Frame på fremmarsj

Den tsjekkiske tegneseriefestivalen Frame ble arrangert i Praha i begynnelsen av november. Den holder et høyt nivå både arrangementsmessig og kunstnerisk.

Ale fotografier: Kristian Hellesund.

Etter at den store tsjekkiske tegneseriefestivalen Komiksfest ble lagt ned, har det vært et tomrom i Praha. Den muligheten grep Klara Vörösova og teamet rundt henne. Resultatet er Frame, en annerledes festival der alternative tegneserier får stort fokus.

Festivalen har vært gjennomført i ulike lokaler. I 2018 befant den seg i Karolinum, som er hovedsetet for Karlsuniversitetet i Praha. De siste årene har arrangørene brukt teateret Divadlo X10 som arrangementssted. Teateret er en kort spasertur fra Václavplassen, og gir gode synergieffekter, siden hele festivalen er under samme tak. Underetasjen gir rom for stands, mens overetasjen med gallerier har plass til utstillinger, programposter, kafé og vrimlearealer.

En oversikt over messedelen av Frame sett fra galleriet.

Frame er en festival som fokuserer på medvirkning og skaping. Under festivalen i 2023 var det flere ulike workshops for ulike målgrupper. Ikke alt handlet om tegneserier, men kunstnerisk utfoldelse stod i fokus. For eksempel hadde Anna Vaivare en workshop om å lage selvbiografiske tegneserier, Bea Lema tok for seg arpilleras og viste hvordan broderi kan skape en historie, Mayuku Hatto underviste i kalligrafi og Martha Kuhlmann viste hvordan man kan lage absurde enrutere ut fra temaet «snackbar». Mat i tegneserier var et gjennomgående tema, og dette så man igjen i ulike plakater og installasjoner som var satt opp på festivalområdet (se forsidebilde). I tillegg kunne man by på innslag som Anna Křivánkovás programpost om mat i japanske tegneserier.

Bendik Kaltenborn var en del av utstillingen av tegneserier fra Stripburger.

Markedsføringen av Frame har vært annerledes. Selvsagt var det laget Facebook-events og nettside, men den viktigste delen handlet om reklamefilmer på kinoer i Praha. Dette ga festivalen et annet nedslagsfelt, og det kunne man også se av festivalprogrammet. Her var det aktiviteter og presentasjoner for folk i alle aldre.

Utstillinger er viktig for Frame, og på denne festivalen kunne de besøkende ta del i tre ulike. Den viktigste markerte 30 år med det slovenske forlaget Stripbruger. “Dirty Thirty: 30 Years of Making a Scene” stilte ut en rekke tegneserieskapere som har vært tilknyttet forlaget, og blant dem var nordmenn som Lars Fiske og Bendik Kaltenborn. Zainab Akhtar viste frem tegneserier fra SB Comics Fair i oktober 2023, mens spanske Bea Lemas utstilling hadde tittelen “Illustrated Dialogues”.

Julie Tait presenterer den britiske tegneseriefestivalen The Lakes International Comic Art Festival.

Frame hadde også et fokus på europeiske tegneseriefestivaler. Representanter fra ulike festivaler presenterte seg, blant annet britiske The Lakes International Comic Art Festival og Tinta i Ljubljana. Henholdsvis Julie Tait og Tanja Scale som holdt disse presentasjonene.

Forlag fikk også presentere seg. Tyske Avant Verlag var representert ved Johann Ulrich, Stripburger av Tanja Scale, mens Natalia Mosquera Sarmiento tok for seg det spanske forlaget La Cúpula. David Schilter snakket om det latviske forlaget kuš!, mens Katrina Northem hadde fokus på det britiske forlaget Jonathan Cape og Ria Schulpen representerte det belgiske forlaget Bries.

David Schilter fra kuš! og Tanja Scale fra Stripburger er viktige redaktører i det alternative tegneseriemiljøet. De har også samarbeidet om utgivelser.

Selvsagt var det også plass til tegneserieskapere på programmet, og Štěpánka Jislová, Bea Lema, Jindřich Janíček, Taťána Rubášová, Katarina Kratochvílová og Sergio Caruso var blant dem som hadde programposter. I tillegg var det en solid messe-del med massevis av stands. Flere av de alternative og interessante forlagene som Stripburger, Centrala og kuš! var representert der sammen med ulike tegneserieskapere og kunstnere. Mange av tegneseriene som ble solgt var naturlig nok på tsjekkisk, men en god del var også tilgjengelig i engelsk språkdrakt. Centrala er i den anledning et spesielt interessant forlag, siden de kan tilby flere norske titler av tegneserieskapere som Lene Ask, Anja Dahle Øverbye, Øystein Runde og Ida Neverdahl.

Noen av tegneseriene som var i salg på standen til forlaget Centrala. Her ser vi blant annet tegneserier av Lene Ask og Anja Dahle Øverbye i engelsk språkdrakt.

Frame er definitivt en festival å regne med. Teaterlokalet er helt utmerket til festivalen, og det hele er meget godt og oversiktlig bygget opp. Programmet er variert og interessant, og en god markedsplass gir festivalen noe ekstra. Har man muligheten til å ta en tegneseriehelg i Praha i november, bør Frame være selvskrevet.

Framefestival.cz

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *