Assortert Kjølberg

Med boken «En som het» er omsider en mengde arbeider av Kristoffer Kjølberg samlet på ett sted.

På Manglerud skole i 1997 møttes Kristoffer Kjølberg og Bendik Kaltenborn i en felles interesse for tegning. Kort tid etter dannet de det som skulle bli kunstnerkollektivet Dongery, og etter hvert kom også flere med på laget. Siden da har de gjort utstillinger, jobbet med flere uttrykksformer og laget over hundre trykksaker i Dongerys tegn. Men mest av alt er de nok forbundet med å bringe sin elleville galskap inn i tegneserierutene.

På siden av Dongery, eller omvendt, har Kjølberg utdannet seg som «art director» ved Westerdals og gitt ut to barnebøker samt illustrert flere for barn og ungdom. Han var også en av initiativtakerne til Oslo Comic Expo. Han er nok en av de mer nøytrale medlemmene i Dongery og kanskje også i tegneserie-Norge, men han har alltid hatt en stor mengde kreative springhopp. Noe denne boken er et tydelig eksempel på.

«En som het» viser frem mønstre, trykk, illustrasjoner og tegneserier laget i perioden 2007-2017. Noe av dette har man sett før i blant annet «Forresten»-antologien til Jippi forlag, samt Dongerys lørdagsspalte i Dagbladet, «Dongery Klikker». Uansett om man har sett dette før eller ikke er det likevel fint, og ikke minst på tide, at Kjølberg får seg en samlebok med all sin herlige galskap.

Bredden i innholdet vil kanskje få noen til å tenke på dette som en av «the art of»-bøkene, som tidvis kan virke udynamiske. De som i så fall gjør det, tar skammelig feil. Her er det åpenbart gjort en god jobb med både sammensetting av boken og utvelgelsen av hva som skal med.

Gjennom hele boken overrasker Kjølberg med sin kunstneriske allsidighet, men også med takten i tegneseriene sine. Han har en perfekt timing og viser den kanskje best med sine mer spontane tegneserier som brer seg ut i det hinsidige absurde. Alle har antagelig sine favorittuttrykk i Kjølbergs portfolio men jeg syntes jeg definitivt det er her han er best.

Innholdet går fra det som kan se ut som telefondrodling til mer forseggjorte ting. Som innslagene med spøkelseskarakteren hans, Duncan, og «Dongery Klikker» seriene. Kanskje også spesielt mønstrene. De er hypnotiske i sin gjentagelse og fine pusterom fra den ellers nakkebrekkende gapskrattingen jeg knep meg selv i.

Det er som sagt på tide at denne boken finnes. Både som en annerkjennelse av Kjølbergs fullkommenhet som illustratør, samt for langvarige fans og for nye.

En Som Het
Av Kristoffer Kjølberg
ISBN 9788282550796
174 sider
240 kr
No Comprendo Press

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.