Serienes tyske knutepunkt

Tegneseriefestivalen i München er stor og variert. Ralf König, Kate Beaton, Mark Buckingham og Håreks ghosttegner var blant de internasjonale navnene på årets festival. Serienett besøkte Bayerns hovedstad tidligere denne måneden.

Det er verdt for tegneserieinteresserte å ta turen ut av Norge for å oppleve en og annen tegneseriefestival i større skala enn de norske. Franske Angouleme og italienske Lucca er to av verdens desidert største. Men i de tyskspråklige områdene er tegneseriefestivalen i Erlangen (også i Bayern) den viktigste. Den arrangeres annethvert år og alternerer med den litt mindre tegneseriefestivalen i München. Festivalene har til felles at de samler store deler av den tyskspråklige tegneseriebransjen, og en rekke internasjonale tegneserieskapere er også innom – både som gjester og på tegneseriemessen, men også for å få et faglig og sosialt utbytte.

Noen av de store bannerne som viser at det er tegneseriefestival i Gasteig HP8

Opp gjennom årene har jeg besøkt en rekke tegneseriefestivaler i flere europeiske land, og jeg har etter hvert fått mine favoritter. Etter en langhelg i München tidligere denne måneden, har festivalen i den bayerske storbyen kommet inn på den listen. Her snakker vi om en veldrevet festival med spennende og varierte programposter og et innhold som passer for de fleste med interesse for tegneserier.

Festivalen ble i år arrangert fra torsdag 8. juni til søndag 11. juni. Hovedarenaen er det store kulturhuset Gasteig HP8, som til vanlig både huser både et lokalt symfoniorkester og et bibliotek. I tillegg er det saler som kan brukes til programposter og festivalens messe. Utover HP8 var tolv ulike lokasjoner tatt i bruk rundt omkring i München sentrum. Kollektivtransportsystemet i byen er godt utbygget, og både tog, undergrunnsbane, trikker og buss ble brukt til å komme seg til de ulike arenaene.

Fra det andre av to messeområder på tegneseriefestivalen i München. Her var det i hovedsak de store forlagene som Panini, Carlsen, Avant og Reprodukt som holdt til

Årets festival hadde gjester fra en rekke forskjellige land. For min egen del var de mest spennende navnene Denis Kitchen, Kate Beaton, Ralf König, Gary Hallgren og Alexander Braun. I tillegg var en rekke andre interessante tegneserieskapere på plass, og årets fokusland var Tsjekkia. Dermed var det både programposter og utstillinger med tsjekkiske tegneserieskapere som for eksempel Jaromir 99, Tomáš Kučerovský og Štěpánka Jislová, De to sistnevnte har begge vært innom tegneseriearrangementer i Norge, og har fått tegneserier trykt i Bobla.

Denis Kitchen signerer i München. Han hadde også en utstilling basert på tegneserieboken «Creatures from the Subconcious»

For mange tegneseriefestivaler er messedelen noe av det viktigste. München hadde to messeområder, hvor en rekke tyske, østerrikske og sveitsiske forlag hadde stands sammen med en del tegneserieskapere. Av spesiell interesse var standen til det amerikanske forlaget Kitchen Sink, der Denis Kitchen og Gary Hallgren satt og signerte store deler av festivalhelgen. Kitchen og Hallgren har sine røtter i den amerikanske undergrunnsbevegelsen, og Kitchen har vært både utgiver og tegner gjennom karrieren sin. Som utgiver har han stått bak blant utgivelser med stjerner som WIll Eisner, Al Capp, Harvey Kurtzman, Mark Schultz, Charles Burn, Scott McCloud og Alan Moore. Kitchen stod også bak et tidlig skeivt tegneseriehefte, Gay Comix, og han er stifteren av Comic Book Legal Defense Fund.

Gary Hallgren har ikke forlatt undergrunnstegneseriene selv om han nå tegner Hårek

Gary Hallgren var involvert i tegneseriekollektivet Air Pirates sammen med blant andre Dan O’Neill og Bobby London. De mest kjente utgivelsene fra kollektivet er tegneseriehefter som brukte Walt Disney-figurer i seksuelle situasjoner, noe som definitivt ikke var godkjent av Disney-konsernet. Det hele endte med en rettssak som Disney vant. Mens Gary Hallgren har fortsatt som undergrunnstegner, så har han i likhet med Bobby London også tatt en reise over i mainstreamtegneserier. Hallgren har vært tegner av Hårek siden 2015, selv om avistegneserien ikke er kreditert ham. Hallgren var en populær mann på festivalen, og det var ikke få som fikk signert Hårek-samleboken som nylig kom ut på tysk.

Mike Perkins var senest i fjor gjest på tegneseriefestivalen Raptus i Bergen. Her besøker han München

Signeringsmuligheter var det ellers flust av, der de store gjestenavnene hadde annonserte økter gjennom alle festivalens dager. Blant dem er Mike Perkins, som opp gjennom årene har hatt flere besøk på tegneseriefestivalen Raptus i Bergen. Den britiske tegneserieskaperen har de siste årene hatt flere oppdrag for DC Comics og Marvel. Blant annet har han vært involvert i Swamp Thing, Lois Lane og X-Men. Perkins er et stort navn i Tyskland, og i forbindelse med tegneseriefestivalen hadde forlaget Panini Comics flere spesialutgaver med tegneserier som Batman og X-Men utgitt med alternative forsider av nettopp Perkins. Disse er utgitt i et begrenset opplag og alt tyder på at dette er kommende samlerobjekter.

Den britiske tegneserieskaperen Mark Buckingham har vært involvert i mange kjente tegneserier. Det var stadig kø da han hadde signeringer

En annen populær tegneserieskaper under festivalen, var Mark Buckingham. Han er nok best kjent for sitt arbeid med Fables, men den britiske tegneserieskaperen har også vært innom blant annet Hellblazer og Sandman. Ralf König trakk også mennesker med en sjelden opptreden. For norske lesere er det verdt å merke seg at Lucky Luke-albumet “Bareback Mountain” fra i fjor bare er den andre norske utgivelsen på norsk med den tyske tegneserielegenden. Den første var Rottepocket nr. 5 fra 1993, som inneholdt Königs tegneserie “Bananas”.

Ralf König er et ikon i det skeive miljøet. Her signerer han i München

Festivalen hadde flere utstillinger. I HP8 kunne man se nærmere på tyske vitsetegninger av Rudi Hurzlmeier og arbeidene til den spanske tegneserieskaperen José Homs, mens avistegneserier var utgangspunktet for en utstilling i Amerikahaus. I Sudetendeutsches Museum kunne man se nærmere på tegneserieboken med den tyske tittelen “Die vertriebenen Kinder”, som tar for seg skjebnen til tysktalende som ble kastet ut av Tsjekkoslovakia etter andre verdenskrig. Marek Toman og Jan Blažek har intervjuet barn som opplevde denne perioden, og sammen med fem tegnere har de laget tegneserier av disse opplevelsene. Manuele Fior hadde en utstilling i Det italienske institutt i München, og arbeider av Miki Montlló kunne sees hos Cervantes-instituttet. Den bayerske superhelten Tracht Man hadde også sin utstilling, og opphavsmannen hans, tegneserieskaper Chris Kloiber var meget synlig med en stand i inngangspartiet til det ene messeområdet på festivalen.

Chris Kloiber var veldig synlig på sin Tracht Man-stand. Du kan se på kostymet at superhelten hans er bayersk.

Flere tjekkiske tegneserieskapere hadde en fellesutstilling på Café Kosmos, der man også hadde flere programposter. En av programpostene var en tegneøkt, der Tomáš Kučerovský og Lenka Šimečková. I den varme sommerettermiddagen malte de to tegneserieskaperne etter innspill fra publikum. Det ble en trivelig økt, der man kunne se kunstnerne i utfoldelse på nært hold.

Vi kommer tilbake med mer stoff fra tegneseriefestivalen i München i løpet av juli. Det blir blant annet en egen reportasje fra avistegneserieutstillingen i Amerikahaus og rapporter fra noen av programpostene under festivalen.


Alle fotografier av Kristian Hellesund.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *