Miljøengasjement for «Bææregn»

Bergen feiret sin nye plass på Donald Duck-kartet med utstillingsåpning på Bergen Offentlige Bibliotek i ettermidag. I sentrum sto selvsagt Arild Midthun.

Til stede på åpningen, foruten ham, var ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen, og Donald-redaktør Marius Molaug (for anledningen selvutnevnt ordfører i Andeby), i tillegg til en stor folkemengde på bibliotekkafeen Amalies Hage.

I 15 år har Arild Midthun vært Norges eneste offisielle Donald Duck-tegner, og som Molaug poengerte på utstillingen, har han i de siste årene tegnet flere historier med norsk forankring. I fjor besøkte Donald «Fjærdrikstad», noe som førte til at bladet ble utsolgt i Fredrikstad. Etter å ha fått flere bekymringsmeldinger fra Fredrikstad-beboere som ikke kunne finne bladet, sendte Egmont ekstraforsyninger. Han håper at Donald Duck & Co nr. 35/19 og historien «Øs Pøs i Bææregn» (int. tittel «Downfall i Birdgen») blir like populær.  

Arild tegnet selvsagt også under utstillingsåpningen. Foto: Kristian Hellesund.

I historien reiser Petter Smart og Donald til «Bææregn» for å installere en maskin for utvinning av regnvann. De blir hilst velkommen av ordfører «Fjærmand Snile», som har bestilt maskinen. Men selvsagt viser det seg å være ugler i den regnvåte mosen.

De beste Donald-historiene kan man alltid lære noe av, sa Mjøs Persen innledningsvis. Og denne historien formilder også kunnskap om Bergen, men det er et annet budskap som er viktigere for serieskaperen.     

Ferdig tusjet forside til Donald Duck & Co 35/19 og «Øs, Pøs i Bææregn»

-Jeg kan snakke mye om det å lage Donald, og måten jeg har både skrevet og tegnet denne historien på, begynte Arild Midthun selv, men jeg vil heller bruke tiden til å si følgende: Se for dere at dere har flyttet, sa han, og henvendte seg særlig til to barn blant publikum; – Og da er det sånn her. Og så kommer dere tilbake om 30 år. Da jeg bodde her så var det tider hvor Bergen by var mer forurenset enn de største byene i Kina, og folk døde av luftforurensingen. Sånn var det. Mange år senere kommer jeg hit for å ta bilder av byen, jeg går til fots i Nygårdsparken, på torget, på Bryggen, midt i bilveien, for å ta bilder. Hadde det vært for 30 år siden hadde jeg blitt overkjørt. Men viktigst av alt, luften var blitt så mye bedre. Avsluttingen på «Øs, Pøs i Bææregn» handler om veien videre, om at Bergen skal bli et miljøfyrtårn. Det handler ikke om politikk, men om samfunnet, hvordan vi skal ta vare på miljøet. Det er det jeg vil med denne Donald-historien.


(Øverst: Arild Midthun og Marte Mjøs Persen på utstillingsåpning. Foto: Kristian Hellesund)

2 tanker om “Miljøengasjement for «Bææregn»

  1. Hvordan/Hvor kjøper jeg Donald i Bergen og lignende blad assosiert med Berge av Arild Midthun

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *