40 år med en refsende and

Arne And er ikke meg, sier Charlie Christensen som gjestet tegneseriefestivalen Raptus denne måneden. En gang i tiden prøvde han å pensjonere anden, men figuren er en for god ramme for å uttrykke hva serieskaperen mener om verdenssituasjonen

I år er det førti år siden Arne And så dagens lys. Tegneserien med en forfyllet and som ligner på Donald Duck var i starten signert Alexander Barks, men det viste seg å være den svenske tegneserieskaperen Charlie Christensen som stod bak. I helgen var Charlie Christensen gjest på tegneseriefestivalen Raptus. På Det akademiske kvarter tok han for seg flere av tegneseriene sine, men lørdagens programpost hadde fokus på «Arne And», som i den svenske originalutgaven kalles «Arne Anka».

Christensen fortalte litt om opprinnelsen til «Arne And»:

-Jeg gikk på en del bohembarer. Det var billigere der. Det ble snakket poltikk på barene. Mange av dem som snakket om politikk, gjorde det for å oppmerksomhet. Det var mye snakk om revolusjon. Det var mange mennesker der som var patetiske – spesielt de som hadde politiske og kunstneriske ambisjoner samtidig. Jeg ble inspirert til å lage en figur som skulle være en parodi på en av disse kunstnerne som snakket masse skitt. Arne And er en parodi på kunstnere og bohemer. Det er ikke noe jeg hyller. Det er noe jeg kritiserer. Jeg ville slå på mitt eget publikum. Publikummet mitt skulle kjenne seg igjen, fortalte Christensen til de fremmøtte.

Den klassiske Arne And, en selvopptatt moralist uten sosiale antenner

Det er ingen tvil om at «Arne And» ikke er en tegneserie for barn,

-Jeg ville gjøre politisk satire. Her skulle det være samfunnskritikk. Karakteren minner om Donald Duck. Jeg skulle distansere meg fra livet mitt. «Arne And» har aldri vært et selvportrett. Den har aldri vært en selvbiografi. Jeg tok for meg et emne, og så tenkte jeg på hvordan Arne And ville reagere på dette. Det er alltid emnet som er utgangspunktet for tegneserien, slo tegneserieskaperen fast.

Likheten med Donald Duck ble en utfordring for Charlie Christensen.

-Disney-konsernet var ute etter oss. Jeg måtte endre på nebbet. Da ble det en metahistorie i tegneserien. Jeg gikk til en karnevalsbutikk, kjøpte et plastnebb og så ble det det nebbet som Arne har på seg. I tegneserien ser man den autentiske kvitteringen for nebbet. Både kvittering og nebb finnes i dag på Lasse Åbergs museum. I de følgende tegneseriene kan man se at en strikk holder nebbet fast. Da kunne ikke Disney ta meg. Senere så Disney-konsernet at jeg ikke konkurrerte med deres publikum. Jeg blir urolig når barn kommer på tegneseriefestival for å få med seg Arne And. Da sier jeg at tegneserien har 18 års aldersgrense, fortalte Christensen

I 1995 bestemte Charlie Christensen seg for å legge ned «Arne And». Hovedpersonen hadde giftet seg, fått barn og hadde utviklet en annen innstilling til livet.

Den første utgivelsen med Arne And på norsk, var dette albumet fra 1992 (utsnitt). Det ble utgitt av No Comprendo Press.fra No Comprendo Press-utgave

-Jeg kom til et punkt med Arne And, der jeg var blitt lei figuren. Jeg forlot ham en stund. Så kom invasjonen i Irak. Det var en invasjon som var diskutabel. Da kjente jeg at Arne And begynte å våkne igjen. Da kunne jeg snakke om samfunnet igjen. En av grunnene til at jeg sluttet med tegneserien, var at Berlinmuren falt. Da var verden på rett sted. Så kom 11. september og invasjonen av Irak. Jeg var livredd. Å invadere et land er lett, men hevnen fra de arabiske kreftene ville bli sterk, tenkte jeg. Det finnes god grunner for det arabisk sinnet mot vesten, slo Charlie Christensen fast overfor publikummet på Kvarteret.

I 2004 startet Charlie Christensen en tegneserie om journalisten Konrad K i det svenske fagforbundsbladet Dagens Arbete. Etter hvert dukket en viss and opp i tegneserien, og plutselig var Arne And nok en gang hovedpersonen i en tegneserie. Etter hvert som verden gikk videre, fikk Christensen stadig nye argumenter til å jobbe videre med karakteren. Han har blant annet tatt inn både nynazister og Sverigedemokratene i tegneserien. Men så kom hendelsene i Charlie Hebdo-redaksjonen.

-Om jeg tidligere hadde tenkt at tegneserier og kunst var overflødig, så kjente jeg nå at ord var våpen. Da hadde Arne And fått en annen betydning for meg, som han ikke hadde tidligere.

Den nyeste Arne And-boken er kun utgitt på svensk av Charlie Christensen på eget forlag

Charlie Christensen har fortsatt med «Arne And» i Dagens Arbete, men utgivelser med tegneserien håndterer han selv.

-Forlaget jeg var tilknyttet ga meg dårligere vilkår, så nå gir jeg ut tegneseriene selv. Da går pengene direkte til meg og ikke til ulike mellomledd, forklarte tegneserieskaperen.

Albumene og bøkene kommer ikke lenger på norsk, men lenge var Arne ganske profilert i norsk bladhyller, med både album, julehefter og album. I tillegg hadde tegneserien eget blad i 2012.

-Jeg hadde frie hender med heftet, sa Charlie Christensen.

-Jeg fikk godkjenne innholdet og biseriene. Redaksjonen spurte om det var greit å ta inn denne tegneserien eller denne tegneserien, la han til. Akkurat nå er det ikke planer om nye Arne Arne And-utgivelser på norsk.

-Jeg har snakket med norske forlag. De sier jeg har for tunge emner i tegneserien. I tillegg ser forlagene at de fleste nordmenn forstår svensk så godt at de kan kjøpe tegneseriene på originalspråket.

Christensen fortalte også litt om prosessen bak tegneserien.

-Den har to faser: Først må jeg finne et emne og siden tegner jeg. Jeg liker best å finne på ideen. Da går jeg til en bar der de serverer Guinness. Jeg tar to Guinness og to shots med skotsk whisky. Det blir en meditativ tilstand for meg der det kan være mye folk rundt meg. Da er jeg i en boble og bryr meg ikke om det rundt meg.  Det tar cirka 45 minutter å drikke en Guinness. Alltid når jeg har gjort dette, har jeg en begynnelse og en slutt. Siden går jeg hjem og tegner. Da må jeg konsentrere meg. Det er et arbeide som krever sitt offer, forklarte Charlie Christensen.

Charlie Christensens mareritt ble virkelighet. Denne tegneserien er laget før Donald Trump ble president i USA.t siden 2016

De siste årene har Donald Trump vært en bifigur i «Arne And»-tegneserien. Det begynte med at Dagens Arbete utfordret Charlie Christensen til å lage en tegneserie om det amerikanske valget i 2016.

-Jeg laget et mareritt om at Donald Trump skulle vinne. Det er eneste gangen jeg har vært sannspådd. Donald Trump er verdens største entertainer akkurat nå. Biden er president, men han er ikke så sterk, så vi risikerer å få Trump tilbake. Han elsker Putin, og Putin elsker Kim Jung-Un. Hvor er vi på vei da? Det blir neste album! lovet Charlie Chrisensen Raptus-publikummet.

arneanka.org

Les også:
Teikneseriar mellom nips

Øverst: Charlie Christensen og Frode Haaland på Raptusfestivalen lørdag 16. september. Fotografi av Kristian Hellesund.

Denne artikkelen sto på trykk i Sydvesten 21. september 2023, men teksten er bearbeidet for Serienett.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *