Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MANGASKAPERE PÅ BESØK I NORGE (12.01.07 )

I disse dager utgis en serie der to manga-skapere setter fokus på noe av tingene Norge er kjent for i Japan: Fisk og fiskeoppdrett – spesielt laks!

Av: Frank Flæsland

Serien har en lang tittel som kan oversettes med “Tsubasa fiskemarked – 3. generasjon”, har gått i over 150 avsnitt i bladet “Big Comics (Comics for men)” og en av hovedpersonene er en tidligere bankansatt som overtar farens (eller svigerfarens?) fiskeutsalg. Da denne sekvensen begynner får han en telefon fra far (eller svigerfar) fra Bergen, og blir bedt om å komme over for å se på fiskeri og fiskeoppdrett i Norge.

Serier med tema fra ulike yrker er ikke uvanlig i Japan, og blir en blanding av såpeopera og fakta, av og til blandet med ulike konkurranser eller slåsskamper. Serieskaperene er gjerne nøye med å få faktaopplysninger etc. så riktig som mulig. Her har tegneren Mitsuo Hjimoto og forfatteren Masaji Nabeshima hatt en studietur til Norge i forkant, som blir presentert bakerst i bladet med den første delen (nov06). Under tittelen: “NORWAY – the salmon is visited” får vi se litt av hva de opplevde på turen over 4 sider med fargebilder.


Bergen i all sin prakt!

Dette viser at forlaget satser stort på serien. Hovedparten av disse magasinene (dette er på 350 sider) er på hvitt eller farget resirkulert papir og trykt i svart/hvitt. 10-12 sider er i farger, og har annonser eller de første sidene av en serie i farger. Disse blir ofte grumsete når de reproduseres i svart/hvitt i samlebøker. At de setter av 8 av disse for en serie er ganske mye.

Dette er nok ikke en serie som blir oversatt med det første, men det er artig å se hvordan landet vårt blir presentert i en slik serie. I tillegg til besøk på fiskebåter og oppdrettsanlegg, er seriens helt på sushiresturant for å smake på godsakene, og litt sight-seeing blir det også tid til. Det gjenstår enda noen sekvenser, men det jeg hittil har sett er lovende.

divider
  1. Det må nevnes at også en av mine favorittmangaskapere Makoto Yukimura (skaperen av den fantastiske “Planetes”) også var i Norge for å undersøke forholdene til sin serie “Vinland saga”, om nordmenn som oppdaget Amerika. Artikkelen var i Aftenpoften også!


    Quakeulf    2. June 2007, 23:50    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)