Jul i radioen

Gjengen i «Radio Gaga» svikter ikke når det gjelder galskap og morsomheter i årets julealbum.

Mens de store, norske stripeseriene som «Pondus» og «Nemi» har egne, årvisse julehefter, har en tegneserie glimret med sitt fravær. «Radio Gaga» av Øyvind Sagåsen (alias Flis) er i stedet ute med eget julealbum, «Under julebordet», og der tar Flis det helt ut med sine elleville karakterer.

Hovedhistorien setter Brita i førersetet. Hun har fått ti millioner til å lage i stand julebord for radiogjengen, og det blir selvsagt en skikkelig røverhistorie der Flis spiller på ulike former for humor og morsomme hendelser. En overraskende slutt har han også lagt inn, og Brita brukes for alt det hun er verdt som en mannegal kvinne med et liberalt forhold til rus.

Albumet inneholder også en rekke stripesekvenser, og redaksjonen skal roses for utvelgelsen. Her er det både godt innhold og jule- og vinterrelatert materiale. Det er ikke få julehefter der julen knapt er tema, men i «Under julebordet» får man dette til gangs.

Flis varierer litt i morsomhetene sine. Han kjører noen ganger fullt ut med ren slapstick, men det er også elementer av satire og skråblikk på samfunnet i stripene. «Radio Gaga» er en tegneserie som tar for seg sin samtid, og Flis vet å utnytte folks oppfatninger for så å leke seg litt med dem. Det er mange morsomme poenger i «Radio Gaga», og Flis er meget god til å bygge opp høydepunktene med en utmerket timing.

gagajul_innmat2

I tillegg til «Radio Gaga» inneholder «Under julebordet» også smakebiter fra Sagåsens enrutere «Uheldige yrkesvalg for dyslektikere». Denne gangen er det med julerelaterte tema, og det fungerer som små avbrekk mellom «Radio Gaga»-innslagene.

Øyvind Sagåsen er en dyktig tegner, og han bruker en karikert fremtoning i «Radio Gaga». Streken er dynamisk, og det er mange gode ansiktsuttrykk og understrekninger av poenger i tegneserien. Selv om Flis er dyktig på striper, er det alltid best å se ham i aksjon når han også kan variere med helsider og annerledes sidelay-out.

«Under julebordet» er en flott forsmak på årets julehefter, som kommer i salg i disse dager. Nå har Flis satt standarden, og det skal bli spennende å se om «Radio Gaga» ender opp som en av årets beste juleutgivelser.

 

«Radio Gaga: Under julebordet»

Av: Øyvind Sagåsen

36 sider

59,90 kroner

Egmont Kids Media

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 22. november 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *