#ettårientweensliv

Uten nevneverdig hype har Gyldendal nylig sluppet en liten, dansk sjarmbombe av en jenteserie ut på det norske markedet.

Tegneserien Mira  #venner #forelsket #ettårimittliv oppsummerer på snaut 100 sider et år i livet til tittelfiguren, ei tween-jente som bor i byen med alenemammaen sin (veldig skandinavisk). Stort sett forteller Mira selv, vekselvis med dagboknotater og med instagram-meldinger. Historien har et svært episodisk preg, naturlig nok med tanke på format og plass.

Forfriskende nok er «Mira» en tween-jenteserie om ei jente som faktisk er «between», både mentalt og i oppførsel. Mira vil nok gjerne være tenåring, men ikke for enhver pris. Hun har fortsatt dukkene sine, liker hyggekvelder med mammaen sin (og eventuelt også en av de mer akseptable kjærestene hennes), leker på barns vis med den gutten hun prøver å forelske seg i – og innser at hun simpelthen ikke vet hvordan man blir forelsket ennå.  Samtidig føler hun på presset om å forstå og erfare forelskelse, og det mer direkte sosiale presset når bestevenninnen hennes begynner å ignorere henne til fordel for den nye, tøffere og «voksnere» jenta i klassen.

Bak serien står to dansker med lite tidligere erfaring fra tegneserier, men med mye erfaring fra sine respektive felt: Sabine Lemire (manus) har skrevet en rekke barnebøker, men de fleste av dem er enten ikke-fiksjon eller typiske lettlestbøker, noe som trolig forklarer både episodepreget og den enkle og direkte fortellermåten i serien. Det er mye humor i «Mira», men Lemire presser aldri seg selv til å ha med minst en vits per sekvens, og det er en framgangsmåte som fungerer mye bedre enn de typiske fransk-belgiske «slice of life»-gagtegneseriene som det etter hvert er blitt så mange av.

Rasmus Bregnhøi (tegninger) har lang fartstid som illustratør av bildebøker, men han har også en utpreget tegneserieaktig strek som glir naturlig inn i mediet. Figurene hans er svært ekspressive, med brede, åpne munner og vidåpne, spente øyne som fremste kjennetegn. Med sin stiliserte tegnemåte er hans ganske langt fra manga-skolen i hvordan man tegner serier for jenter, og han tilfører serien atskillig med personlighet og egenart.

Seriens største fordel er dens tilsynelatende mangel på ambisjon.  De store (eller de mellomstore, for den saks skyld) begivenhetene er ikke så viktige, det er de små begivenhetene som er verdt å huske, og som gir tegneserien sin sjarm. Budskapet som den på det mest sympatiske og avvæpnende vis prøver å formidle er: la barn være barn, ikke ha det så travelt med å bli voksen før din tid.

 

Mira  #venner #forelsket #ettårimittliv
Av Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi
ISBN 97888205508675
Oversatt av Line Almhjell
100 sider
199 kr.
Gyldendal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *