Brutale nye verden

Med første bind av FNRZ har Sigbjørn Lilleeng laget det som ble forespeilt i sommerens preview-hefte, nemlig en ny tegneseriemytologi tilpasset et yngre publikum. Men er ett bind nok til å sette seg inn i den?

Som kjent har Lilleeng tidligere skrevet og tegnet to science fiction-tegneserier med dystopiske trekk, Generator og Mellom Planeter, og han tegnet (selv om han ikke skrev) Apefjes-trilogien. FNRZ låner elementer fra alle disse; estetikk og karakterskildring minner om Generator (bare i mer landlige omgivelser), men i likhet med Apefjes er denne serien ment å appellere særlig til ungdom, så de mest eksplisitte skildringene er tonet noe ned, og det er større vekt på kontinuitet. For ytterligere å poengtere det sistnevnte er bokas fulle tittel FNRZ Bok 1 – Nagel. «Nagel» er skrevet med stor font på forsiden (jeg er ingen markedsføringskonsulent, men hadde det ikke vært mer pirrende å fronte den mystiske forkortelsen «FNRZ» heller enn navnet Nagel?). Boka består av tre kapitler, hvorav det ble første ble solgt som eget hefte i begrenset opplag sist sommer.

Premisset er i grove trekk: Vi befinner oss i en alternativ virkelighet. Mange år etter krigen mot de uhyggelige skapningene kjent som skrømtene, har noe som likner en sivilisasjon utviklet seg i riket Nordheim (en åpenbar parallell til Norge/Europa), skjønt stedet er fortsatt preget av krigens herjinger og paranoia. Hovedpersonene er den unge rebellen Brage fra Nordheim, hans noe mer samvittighetsfulle kvinnelige motstykke Farah fra et sted som sannsynligvis er en parallell til Afrika eller Midtøsten, og den mystiske Nagel. Nøyaktig hva Nagel er, eller hvor han kommer fra, forblir enn så lenge uklart. Han kan være en mutant, et romvesen eller medlem av en ukjent jordisk rase – i en så sjangerfleksibel serie kan hva som helst av dette gi mening. Uansett så går historien går langt i å antyde at han er nøkkelperson som vet mer enn han vil ut med, hans naive personlighet til tross. Dynamikken mellom ham, Brage og Farah er god, og utvikler seg videre i løpet av det første bindet.

Utgiver Jippi Forlag kaller denne serien «underground comix for kids». Det høres ut som et forsøk på å rettferdiggjøre utgivelsen av en typisk sjangertegneserie og samtidig bevare sin indie-integritet.  Men Lilleeng opererer for så vidt i dette antydete grenselandet. Serien har mildere språk, og ikke noe sex (så langt); den har noen sterke scener og en og del blod, men volden er ikke for grafisk. På noen områder er serien en bratt læringskurve for ham; humoren, som det er mye av i FNRZ, har noen få, veltilpassete anstrøk av svart, men mye av det er for tørt. Actionscenene hans er variable, og gjør definitivt best inntrykk når de er tegnet på nært hold.

I tidligere serier har Lilleeng særlig utmerket seg når det gjelder å tegne maskiner bygninger – gjerne av det litt mer herjede slaget. Nå kan han legge naturlandskaper – fortsatt herjede – til den lista. Land eller by, så er dystopisk stemning et område der han utmerker seg.

Etter å ha fullført Bok 1 er det fortsatt lite vi vet som vi ikke allerede kunne forstå etter å ha lest kapittel en-heftet i sommer: Forholdet mellom Brage, Farah og Nagel er allerede etablert, det samme er deres verden. Jeg mener likevel det var et kløktig grep å gi ut kapittel en på forhånd fordi det skapte forventninger og en føljetongfølelse. Og en viktig detalj lærer vi riktignok, en som er essensiell for å skape framdrift i handlingen, og som i alle fall delvis forklarer Nagels tittelrolle i dette første bindet.

Måten Lilleeng legger opp historien på i dette første bindet tyder på at han ikke har det travelt, og at han har først og fremst er opptatt av å fortelle en spennende historie. Erfaringer fra Apefjes tilsier at serieskaperen burde være forsiktig med å kokettere for mye, men alt i alt er første del av FNRZ tilfredsstillende lesning: Bindet avsluttes på et logisk tidspunkt. Alt ligger til rette for en fortsettelse, med nok ubesvarte spørsmål til å gjøre den interessant, men uten for mange løse tråder.

 

FNRZ Bok 1 – Nagel
Av Sigbjørn Lilleeng
ISBN 978-82-92226-74-2
115 sider
270 kr.
Jippi Forlag

Les også:
Mytologi og dystopi

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *