Grøss i Bergen og Nordsjøen

«Dylan Dog» fortsetter sin svenske utgivelsesrekke. To utgivelser har handling fra Norge og norske farvann.

Italienerne har erfaring med skrekk i tegneserieform. Den mest ikoniske italienske serien i genren er «Dylan Dog», som utgis jevnt og trutt i pocketbøker i hjemlandet. I Norge ble det utgitt fem pocketbøker i 1991 (Hjemmet forlag), og det finnes også et fåtall utgivelser med tegneserien på engelsk.

I Sverige er det Ades Media som utgir Dylan Dog. Forlaget har gått bort fra det opprinnelige pocketbokformatet, og satser i stedet på albumformat med firkantrygg eller stiftet rygg for utgivelser med et lavere sideantall.

Egentlig er Dylan Dog bosatt i London. Der holder han hus med den merkelige Groucho, som fungerer som tegneseriens klovn med morsomme replikker og underfundige handlinger (han prøver til og med å se ut som selveste Groucho Marx). Dylan Dog er en annerledes etterforsker. De snart tretti år gamle norske utgivelsene ga karakteren undertittelen «dødens detektiv», men det er ikke helt dekkende. Dylan Dog er en etterforsker som beveger seg i det fantastiske landskapet, som en Hellboy uten superkrefter, og vi snakker om skrekktegneserier med overnaturlige elementer.

«Den förlorade sonen» er en kort Dylan Dog-historie med handling fra Bergen. Den gir mening i seg selv, men historien bør leses i etterkant av tegneserieboken «Mellan himmelen och helvete». Der befinner vi oss på oljeplattformen Goliath i internasjonalt farvann i Nordsjøen. Noe har gått fullstendig galt på plattformen, og i forbindelse med et uvær mister mannskapet kontakt med omverdenen. De siste overføringene er dramatiske og tyder på et massedødsfall. Dylan Dog og Groucho blir del av en redningsekspedisjon. Blant mannskapet befinner det seg en rekke ulike personer som blir viktige for handlingen videre. Blant dem er kaptein Elke Kristiansen, som grafisk sett fremstår som en kvinnelig utgave av en annen kjent sjøfarende italiensk tegneseriefigur, Corto Maltese.

«Mellan himmelen och helvete» er en god thriller med solide skrekkelementer. Her er det action fra første stund, og bruk av humor, William Blake-sitater og mytologisk materiale som hever tegneserien. Tegneren Nicola Mari gjør en utmerket jobb med god sidelayout, flott fremdrift og stilig skyggelegging. Det hele har et røft og dystert uttrykk som kler denne fortellingen. Vi finner stadig grafiske referanser til Hugo Pratt, skaperen av den før nevnte Corto Maltese, og det er artig å se. Manusforfatter Pasquale Ruju har mer enn nok vendinger på historien sin til at det er interessant hele veien gjennom, og i sum gjør dette «Mellan himmelen och helvete» til en meget lesverdig «Dylan Dog»-utgivelse.

Mens «Mellan himmelen och helvete» kan kjøpes hos norske nettbokhandlere, er det lettest å skaffe seg «Den förlorade sonen» direkte fra forlaget. Dessverre ser det ikke ut til at Nicola Mari har gjort spesielt mye bilderesearch rundt Bergen, og utover at noe av handlingen foregår rundt en kai, er det lite som visuelt knytter historien til Hansastaden. Like fullt er denne korthistorien en brukbar skrekkfortelling og en fin coda til «Mellan himmelen och helvete».


Denne anmeldelsen sto på trykk i Sydvesten 4. juli 2019 men teksten har blitt bearbeidet for Serienett.

Dylan Dog – Mellan himmelen och helvete
Skrevet av Pasquale Ruju og tegnet av Nicola Mari
132 sider
167 kroner
Ades Media



Dylan Dog – Den förlorade sonen
Skrevet av Pasquale Ruju og tegnet av Nicola Mari
20 sider
Ades Media

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *