Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

PONDUS SKIFTER LAG (15.08.06 )

Liverpool-supportere kan bare ta det helt med ro. Pondus skal ikke skifte favorittklubb. I stedet går tegneseriefiguren fra Schibsted Forlagene til Egmont Serieforlaget.

Av: Kristian Hellesund

Schibsted Forlagene mister en av forlagets viktigste inntektskilder fra nyttår. Fra 2007 skifter Pondus og Frode Øverli forlag fra Schibsted Forlagene til Egmont Serieforlaget. Det er Bergens Tidende som skriver dette.
-Grunnen til at jeg skiftet forlag, var muligheten til å bli gjenforent med en del mennesker jeg har samarbeidet godt med i fortiden. De fleste av dem har havnet i Egmont etter hvert. Blant dem er Tormod Løkling, som var min første «Pondus»-redaktør, sier Øverli til Bergens Tidende.

Pondus er det bestselgende tegneserieheftet i Norge, når man ser bort fra Disney-heftene fra Egmont Serieforlaget. I tillegg trykkes serien i 50 aviser, og Pondus-bøkene har vært blant bestselgerne på det norske bokmarkedet.

divider
 1. Bladkompaniet (Eh, Schibsted forlagene) mister dermed sin viktigtse serie. Frykter at Egmont overtar mer og mer av markedet.


  Øyvind Braaten    15. August 2006, 12:34    #
 2. Dette var vel ikke helt uventet etter at Nemi og et kobbel redaktører har flyttet over i løpet av de 3-4 siste årene, deriblant også Øverlis mangeårige redaktør Løkling. Det var mer et spørsmål om hvor lang kontrakt Øverli hadde der borte.


  Jon Løvstad    15. August 2006, 17:53    #
 3. Jeg frykter mer og mer for SerieNorges fremtid. Vi ender opp med et gigantforlag med mer penger og titler enn alle andre forlag tilsammen (+ enda litt til). Pondus var vel motoren i Schibsted (uten at jeg vet noe mer enn andre om det) og når forlaget mister juvelen sin, vel…
  Synd.
  Jeg savner både SEMIC og gamle Bladkompaniet, jeg (og det var en tid da Egmont ikke var så mye mer enn Donald og Asterix). Ikke et vondt ord om et flott forlag som Egmont, men jeg synes ærlig talt ikke det er så sunt for et lite og sårbart seriemarked at en aktør blir totaldominerende. Spesielt i forbindelse med distribusjon er dette en tankevekker. Vi ender opp med en kanal (Bladcentralen) som nå blir hoved-distributør for landets de facto serieforlag, og utilgjengelig for alle andre.


  Spacedog    15. August 2006, 22:57    #
 4. Ingen endring på Bladcentralen – de har hele tiden vært hoveddistributør for de to store. Jeg for min del er mer bekymret over den generelle nedgangen i hylleplass for alle, uansett distributør.


  Jon Løvstad    16. August 2006, 00:17    #
 5. Det ligger vel heller i kortene at det er nokså begrenset hvor kreativ Frode kan være når det gjelder Pondus over tid. Han har holdt det gående nå i 10-11 år og jeg personig syns serien har flatet ut de siste årene, og dette tror jeg herr Øverli er smertelig klar over. Løsningen på idétørken kan da være å søke tilbake til gamle kompiser og arbeidskolleger (PYTON-gjengen), i håp om å bryte denne kreative sperren…? Bladkompaniet/Schibsted har tross alt hatt gleden av å ha Frode i stallen da han var på sitt mest kreative og var en ‘upcoming title’. Lykke til videre!


  Wilma    16. August 2006, 10:27    #
 6. ... enig med Wilma, og siden Frode i BT-intervjuet innrømmer at han savner ‘de gamle folka’ (noe i den duren) så håper han kanskje på å blåse liv i serien igjen. Greit nok, det! Men jeg liker ikke monopolutviklingen til Egmont i Bladcentralen.


  buskevekst    16. August 2006, 10:54    #
 7. Egmont har ikke noe monopol i BC. Det går mer på hvilke satsingsområder de ulike forlagene heller mot. Schibsted har de siste årene forsøkt seg på flere nye titler: Manga Mania, Shonen Jump, Dragonball, Yu-GI-Oh, Taynikma, Love Hina, Jessy, Winx, Scooby-Doo… i tillegg til den basisen de har fra før med Pondus, LGV, T&T, Tom & Jerry, Rocky, Conan osv. De gir ut en anseelig mengde serier i året. Egmont har på sin side hatt tilsvarende mengde nyvinningeer, men så langt synes det vel som om Scibsted faktisk har greit nykommerne best. Egmont har dog tatt ledelsen på boksiden, med alle samleprosjektene sine.

  Lisenser/produkter går frem og tilbake hele tiden – for noen pr siden gikk Ernie til Egmont og Tom & Jerry til Schibsted. Bizarro byttet lag her for noen år siden. Ingen krise. Det som er viktigst er hvorvidt Schibsted i lengden gidder å satse på et tegneseriemarked som, bortsett fra en håndfull suksesser, stadig blir mer og mer marginalt.


  Jon Løvstad    16. August 2006, 13:37    #
 8. Eneste problemet her er at Egmont er vanskelig å få tak i. Jeg skal gi min mann det han ønsker seg aller mest, nemlig et gaveabonnement på Pondus, men hos Egmont tar de ikke en gang telefonen på abonnementkontoret!

  Ikke finnes det noe e-post adresse opplyst på hjemmesiden deres heller. De har heller ikke laget en sak på at de faktisk skal overta Pondus fra nyttår av, noe jeg på vegne av mange faste Pondus lesere syns er frykelig synd.

  Jeg håper bare ikke Egmont føler seg for store til å ta vare på Pondus. Og at Frode Øverli vet hva han gjør!


  Ingelin    28. November 2006, 11:56    #
 9. Når kommer Pondus bøker
  1-6
  m.v.h.
  svein erik schefte


  svein erik schefte    12. February 2008, 19:29    #
 10. Pondus bok nr. 1-6 ble utgitt av Schibsted Forlagene i perioden 2001 til 2006. Bøkene selges ikke lenger gjennom forlagets nettsider, men kanskje en bokhandel har bøkene på lager?


  Kristian Hellesund    13. February 2008, 09:19    #
 11. Mener å ha hørt noe om at Egmont, som nå har rettighetene skal utgi bøkene 1-6 på en eller annen måte.


  superboy    14. February 2008, 15:47    #
 12. Egmont skal utgi alt av Pondus kronologisk i farger i en ny bokserie: Eliteserien. Dere finner mer om dette på Pondusbloggen

  http://pondus.no/


  Øyvind Braaten    22. February 2008, 10:52    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)