riktignok innerst i hjørnet bak et stativ med dameboksere.

    Butikk 2: 3 eksemplarer, for første gang i år.

    Butikk 3: 3 eksemplarer, forrige nummer 5 eksemplarer.

    Butikk 4: 2 eksemplarer, samme som forrige nummer.

    Hvis man sammenligner med nr. 5 så var det i èn butikk med 5 eksemplarer.


    Thomas Askjellerud    20. June 2016, 20:19    #
  3. Imponerende at du klarte å finne Fantomet bak et stativ med dameboxere, eller var det skriveleif for dame-bok-serie?
    I “min” butikk forsvant siste eks. av forrige utgave i forrige uke. Siste eks. av nr 7 forsvant når jeg kjøpte en utgave i dag. (Jeg vet dessverre ikke hvor mange eks de fikk av nr 7. Jeg rakk ikke å kjøpe nr. 7 før i dag. Mulig de fikk like mange eks. av denne. Thorgal er populær).
    Dersom det er flere enn jeg som venter på Jerome, så kan jeg opplyse om at Jerome ikke ser ut til å komme i nr 8 heller. Den gode ventingen fortsetter.


    Øyvind B    20. June 2016, 22:22    #
  4. Ja, for det var dametruser jeg kikka på først.

    Det kan ikke ha vært mange i “din” butikk.


    Thomas Askjellerud    20. June 2016, 23:04    #
  5. Paul Ryans Egmont-historie kommer i nr. 9, med forside også av han! I en meget, meget sensasjonell historie! Dette blir spennende!


    Thomas Askjellerud    21. June 2016, 00:44    #
  6. #3: Det er klart at bladet IKKE skal selge ut etter to dager, det er feil både fra butikken og distributøren. Og bladet og forlaget taper på slikt. Skal sjekke min butikk i morgen – de gikk tom for både 5 og 6 tidlig.


    arild    21. June 2016, 01:25    #
  7. Seff, Arild, men nå er det noe rart som skjer. Når en butikk som ikke har hatt Fantomet i år, plutselig har 5 stk, og butikken som har hatt 5 stk i hele år, nå har 3. Men det er jo nesten dobbelt så mange som forrige nummer fordelt på flere butikker! Alle fire butikker i sentrum har det inne, mot to med forrige nummer og bare èn med nr. 5. Nå vet jeg ikke om det var solgt noen når jeg kom da.

    Du bor i en større by enn meg, får håpe det er tredobla der da!


    Thomas Askjellerud    21. June 2016, 01:34    #
  8. Vi som jobber med Fantomet setter stor pris på engasjementet rundt bladet her på serienett.no Det er lærerikt å få vite hva kunnskapsrike lesere mener om bladet. Takk for det! Men dessverre: Salget av Fantomet synker litt hvert år, også i år. Vi sparer penger så godt vi kan, uten å la det gå ut over kvaliteten på bladet (forhåpentligvis). Så – fortsett å spre det gode ord om Fantomet. Vi trenger all hjelp vi kan få!


    Kjetil Johnsen    21. June 2016, 09:29    #
  9. Hva er god PR for et produkt – her Fantomet.
    Jo, først og fremst nyheter!

    Hva er en nyhet?
    Nyhetens størrelse avgjøres av minst tre punkter som først og fremst er:

    Nytt Fantomet før påstått salgsdag og Arilds anmeldelse
    - Nyheter er ferskvare. Jo kortere tid siden en hendelse har skjedd, jo større er nyheten. Ingenting er mer gammelt enn gårsdagens nyheter. I boks her!

    Thomas grundige analyse av hvordan distribusjonen virker i praksis.
    - Avstand i geografi: Jo nærmere oss hendelsen skjer, jo større anser vi nyheten. Vi interesserer oss først og fremst om det som skjer i nærområde og mindre om det som skjer på den andre siden av verden. I boks her!

    Innholdet i Fantomet med Sjefens leder og nyskapende artikler
    - Persepsjon: Jo mer en hendelse bryter med vårt eksisterende «verdensbilde», holdninger, oppfatninger og forventninger, jo større er nyheten. Det som sjokkerer oss er en nyhet, mens det som bare bygger opp under eksisterende oppfatninger og forventninger ikke anses som store nyheter. I boks her!

    Serienett, med sine topp bidragsytere og medarbeidere, oppfyller alle krav for god PR for Fantomet, så, hvis salget av bladet går ned, må årsaken finnes andre steder.


    Bjoulv    21. June 2016, 21:54    #
  10. Veldig innsiktsfullt oppsummert av Bjoulv.

    Jeg er fullstendig overbevist om at langvarig og knallhard jobbing med et kvalitetsprodukt vil gi gevinst, før eller siden.

    Fantomet-redaksjonen og
    Sjefen i særdeleshet har jobbet målbevisst og gjort en super jobb over lang tid, selv om det har tatt tid for noen å oppdage hvor allsidig og viktig bladet har vært og er. En del fordommer og misforståelser har nok også vært inne i bildet.

    Med de rette virkemidlene vil opplaget stige sakte men sikkert, slik at blekka har livets rett.

    Tenk bare på LP og vinyl; hvem hadde trodd for 25 år siden at vinyl skulle komme tilbake og være så betydningsfullt i 2016? Selvfølgelig, det vil aldri nå gamle høyder, til det er tilbudet i dag for mangfoldig og mangesidig, men produktet spiller en betydningsfull rolle. Her i forrige uke var jeg på Fretex i Trondheim og traff en 14- åring som samlet kun på vinyl, fordi lyden var bra! Hvordan fikk han kjennskap til formatet; han hadde vært på besøk til bestemoren og hadde et åpent sinn…

    Ditto Fantomet, men hva er virkemidler for å få opplaget til å snu?

    Sats enda mer på abonnement, gi publikum et virkelig bilde av at det lages nye GODE historier, ikke fokuser for mye på nostalgifaktoren. Dessuten må den gruppen av synsere og serieelskere som sitter på gjerdet og aldri blir fonøyd tilskyndes til handling. De klager gjerne over at albumformatet mangler, men selv når album utgis lar de være å kjøpe. Så da kan de like godt skaffe seg Fantomet med det beste av europeiske toppserier: Thorgal, Ylva, Kriss, Skorpionen og Jerome K Bloche, alt i farger!


    Jostein Hansen    22. June 2016, 11:48    #
  11. Paul Ryans Egmont-historie kommer i nr. 9, med forside også av han! I en meget, meget sensasjonell historie! Dette blir spennende!

    Det er jo en stund til nr. 9 kommer. Da lurer jeg på hvor du har lest denne historien og kan fortelle at den er sensasjonell? Har du en svensk krystallkule?


    IpComics    25. June 2016, 09:38    #
  12. Saken har vakt interesse i det store utland!

    http://chroniclechamber.com/cc2016/2016/07/13/is-the-21st-phantom-dead/


    Thomas Askjellerud    13. July 2016, 21:47    #
  13. Artikkel fra Dagsavisen 12. juli, hvor Fantomet fikk litt av førstesida også.
    Øystein Sørensen prater litt om Fantomet igjen. Det påstås at Ånden har gått fra gutterommet til gubberommet. Makan! Snakk om frekkhet! Det skrives at Semic forlag valgte å sette strek for Fantometklubben når den var rundt 135.000 medlemmer, kan det stemme? Trodde det var fordi den ikke var lønnsom lenger.
    Også litt om Tarzan, som jo var 100 i 2012 uten noe ståhei, og den nye filmen hjelper vel ikke. Hvorfor ikke lage en Fantometfilm istedenfor?
    Egmont fører visstnok en statistikk som viser at det er menn i alderen 40 til 60 år som leser Fantomet. De har ikke fanget meg opp i den statistikken ihvertfall!!
    Snakkes også om klubbens storhetstid noen tiår før internett kom. Det minner meg om at jeg må skrive et alvorsbrev (mail) til Sjefen!

    http://www.dagsavisen.no/kultur/heltene-pa-gubberommet-1.751806


    Thomas Askjellerud    14. July 2016, 17:15    #
  14. Saken med den sensasjonelle historien har vakt oppsikt “ i det store utland”, se Thomas innlegg (nr 12) Det er interessant å oppdage at her gir Egmont de tre – fire første sidene av neste/neste nummer.

    Denne sensasjonelle historien som Thomas gravet opp med sin granskende journalistikk, ved å både lese på og mellom linjene i norske og svenske utgaver.

    Her forteller forlaget på sin måte at det setter pris på forhåndsomtale, og at ingen omtale er for tidlig.

    En god støtte til både Arvid og ikke minst Thomas som viste vei.


    Bjoulv    16. July 2016, 22:16    #
  15. Det der bør du holde deg for god for, Bjoulv.


    IpComics    18. July 2016, 16:08    #
  16. Honnør til Thomas, som så nyheten før alle andre, og fikk forlaget på banen. Han var god.

    Likeså Arild, som med sine anmeldelser banet vei for forhånds/forhånds omtale fra forlaget selv, og således fikk full oppbakking fra samme forlag. Han var god.


    Bjoulv    18. July 2016, 17:15    #
  17. Er svært spent på denne kommende historien, men er minst like interessert i å få en fortsettelse på hva som skjer videre med Singh etter den glimrende historien om “Singh-krigen.” Kanskje vi får se mer til en litt eldre utgave av Fantomets ukjente sønn i historiene om det 22. Fantomet?


    Paul Andreas    19. July 2016, 18:23    #
  18. Ja, Paul, det 21. Fantomet forsvunnet og ikke gitt lyd fra seg til familien i over ett år, her kan vi spekulere, men Reimerthi letter på sløret og sensasjonene etter hvert. Se også dagserien der Kit og Helioise begynner på jobben.


    Bjoulv    19. July 2016, 20:00    #
  19. Kanskje vi får se mer til en litt eldre utgave av Fantomets ukjente sønn??? Hviken sønn er det? Ingen som er beskrevet i noen historie, i alle fall. Flere som har kikket i krystallene – krystallglass??


    IpComics    20. July 2016, 14:26    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)