Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KASSETTEN - DET GLEMTE SERIEFORMATET (12.01.07 )

Reklamekassettene var et typisk 80-tallsfenomen. Så utbredte var disse, at selv tegneserieforlagene prøvde seg med egne varianter.

Av: Trond Sætre

Et sikkert tegn på suksess for norske 80-tallsartister var hvorvidt du noen gang hadde blitt bedt om å lage en kassett full av reklame for Postens åttende underverk, Den Røde Boka. Iblant fikk også artistenes b-lag sjansen til å lage reklamekassetter, men de måtte nøye seg med mindre prestisjefylte prosjekter som forsikringsselskaper, lokale fotballklubber eller..tegneseriehefter?

Det er lagd flere norske plater med tegnserietema – Geir Børresens Smurfeplater er det mest kjente eksemplet. Andre gode eksempler er Gunnar Pedersens Rosa Panter-album
”Panterdansen” og Arne Bendiksens ”Jul i Andeby”, der slagerkongen synger julen inn med diverse Disneyfigurer. Artikkelen min er imidlertid dedikert til de produksjonene som bare fantes på kassett. Disse kassettene er selvsagt ikke allment tilgjengelige lenger, og kanskje blir dette både første og siste gangen at noen presenterer dem slik.

Det er laget tre reklamekassetter for tegneserier. Alle ble produsert på første halvdel av 80-tallet, og de har det til felles at innholdet er skrevet, komponert og framført av de samme to artistene, nemlig:

Erling Bonde var en geskjeftig sanger, musiker og låtskriver på 70-tallet. Han begynte som medlem av den humoristiske visegruppa Snu og spilte seinere inn flere soloalbum der han blant annet tonesatte dikt av Arne Paasche-Aasen. Standardverket ”Norsk Pop & Rock Leksikon” nevner ikke hva han har gjort siden 1980. Denne artikkelen vil fortelle om noe av det han gjorde på 80-tallet, men også jeg mangler informasjon om mannens videre karriere. Som artist er han aldri blitt folkeeie.

Tom Mathisen er nok et navn som flere drar kjensel på. Samarbeidet hans med Erling Bonde går tilbake til 70-tallet da de sammen dannet Snu. Senere skulle han bli han mer kjent for det langvarige og suksessrike samarbeidet med Herodes Falsk. Han var også ”Fortelleren” i Brødrene Dal.

”Vi skal lure Skrue” – Andeby Nærradio (1980)

Denne kassetten ble laget som reklame for bladet Onkel Skrue (populært kalt ”Kvakk!”), ikke Donald Duck & Co. Men siden ingen visste helt sikkert hvordan stemmen til Onkel Skrue skulle låte, opptrer han ikke selv på kassetten. Bonde er programleder for Andeby Nærradio, og sammen med Mathiesen er han også ”B-Gjengen”. Opplegget er enkelt: Kassetten inneholder en ”nærradiosending” med sketsjer og et musikkutvalg som består av halvparten coverversjoner av diverse listepoplåter og halvparten spesialsanger – To som B-gjengen synger om seg selv, to som de synger om Onkel Skrue, og til slutt en hyllest til hele Andeby. Produksjonen er amatørmessig, særlig når det gjelder sangene, og i ettertid framstår hele greia som en temmelig surrealistisk forestilling. På et tidspunkt kupper B-Gjengen Andeby nærradio. De blir arrestert mens de spiller en av sine egne sanger, og Politimester Fiks (Tom Mathiesen) forklarer etterpå hvordan det gikk til: ”Disse skurkene voldte oss store vanskeligheter, men ettersom vi kjente disse skurkene fra før, voldte de oss ingen større vanskeligheter.”

Fantomet’s Nærradio (1984)

(Jeg bare siterer tittelen bokstavrett, og tar ikke ansvar for gal bruk av apostrof)

Bonde og Mathiesen var tilbake, denne gangen for å lage nærradio dedikert til Norges (på den tida) nest mest populære tegneseriefigur. Rent teknisk var produksjonen var bedre enn på ”Andeby Nærradio”, men bare en liten del av kassetten hadde noe med Fantomet å gjøre. Sendingen åpner og begynner med ”Fantomets Tema” en fengende melodisnutt som ble brukt i reklamefilmer for Fantomet på 80-tallet, og inneholder ellers to sanger om trikothelten: På ”Sjefen” hyller Bonde den hardtslående hevneren mens ”Ånden som går” er en mer poetisk innføring i Fantomets verden. For øvrig består kassetten av kjedelige sanger, antakelig materiale som Bonde hadde liggende til overs, og kjedelige sketsjer (Har du sett den nye brannsjefen? Ja, det er han der borte i lys lue” – Dette er faktisk en av de bedre!). Mathiesens trofaste makker Herodes Falsk gjør en gjestopptreden på side to, men vittighetene hans er få og mildt sagt halvhjertede. De greier heller ikke å gjøre noen gode poenger ut av det at Falsk er æresmedlem i Fantometklubben.

MAD – Værre enn Ålveis! (1984)

Vel, en kassett dedikert til bladet Norsk MAD kan ikke ha vært så vanskelig å få til riktig. Særlig ikke når en hadde med både Tom Mathiesen og daværende MAD-redaktør Dick Kolby (Dag Kolstad). Bare dyng på med crazyhumoristiske sanger og sketsjer, så er du i mål. Mathiesen sørger for den rette stemningen, og Kolby sørger for at tekstene til en viss grad er relevante. To av sangene er til og med inspirert direkte av bladet: ”Får Jeg Lov” handler om å barbere marsvin (en tilbakevendende vits i MAD på 80-tallet) og ”Alle En Alf” er en hyllest til MAD-maskoten Alfred E. Neuman. Kassetten ble også skikkelig avertert i en aktuell utgave av bladet MAD, der det fulgte med illustrert teksthefte. Hvis jeg skal komme med noen innvendinger, må det være at kassetten inneholder for få sketsjer – Bare radioteaterparodien ”Livet På Macko” og en kort monolog som jeg her gjengir i sin helhet:

”Og så er kommet frem til MADs kassetts politiske opinionsmåling. Spørsmålet er som følger: Vil du bli hengt opp ned etter drøvelen mens en meget sulten garaponacasa-okse bivåner det hele med ivrige og glupske blikk – Eller vil du stemme Høyre?”

Så var det slutt på kassetteventyret. Men i dagens komplekse mediesituasjon burde seriebladene kanskje vurdere å alliere seg med andre medier igjen. Ikke minst kunne de dra nytte av hvor viktig musikk er i mange populære norske serier. Hva med Pondus-CDen ”Vi Taper Aldri!”, sponset av Liverpools fanklubb, med mye klassisk tungrock, sportspludder ved Arne og Egil og kåserier av Herreavdelingens Atle Nielsen og Tormod Løkling? Eller Nemi-CDen ”Nemi Tenker Høyt”, der Black Debbath tonesetter noen av Nemis beste monologer og Rex Rudi bidrar med et par-tre nye sanger? Ideene er gratis. Med mindre noen faktisk bruker dem, selvsagt.

divider
 1. Er det noen som vet om det er mulig å skaffe et eksemplar av Mad’ Kasset “Værre enn ålveis”?


  Øyvind Dahl    8. March 2008, 12:34    #
 2. Det må i så fall bli på bruktmarkedet, men lett er det nok ikke.


  Trond Sätre    8. April 2008, 15:06    #
 3. Hei. Vet du om det er mulig å få tak i jul i andeby kasetten? tror det er arne bendiksen som laget den. Mvh nina


  Nina    22. March 2009, 00:08    #
 4. Viss det er Arne Bendiksen som har laga den, så er antakeligvis originalen oppbevart i Nasjonalbibliotekets samlinger i Mo i Rana (Det er der Bendiksen samlinga hamna, såvidt eg veit.), men å få ein kopi frå dei kostar vel nærare tusenlappen.


  Knut Robert Knutsen    25. March 2009, 11:57    #
 5. hei. Vet du om det er mulig å få tak i julestri med jac og gus? finner ikke noe om den noen sted og det står ikke noe om hvilket forlag eller hvem som har stemmene på selve “kassett boksen”. Min ble dessverre ødelagt og vet bare at den er rundt 20-30år gammel.


  phoebe    11. November 2009, 03:50    #
 6. Har vært i kontakt med Nasjonalbiblioteket angående Jul i Andeby. De gir desverre ikke ut kopier pga. copyright. Om noen greier å få tak i en kopi så hadde jeg blitt evig takknemlig om vedkommende tok kontakt:)


  Åge    30. November 2009, 11:17    #
 7. er på desperta jakt etter ”Vi skal lure Skrue” – Andeby Nærradio (1980)gjerne en kopi også. hadde vært kjempe morro


  halvor    17. December 2009, 14:53    #
 8. He he, hadde MAD-kassetten i hine hårde gamle dager, husker den godt. Hadde den med på skoletur, og klarte å få noe banankliss på båndet, så dett var dett. :-)


  bonkers    8. May 2010, 16:08    #
 9. jeg har jul i andeby på mp3…skal legge det ut snart…


  Sivan    9. November 2010, 18:37    #
 10. hei, her er Jul i andeby – arne bendiksen

  http://www.4shared.com/file/-nVW6Gyi/Jul_i_Andeby.html


  Sivan    10. November 2010, 01:34    #
 11. TUSEN TUSEN TAKK!!! Endelig:)


  Åge    28. November 2010, 17:51    #
 12. vær så god Åge :)


  Sivan    30. November 2010, 01:32    #
 13. Heisann,
  er det noen som har funnet jul med jac og gus? Jeg hadde vært veldig takknemlig for litt hjelp til å finne den igjen :)


  Knut    10. December 2010, 10:47    #
 14. hei:)er på jakt etter julestri med jac og gus, finner den ingen steder, er den å oppdrive tror du?


  trine    10. August 2011, 19:24    #
 15. Hei,jeg prøvde den linken til Jul i Andeby,men den funker ikke lenger… Noen som vet hvor jeg kan finne den da`?


  Cat    27. October 2011, 13:14    #
 16. jeg skal prøve å legge den ut på nettet igjen…


  Sivan    22. November 2011, 03:42    #
 17. hei hei…
  her er den nye siden til Jul i Andeby Kassett versjonen:
  http://www.supashare.net/6vypq8uuhz5r


  Sivan    22. November 2011, 04:12    #
 18. hei hei er det virkelig ingen på denne planeten som har denne Mad kasseten værre enn ålveis…..please please hjelp
  på forhånd takk:)


  Stian A Neple    24. May 2012, 12:08    #
 19. Åhja. Tråler nettet etter MAD-kasetten selv.


  Wheeljack    10. September 2012, 16:38    #
 20. Jeg gir en million kroner til den som kan oppdrive Mad kassetten VÆRRE ENN ALVEIS;)


  Stian A Neple    30. December 2012, 21:21    #
 21. Fikk tak i en USB Kassett-Til-MP3 konverter og holder på å lage mp3 av Mad-kassetten.

  Smakebit: http://www.youtube.com/watch?v=o-oM284T2Kw


  Wheeljack    26. June 2013, 14:54    #
 22. Er det mulighet for å få liv i Jul i Andeby linken igjen?


  Toivo    20. July 2013, 10:54    #
 23. Hele MAD-kassetten lagt ut i playlist på Youtube:

  http://www.youtube.com/watch?v=3FytWaRPFAw&list=PLpuVLhaNTfKxzCFgYzqwOUbNzyDQ5Bz3X


  Wheeljack    1. August 2013, 12:25    #
 24. Ville satt stor pris på en link til Jul i Andeby. E-posten min er oppgitt her. Tusen takk :)


  Chris    24. October 2013, 13:57    #
 25. Jeg har tatt opp “Julestrid med JACK & GUS” fra kasett til telefonen.


  Stian    21. December 2013, 20:38    #
 26. Stian, kunne du sendt Jac og gus til meg? Eller lagt den ut? Hadde gjort meg evig glad! Det


  Phoebe    20. June 2014, 10:40    #
 27. Jeg ønsker meg Julestrid med Jack og Gus mer enn NOEN annet… Kan jeg PLEASE få den?!?


  Maria    26. November 2014, 01:10    #
 28. Finnes det noen som har Julestrid med Jac og Gus ?
  Har kassettem, men den begynner å bli svært dårlig..:-(


  Ole    6. April 2015, 20:37    #
 29. I fjor (tror jeg det var) fant jeg kassetten med Tom Mathisen og Erling Bonde (Vi skal lure Skrue) på Youtube. Hadde notert lenken til den på mobiltelefonens notatfunksjon, men etter at den dessverre ble slettet fra Youtube, slettet jeg også lenken til kassetten. Hvis det er noen som enda har den, er jeg svært takknemlig dersom den blir lagt ut på en eller annen måte, for den var kul.
  På forhånd tusen takk.


  Liv-Karin Alm    14. October 2015, 14:44    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)