Wonder Woman og Trude Drevland

Det begynte som traumebehandling. Nå maler Berit Johansen, alias Psycho Beauty ART, Disneys ender og andre populære figurer til folket.

Serienett møter henne på Nerdens Marked i nærheten av Drammen sentrum på Tegneseriens Dag 2022. Her har hun salgsstand. – Jeg maler noe jeg vil kalle «voksen-cartoon», Disney-prega, innleder hun. -Første gangen jeg lagde noe sånt, malte jeg Onkel Skrue som kjørte Porsche. Da jeg la det ut på Porscheklubben ble det veldig populært.

I bildene hun har utstilt på NM viser Berit blant annet fram Onkel Skrue med Rolex og Donald Duck som Karl Lagerfeld, -Det er morsomt, synes jeg, og det vekker faktisk entusiasmen hos de litt eldre. Den eldste kunden min er 87, og den yngste er 12, forteller hun. Han på 12 ville ha Onkel Skrue som konge, men med caps.

Malingsterapi
Med kunder helt nede i tolvårsalderen sier det seg selv at prisnivået ikke er så veldig høyt. – -Det som er viktig for meg, er at det kommer ut til de norske hjem, sier Berit. Da hun startet for tre år siden lå prisen på 1200 per bilde, nå ligger de på 2200-3500. De store ligger på 5000-10000. Men hun synes det er kult at folk vil ha arbeidene hennes på veggen.

Berit har alltid vært kreativ, men er ikke kunstner av yrke. Hun jobber i hjemmesykepleien, og sprer dermed glede til de eldre, som hun poengterer, på andre måter enn bare med kunst. Malingen begynte som traumebehandling, «malingsterapi» på Modum Bad. Man utforsker følelser som kommer ut i bilder. Det gikk fra litt svarte, dystre bilder, til Disney, og senere også leketøy- og spillfigurer. «Nintendo Power» står det med store, synlige bokstaver på et Ninja Turtles-maleri. Nostalgien er en viktig faktor. -Når jeg har kunder som kommer tilbake etter flere, skjønner jeg at jeg har gjort det riktig, sier hun.

Kunstneren avgrenser seg altså ikke til Disney, hun jobber nok med mange slags kjente, ikoniske figurer. Copyright har hun aldri hatt problemer med; kunsten hennes går nok under radaren for den slags.

Drevland som tegneseriefigur
Selv vokste hun opp med lite av tegneserier, tegnefilmer, leker og videospill, ting som man ellers finner overalt på markedsplassen der vi står og prater. «My Little Pony» er det eneste hun kommer på i farten. Skjønt bak henne ser vi også et maleri av ponnienes samtidige gledesspreder-leketøy, «Care Bears». Og hennes neste oppdrag, som hun jobber med denne helgen, er et Wonder Woman-motiv.

Samtidig har en ung bergenser bestilt et maleri av tidligere ordfører i hjembyen, Trude Drevland. Han ville at Berit skulle male Drevland realistisk, men hun sa nei. -For da skal du treffe personligheten, mener kunstneren, for jeg lager en story til hvert bilde Så i stedet portretterer hun eks-ordføreren som en «cartoon». Og da håper hun det er innafor, og at kunden blir fornøyd.

Psycho Beauty ART på Facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *