Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MOT ET KRAKK I TEGNESERIEMARKEDET? (30.08.06 )

Tegneseriesamling som hobby er i tilbakegang. I følge antikvariateier Vidar Wangsmo kan dette føre til et krakk i prisene på brukte tegneserier.

Av: Trond Sætre

Tegneseriesamling som hobby er i ferd med å dø ut, skal vi tro Vidar Wangsmo, innehaver av det trondheimsbaserte antikvariatet som bærer hans navn. I et innslag på radioprogrammet Norgesglasset på NRK P1 den 29. august, uttaler han seg om samlermarkedets framtid. Unge i alderen 7-15 år samler ikke lenger på tegneserier. De viktigste kundene hans er gråhårete menn, og det rekrutteres ikke nye samlere. Samlermanien var størst på begynnelsen av 80-tallet, men har gradvis dabbet av siden 90-tallet. Nå advarer Wangsmo samlere mot å betale for mye for brukte serieblader, ettersom han tror det går mot et dramatisk priskrakk. Wangsmo har drevet med tegneserier i 30 år, men i det siste har han begynt å selge blader til kilopris, bokstavelig talt!

Svein Erik Søland i Egmont ser ikke så mørkt på det overfor NRK P1. Han benekter at interessen for tegnserier er synkende. Men når det gjelder reduserte antikvarpriser mener han at Egmont kan ta noe av ansvaret for det, med sine bokserier. Særlig Donald Duck & Co – De komplette årgangene (som Søland er redaktør for) har nok bidratt til å redusere prisene på de gamle Donaldbladene.

divider
  1. Markedet for gamle serier er nok ikke så stort som for noen få år siden. En av årsakene er nok at det kommer opptrykk av de gamle seriene i bokform. Men disse utgivelsene har også en annen effekt, nemlig å redusere kjøpekraften til samlere. Hvis du ikke har råd til å kjøpe begge deler, må de velge mellom komplette opptrykk og enkelte nummer i ogiginal form. For en som bar vil lese heftene, vil valget være enkelt.

    I tillegg er disse som regel knyttet til abonnementsordninger, slik at det blir en permanent nedgang i tegneseriebudsjettet for kjøperne.

    En viktigere årsak er nok “nostalgieffekten”: De som var kjøpere av bladene i original tilstand er nå pensjonister, mens dagens kjøpesterke ikke har det samme forholdet til “sine” serier. Ofte har disse kommet i ulike utgaver og opptrykk, som Fransk-Belgiske albumserier (f.eks. Asterix) som enda er enkle å få tak i.

    Det er også blitt en mer uoverkommelig oppgave å bli en “komplettist”, så dagens samlere velger seg gjerne et spesialfelt der de har sjanse til å finne seriene i alle fall. Spesielt de mange dyre bokutgivelsene er med på å gjøre seriesamling til en altfor kostbar hobby.

    Og sist – men ikke minst – dagens ungdom har mange andre interesser, samtidig som det er altfor få serier som retter seg mot deres alder. I aldersgruppen 12-15 er det få serier som er interessante nok til å hamle opp med videospill og TV-titting.

    En del leser nok serier som Donald av gammel vane, eller er med i Boing-klubben av samme årsak, men det meste av det som er på markedet retter seg mot de minste, helst med figurer fra TV-serier, eller mot et litt eldre publikum, som de få albumseriene som enda utgis på norsk.

    I tillegg er det en rekke titler som selges mer eller mindre til “vanekjøpere” som “Fantomet” og “Agent X-9” og som her en tendens til å mislike ethvert forsøk på å fornye heftene. For disse er eldre hefter ganske uintressante, ettersom de nye inneholder de samme gamle seriene med jevne mellomrom.

    Det vil i nær fremtid kun være hardbarkede samlere som vil være interessert i de fleste gamle seriehefter, og sannsynligvis vil kvaliteten på disse spille en mye større rolle enn i dag, spesielt på hefter som Donald, der relativt mange finnes i god stand pga. oppbevaring i samlepermer og liknende. Andre serier der innholdet ofte var heller dårlig, spesielt med tanke på mye av det som finnes i dag, vil nok bare bli kuriosa som de færreste egentlig har noe interesse av.

    Ellers vil jeg oppfordre brukthandlere å gjøre som i Danmark: Sett sammen “pakker” på 5-10 hefter som dere kan selge billig, gjerne litt slitte eksemplarer, og pris disse så lavt at ungdom har råd til å kjøpe noen i ny og ne.

    Bruk dette aktivt for å oppmuntre nye lesere, men ta mer betalt for fine eksemplarer av de samme seriene.

    En annen ting: Prøv å få tak i seriene jenter leser (f.eks. W.I.T.C.H.) og markedsfør disse aktivt. Det kan føre til at butikken din ikke får et “kun for gamle gubber” preg.


    Frank Flæsland    30. August 2006, 23:52    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)